Soto soep. Indonesische kippensoep

03/10/2017/
v

Soto Ajam soep is een wat al een feestje is zodra het op tafel verschijnt. Een soep dat moeilijk lijkt, maar dat absoluut niet is. En na vandaag kan jij het ook maken.

Soto soep is een gerecht dat zowel door Indonesiërs als door Surinamers graag wordt gegeten. De Indo’s (Indonesiërs) noemen het soto en de Surinamers, saoto.  (De Surinaamse variant heef veel minder ingrediënten.) Van oorsprong is het een Javaans gerecht. Er zijn vele varianten op de soep. Maar hoe je het ook maakt het ziet er vaak moeilijker uit dan het is. Mijn versie van de soto ajam soep is er eentje met veel ingrediënten. Maar ondanks dat is het geen ingewikkeld recept. Het vraagt om wat TLC en geduld maar dan zal je ruim beloond worden.

Soto soep. Indonesische kippensoep

In < 3 uur op tafel. Voor 8 personen.

Ingrediënten:

  • 1 grote soepkip van 1,5 kg of 1 kg kipfilet
  • 2 serehstengels
  • 4 cm verse gember of 2 tl gemalen gember
  • 8 cm verse koenjit of 3 tl gemalen koenjit
  • 1 el olie ( Liefst kokos olie anders zonnebloem olie )
  • 250 gr vastkokende aardappels
  • 4 eieren
  • 300 gr rijst
  • 100 gr soe- oen ( noedels)
  • 100 gr taugé
  • 4 lente uitjes
  • Bladselderij
  • Gebakken uitjes
  • Citroen of limoen sap ( optioneel)
  • 10 sjalotjes
  • 4 tenen knoflook
  • 8 kemiri noten ( te verkrijgen bij een toko)
  • 1 tl ketoembar
  • 2 tl gemalen djinten
  • 1 el sambal rawit, trassi of oelek

Bereidingswijzen:

Plaats de kip in een soeppan en giet er 3 liter water bij. Voeg de sereh en eventueel de verse gember en koenjit toe. Heb je deze kruiden niet vers dan nog niet toevoegen.

Breng het geheel aan de kook. Laat het op een laag vuur voor ongeveer 1,5 uur op staan.

Boemboe maken:

“Boemboe is een fijngemalen pasta van diverse ingrediënten.”

De kemirie noten moeten in een aluminiumfolie 10 minuten poffen in de oven op 160 graden.

De volgende ingrediënten gaan een vijzel blender:

  • 10 sjalotjes
  • 4 tenen knoflook
  • 1 tl gemalen ketoembar
  • 3 tl gemalen koenjit en 2 tl gember (als het niet vers is gebruikt)
  • 2 tl gemalen djinten
  • 1 el sambal

Maak de boemboe tot een mooi glad geheel.

Wil het in de vijzel niet mooi glad worden en laat het zich lastig mengen? Doe er dan een beetje vocht bij van de kip.

Na ongeveer 1,5 uur is de kip klaar.

Vang het water op Niet weggooien!!!

Als je een soepkip hebt gebruikt haal je nu al het vlees van de bot. Heb je kipfilet gebruikt dan haal je nu de kip uit elkaar. Ik trek de kip altijd uit elkaar tot kleine stukjes. Aan jou hoe klein je de kip wilt hebben.

Fruit in de soeppan de boemboe met een beetje olie aan Tot er een heerlijke geur vanaf komt. Giet dan het water weer in de pan.

Roer het even goed door zodat de eventueel vastgeplakte boemboe los komt van de bodem.

Voeg nu de kip toe.

Breng het op smaak met wat peper en zout.

Laat het nu nog een uur trekken.

Soto soep. Indonesische kippensoep

Ondertussen kan je de aardappelen, soe- oen, rijst  en de eieren koken.

Snij de aardappels en eieren in kleine blokjes

Snij de lente uitjes in kleine ringetjes.

Van de tauge kan je de uiteinden af halen. Niet iedereen doet dit. Andere vinden dit een doodzonde als je het niet doet.

De bladselderij snijden

“Bewaar alles in aparte bakjes.”

Serveertip:

Doe in een bord eerst een beetje rijst. Giet hier wat bouillon overheen met wat kip. Voeg er wat aardappelen, soe- oen en taugé aan toe. Als laatste garneer je de soep met wat lente uitjes, en bladselderij. Eventueel nog wat limoen of citroen sap.

Ben je niet van de kippensoep? Vegetarisch of wil je wel eens wat anders? Ik heb ook een heerlijke sajoer lodeh (Indische groenten soep) recept.

Selamat makan. Zoals we het in het Indonesisch zeggen. Eet smakelijk.

Lees ook eens:

Soto soep. Indonesische kippensoep
Shares

Wordt lid van mijn Facebookgroep. De groep waar iedereen zijn creativiteit mag laten zien. Of alle creatieve vragen kan stellen.

Create and have fun, Melanie

Soms  maak ik gebruik van affiliate marketing in mijn content. Wat houd dat in?

Als je via mijn blog een aanbevolen product koopt dan krijg ik daar een kleine vergoeding voor. Dit heeft geen invloed op het aankoop bedrag voor jou. De aanbevolen producten zijn producten waar ik achter sta en zelf gebruik. Wil je meer weten over Affiliate marketing ga dan naar de disclaimer voor meer informatie.

Traktatie Belgische wafels in chocolade disco dip

Traktatie Belgische wafels in chocolade disco dip

Het is tijd voor weer een nieuwe crea cross uitdaging van Ilse (Kreanimo). Deze week is het thema; traktatie. Ik ben geen mega voor of tegenstander voor snoep.  Voor mij is het bij het maken van een traktatie vooral belangrijk dat het simpel is. Omdat er bij mijn...

Sajoer lodeh. Indonesische groentesoep

Sajoer lodeh. Indonesische groentesoep

De Hollandse groentesoep kennen de meesten wel. Maar ken jij Sajoer lodeh al? De Indonesische groentesoep. Maar wist je dat deze helemaal niet moeilijk is om te maken. Sterker nog het is heel simpel. Laat de hoeveelheid ingrediënten je niet tegenhouden om deze...

Super simpel last minute traktatie

Super simpel last minute traktatie

Super simpel last minute traktatie, voor als je even geen inspiratie hebt of net als ik het vergeten bent, dat er getrakteerd moet worden. 'S avonds een oeps momentje hebt.... De laatste weekend van de zomervakantie was mijn jongste zoon jarig. Het was dan ook heel...

Snoepjestaart

Snoepjestaart

Op zoek naar een taart waar spontaan het glazuur van je tanden springt? De droom van vele kinderen, de nachtmerrie van elke tandarts? De snoepjestaart is te leuk om niet een keer te maken. Een taart als deze moet voor een verjaardag toch zeker kunnen…. Eigenlijk was...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Shares