2 mrt, 2023 | DIY, Blog, Knutselen | 0 Reacties

Tuinkabouter beschilderen met spullen van de Action

Heb je ze al gespot? De kabouters die te koop zijn bij de Action. Vind jij ze net als ik leuk, maar de kleuren combo niet zo. Schilder ze dan in de kleuren die jij wel leuk vindt. Ik laat je zien hoe je dat kan doen. Welke fouten ik maakte zodat jij het niet meer hoeft te maken. Stap voor stap schilderen we samen de kabouter.

Leer hoe je de tuinkabouter na het beschilderen weer geschikt kan maken voor buiten. Doe ideeën op en laat je inspireren.

Toen ik de tuinkabouters zag staan in de Action, wist ik meteen dat wil ik opnieuw beschilderen. Ook wist ik direct welke ik wilde hebben. Heb jij een favoriet?

Hou er rekening mee dat de schilderende tuinkabouter (die ik heb gekozen) het moeilijkste is om geheel opnieuw te gaan beschilderen. Daar kwam ik gaandeweg achter. Dus wees gewaarschuwd. Je kan moeilijk met een penseel achter het hek komen om de schoenen en tuinpak te schilderen. Door de tuinpak en schoenen niet opnieuw te schilderen, neemt het je heel veel ellende weg.

De andere tuinkabouters zien er een stuk makkelijker uit om te schilderen, die hebben minder obstakels.

Moeilijkheidsgraad: ★☆☆☆

Tijdsduur: >15 minuten + droogtijd

Benodigdheden:

  • Tuinkabouter na keuzen
  • Acrylverf diverse kleuren
  • Primer of gesso
  • Vernis
  • Penselen

Alle spullen kan je halen bij de Action. Zo hou je de kosten laag. En alle benodigdheden zijn na gebruik voor dit project nog te gebruiken voor vele anderen. Zowel de primer als vernis kan je hier ook halen, ga naar de verf afdeling en kijk bij de spraypaint.

Tuinkabouter beschilderen met spullen van de Action

Werkbeschrijving:

Voordat je de tuinkabouter kan gaan beschilderen moet je eerst bedenken….

  • Wil ik de hele kabouter beschilderen
  • Of wil ik delen opnieuw beschilderen

Primer of Gesso

Het kan zijn dat je een paar dingen opnieuw wilt beschilderen, dan is het alleen nodig om die delen te voorzien van 2 of 3 laagje met Gesso.

Als je net als ik alles opnieuw wilt beschilderen net als ik, dan kan je beter de hele kabouter sprayen met een primer. Dit is een snelle manier om het mooi en gelijkmatig te voorzien van een basis laag. Net als met de Gesso zal je de kabouter moeten voorzien van 2 tot 3 dunnen lagen.

Tussen het aanbrengen van de lagen Gesso of primer moet het geheel goed laten drogen.

Als je een embossing heat tool hebt kan je het droog tijd versnellen. Alleen durfde ik die van mij niet te gebruiken uit angst dat de plastic gemaakte tuinkabouter zou gaan smelten. Heb je een kabouter gemaakt van steen, dan zal het geen probleem zijn.

Tuinkabouter beschilderen met spullen van de Action

Tuinkabouter beschilderen

Bedenk voor het schilderen goed welke kleuren je alle onderdelen wilt gaan geven.

Ik wilde per se de tuinbroek een spijkerkleur schilderen. Dit deed ik met de petrol acrylverf tube te mengen met een klein beetje wit. Zijn overhemd wilde ik in eerste instantie wit laten, maar nadat ik de tuinbroek had beschilderd, vond ik dit te wit. Het groen (gemengd donkergroen met wit acrylverf tubes) paste goed bij de tuinbroek en geeft het een meer natuurlijkere uitstraling. Iets wat mijn zoektocht naar tuinkabouters, veelal hebben.

Het gras schilderde ik uiteindelijk met hetzelfde kleur groen.

Het hek en schoenen heb ik gemaakt door het donkerbruin te schilderen. Dit doe je door de primaire kleuren te mengen. Dat zijn de kleuren rood, blauw en geel. De schoenen wilde ik donkerder hebben dus schilderde ik die eerst.

