11 nov, 2016 | Knutselen, Blog, DIY | 0 Reacties

Wat is Mod podge?

Wat is Mod podge? Voor de mensen die het nog niet kennen zal ik in het kort uitleggen wat Mod podge is. Het is een techniek wat erg veelzijdig is en wat steeds meer wordt gebruikt. Mod podge is een lijm en vernis in 1. Het is zowel geschikt om te lijmen. Maar ook om een oppervlakte af te lakken en een beschermlaag te geven.

Mod Podge wordt verkocht in hobby winkels en online.  Bij de Action is het onder een andere naam te koop namelijk Crea podge. Het is dan ook meteen een stuk goedkoper. Ik vind het weinig verschil maken. Het voordeel van de Crea podge van de Action is naast dat het spot goedkoop is ook in een flesje zit waar het er uit druppelt en je dus heel gedoseerd te werk kan gaan. Wel is het een kleine fles en bij grotere projecten ben je er wel snel doorheen.

Mod podge is niet een goedkoop product maar zeker de moeite waard om in huis te hebben. Voor kleine klusjes zal je genoeg hebben aan een klein flesje. Bij grote klussen zoals meubels zal je een grote pot moeten nemen. Je wilt niet zonder te komen zitten als je met een project bezig bent.

Je hebt zo ontzettend veel verschillende soorten tegenwoordig. Ik zal er een aantal opnoemen. En er iets meer over vertellen.

Glans, mat en satin:

Deze 3 geven een net iets anders glans als het droog is. De namen spreken eigenlijk al voor zich. Satin ligt eigenlijk tussen de glans en mat variant in qua glans. Dit zijn de klassiekers onder de Mod podge en worden ook het meest gebruikt.

Fabric

Deze is speciaal voor textiel. Volgens de beschrijvingen kan je textiel op van alles vast lijmen. Ik heb er nog niet zo er veel mee gewerkt. En dus nog zoekende naar wat het allemaal kan.

Puzzle Saver 

Deze is speciaal voor puzzels. Heb je een mooie puzzel en wil je die als een mooi stukje kunst ophangen dan kan dat perfect met Puzzel Saver.

Naast de bovenstaande genoemde heb je nog veel meer verschillende varianten. Zo heb je ze met glitter of met een kleurtje. Heb je een project voor buiten ook daar is speciale Mod podge.

Aangezien ik zelf alleen nog maar de klassieke  Mod podge en fabric hebt gebruikt kan ik jullie niet vertellen over de overige producten dan wat de fabrikant aan geeft. Zodra ik meer kennis hebt opgedaan van 1 van de anderen  dan kom ik er op terug.

Welke Mod podge je ook kiest en welke spullen die daar bij horen de basis blijft altijd het zelfde. Je lijmt iets vast en als dat droog is kan je er meerdere lagen overheen aan brengen.

Zo ontstaat er een vernis laag over de voorwerp. Als alles bij elkaar goed gedroogd is kan je de oppervlakte zelfs met water en zeep schoonmaken.  Je kan Mod podge op vrijwel elke ondergrond vast lijmen.

Het belangrijkste is dat de ondergrond schoon, vetvrij en droog is. 

Wat is mod podge

Hierboven zie je een paar van mijn projecten met Mod Podge.

  • Kinderstoelen bewerkt met een plattegrond en stratenboekje. (Staan inmiddels al weer 10 jaar.)
  • Kartonnen letters met stripboek. Telefoonhoesje met stripboeken.
  • Sleutels met glitters, nagellak en papier.
  • Hakken met stripboek.

Overige projecten:

Zo krijg je een idee wat er mogelijk is.

Helaas heb ik niet van al mijn projecten foto’s gemaakt en zijn sommige al weer de deur uit. Ik denk dat je eerst moet beginnen met kleine projecten en je als je het aandurft kan je gerust een groter project proberen.

Mod Podge zelf maken:

Tot slot wil ik nog 1 ding met jullie over Mod podge. Je kan het ook zelf maken. Althans dat beweren veel mensen. Ik vind de boven genoemde producten zelf veel beter. Maar als je het toch wilt uitproberen dan ga ik je dat niet ontnemen.

Er zijn 2 formules om het zelf te maken.

Manier 1; 50% witte kinderlijm en 50% water mengen

Manier 2; 50% houtlijm en 50% water mengen.

Probeer het uit en kijk wat voor jou het beste werkt. Graag hoor ik je bevindingen hier over.

Wil je nog meer leren over Mod Podge of inspiratie. Dan is het boek Mod Podge Rocks van Amy Anderson echt iets voor jou. Zij is echt geweldig als het gaat om Mod Podge. Naast het boek heeft zij ook haar eigen site.  Hopelijk heb ik je wat kunnen leren over Mod Podge. Heb je nog vragen en of opmerkingen dan hoor ik dat graag van je?

Lees ook eens:

Wat is mod podge en hoe te gebruiken
Shares

Ik de blog kan maak ik soms gebruik van een Affiliate link. met deze link verwijs ik je naar een website waar je het desbetreffend product kan kopen. Hiervoor krijg ik een kleine vergoeding. Het heeft verder geen invloed op jouw aankoopbedrag.

Nieuw

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. Strijkkralen sleutelhanger voor Vaderdag - DIY | Knutselen | Bullet journal | BMelloW.NL - […] Ervoor zorgen dat de sleutelhanger een tijdje mee gaat. Dan kan je er een stukje karton of stof achter…
  2. Junk journal pagina’s thema Alice in Wonderland - DIY | Knutselen | Bullet journal | BMelloW.NL - […] Wat is Mod podge? […]

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This