Wat is Gesso en hoe te gebruiken?

Laat ik het vandaag hebben over een wondermiddel, genaamd Gesso. Het is een product wat ik veel gebruik. Daarom wil ik er iets meer over vertellen. Er zijn vaak vragen over Gesso. Met de uitleg over Gesso, zal ook jij beter snappen hoe het werkt, en wat het precies is. Na wat simpele tips kan ook jij aan de slag met Gesso

Wat is Gesso?

Gesso is een primer. En bestaat uit een krijt (gips) mengsel waardoor je de oppervlakte voorbereid om te kunnen beschilderen. Een primer zorgt ervoor dat de verf niet opgezogen of afgestoten wordt door de ondergrond waar je de verf uiteindelijk op aan wilt brengen.  Je kan het op verschillende oppervlak aanbrengen zoals:

 • Glas
 • Hout
 • Canvas
 • Metaal
 • Steen
 • Kunststof

Wat kan je met Gesso?

Wat ik al vertelde. Het legt een laag tussen de oppervlakte en de verf. Zeker met een oppervlakte als glas en metaal is het niet makkelijk om daar direct op te schilderen. Door eerst Gesso te gebruiken zorg je ervoor dat de verf er wel goed op blijft zitten.

Hout en canvas hebben nogal de neiging om de verf op te zuigen. Door Gesso te gebruiken wordt de verf vele malen minder opgezogen. Waardoor je minder verf hoeft te gebruiken. Al heb je tegenwoordig steeds meer canvas doeken waar al een laagje opzit.

Waar het ook steeds vaker voor wordt gebruikt is in een Bullet journal. Steeds meer mensen willen creatief zijn in hun bujo waaronder ook schilderen. Omdat de meeste notebooks er niet voor gemaakt zijn kan een laagje (of 3) met Gesso helpen. Je papier zuigt dan minder snel de verf op, waardoor je minder last hebt van bleeding en kreukelen.

Zo heb ik ooit de omslag van de maand juni gemaakt met een servet en Gesso.

Hoe te gebruiken?

Schuur de oppervlakte met een fijn schuurpapiertje iets op. Maak de oppervlakte goed vet en vuil vrij. Zorg dat de oppervlakte daarna goed droog is. Gesso en water gaan niet samen.

Breng nu de Gesso aan. Dit kan je met een kwast, spons of zelfs met je vingers aanbrengen. Al zal ik zelf het alleen met de vingers aanbrengen als je Gesso gebruikt om de verf dikker te maken zodat er meer diepte in de verf ontstaat. Dit is een techniek die vooral door schilders wordt gebruikt. Maar ook erg leuk is om met kinderen te doen.

Wil je het als ondergrond voor in je bullet journal gebruiken. Breng dan een laag heel dun aan. Je kan er meerdere dunnen lagen op aan brengen. Let hierbij vooral goed op hoe je papier erop reageert.

Textuur aanbrengen.

Met een kwast blijf je wel strepen zien. Met een (Make-up) spons krijg je het mooiste resultaat. De oppervlakte wordt met een spons het gladst. Bij oneffenheden kan je het iets opschuren om het geheel weer glad te krijgen. Afhankelijk van de oppervlakte zijn er meerdere lagen Gesso nodig. Breng dunnen lagen aan. Twee tot drie lagen zijn er zeker wel nodig voor het beste resultaat. De tweede of derde laag Gesso kan je al mengen met verf. Hou er wel rekening mee dat de kleur van je verf lichter wordt. Gesso is namelijk wit en blijft dit ook. (Tegenwoordig is Gesso ook in steeds meer kleuren te koop). Laat de oppervlakte goed drogen tussen de lagen door. Als de oppervlakte nog niet goed droog is dan kan je zo de vorige laag(-en) er weer af halen.

Wil je de oppervlakte niet glad hebben dat kan natuurlijk ook. Speel met je kwast, spons of wat dan ook. Dep bijvoorbeeld met een spons op de oppervlakte en er zal een ruwe oppervlakte ontstaan. Speel en kijk wat het doet. Je oppervlakte is zo weer schoon als het je niet bevalt.

Na de gewenste lagen Gesso kun je de oppervlakte gaan beschilderen.

Nogmaals: Gesso kan niet tegen water. Heb je een fout gemaakt dan kan je de oppervlakte makkelijk weer schoon maken door het om te spoelen met water. Je kan dan weer op nieuw beginnen.  

Wil je de oppervlakte schoon kunnen maken dan is het verstandig om het eindresultaat te beschermen. Een vernis laag is hier perfect voor. Ook hier heb je verschillende varianten in. Van tubes, potjes tot spuitbussen. Voor elke oppervlakte is een geschikte vernis te vinden. Vraag ernaar bij je hobby winkel. Binnenkort zal ik hier meer uitleg geven over vernis.

Wat is Gesso en hoe te gebruiken

Op de bovenstaande foto zie je een aantal van mijn projecten.

Linksboven en onder: Een paar flessen witgeschilderd en met touw en houten afbeeldingen een rustieke look gecreëerd. Of je verandert deze look naar een uitgesproken vrolijke vaas. Opgefleurd met veren en pompoms

Rechtsboven: De plantenbak was een lelijk ding door het in het geel te maken. Lijkt het net op een ananas. (Inmiddels is deze zelfde plantenbak goud gespoten en nu weer wit.)

Rechtsonder: Twee wijnflessen waar ik met Gesso een MR en MRS op hebt gemaakt, speciaal voor een trouwerij. 

Kan je Gesso zelf maken?

Gesso kan je zelf maken al heb ik dat zelf nooit gedaan. Ik koop het net zo makkelijk in de winkel. Je doet er best lang mee. En ook al vind ik geklieder op zijn tijd niet erg in dit geval liever niet. Misschien dat ik me er ooit nog aan ga wagen, dan plaats ik mijn bevindingen uiteraard. Wil je het wel graag zelf maken dan zeg ik Google het maar. Recepten genoeg.
Heb jij het zelf gemaakt dan hoor ik daar graag je bevindingen over.

Tip:

Er zijn veel verschillende soorten Gesso. Tegenwoordig is het in diverse kleuren te krijgen, waaronder ook transparant. Dikte en structuur kan ook per merk verschillen.

Lees ook eens:

Wat is Gesso en hoe te gebruiken
Shares

5 Reacties

 1. VAN DAELE Roland - VERTRIEST Marleen VAN DAELE

  Dank u voor de tip

  Antwoord
 2. Ingrid

  Kan ik dit ook gebruiken op wenskaarten om eventueel te werken met textuur/structuur pasta te werken ?

  Antwoord
   • ingrid

    hey Melanie, sorry vr de late reactie, bedankt, maar is die Gesso is toch niet hetzelfde als textuur paste ?

    Antwoord
    • Melanie

     Dat klopt het is iets anders. Gesso is een primer en textuur paste, de naam zegt het al, geeft structuur.

     Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ik de blog kan maak ik soms gebruik van een Affiliate link. met deze link verwijs ik je naar een website waar je het desbetreffend product kan kopen. Hiervoor krijg ik een kleine vergoeding. Het heeft verder geen invloed op jouw aankoopbedrag.

Pin It on Pinterest

Share This