Nadat ik klaar was met alles te schilderen dat donkerbruin moest worden kon ik aan het verf ne zo lang wit toevoegen tot ik een licht bruine kleur had voor het hek.

Nadat het hek klaar was ging ik er met een drogen kwast met minimaal aan witte verf overheen. Zo kreeg ik meer dementie en leek het hout wat echter.

Het haar had ik eerst wit gelaten, maar dit zag eruit alsof het niet af was. Door het haar te voorzien van een grijze kleur met hier een daar wat bruin lijkt het haar echt(-er).

De tuinkabouter beschilderen is bijna af.

Huidskleur en verfklodders

Nog een paar kleine dingen neem ik met jou door…..

De huidskleur heb ik niet zelf gemaakt, maar de nude acrylverf tube gebruikt, zonder deze te mengen. De ogen heb ik niks mee gedaan. De originele tuinkabouter heeft zwarte strepen als ogen. Dit vind ik te hard van kleur en vorm. Misschien dat ik er ooit nog iets mee gaat doen. Suggesties zijn welkom.

De verf wat overal op de originele tuinkabouter zit zijn nogal random en dikke klodders. Ik heb ze niet meer zichtbaar. Doordat de klodders verf wat dikker zijn, zie je ze nog wel iets. Op andere plekken vond ik de verf beter tot zijn recht komen, maar doe vooral wat je zelf wilt. Ik ben er niet om te vertellen wat je wel en niet moet doen, alleen ideeën en tips.

De tuinkabouter beschilderen is nu klaar. Nu nog geschikt maken om het schoon te kunnen maken en om buiten te kunnen plaatsen.

Lees: Hoe maak je beelden en schilderijen geschikt voor buiten?

Tuinkabouter beschilderen met spullen van de Action
Tuinkabouter beschilderen met spullen van de Action
Tuinkabouter beschilderen met spullen van de Action

Vernis

Omdat het nog te koud is om de kabouter geschikt te maken voor buiten wacht ik daar nog even mee. In huis kan je geen spraypaint vernis gebruiken in verband met giftige stoffen die je in zal ademen. Omdat het buiten nogal koud is kan de vernis barsten, waardoor het niet geschikt wordt voor buiten. Bovendien zal je de scheuren blijven zien.

(Dit is ook van toepassing op de primer spray. Daar kwam ik door schade en schande achter. Gelukkig hebben de vele lagen verf er voor gezorgd dat het vrijwel nergens meer zichtbaar is.)

Voor de vernis kan je kiezen voor een mat, extra mat of hoogglans, ik kies voor hoogglans omdat die ervoor zorgt dat het makkelijker is af te nemen. Vuil kan er ook minder goed in gaan trekken.

Let op!!!

Omdat de verf niet kleurecht is zal in de loop der jaren de kleuren kunnen gaan verbleken. Door de kabouter te plaatsen op een plek uit de zon zal het langer meegaan.

Meer weten wat goede verf is en wil je investeren in kwaliteit acrylverf. Lees dan eens: Wat is goede acrylverf en hoe bepaal je welke goed is. Goede kwaliteit verf kan erg duur zijn. Begin hier dan ook alleen aan als je zeker weet dat je het gaat gebruiken. Anders is het zonde van je geld.

Tot slot wil ik er nog aan toevoegen dat het aanbrengen van de verf, het meerdere lagen nodig heeft. Hoe beter de verf kwaliteit, hoe minder lagen er nodig zijn.

Wat vind je van de tuinkabouter? Vind je het leuk geworden? Welke kleuren zou jij de kabouter geven? Zelf een kabouter beschilderd? Tag mij gerust op sociale media. #BMelloWNL Ik vind het altijd leuk om andere hun creatieve uitspattingen te zien.

Lees ook eens:

Tuinkabouter beschilderen met spullen van de Action
Shares

Ik de blog kan maak ik soms gebruik van een Affiliate link. met deze link verwijs ik je naar een website waar je het desbetreffend product kan kopen. Hiervoor krijg ik een kleine vergoeding. Het heeft verder geen invloed op jouw aankoopbedrag.

Nieuw

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This