Op zoek naar een taart waar spontaan het glazuur van je tanden springt? De droom van vele kinderen, de nachtmerrie van elke tandarts? De snoepjestaart is te leuk om niet een keer te maken. Een taart als deze moet voor een verjaardag toch zeker kunnen….
Eigenlijk was ik van plan om een andere taart te maken. Een Trolls taart. Voor de verjaardag van mijn oudste zoon maar vooral voor mijn dochter die gek is van Trolls. (Zoon en dochter zijn twee dagen na elkaar jarig.) Maar ik kwam in tijdnood en bedacht me dat ik er ook wel snoep tegenaan kon plakken. Zo zag de taart en toch nog gezellig en feestelijk er uit. En zo gebeurde het. De snoep taart was geboren…..
Let op:
Dit is niet de makkelijkste taart om te bakken. Er zijn een aantal dingen waardoor de taart kan mislukken. De basis van deze taart maak ik al een aantal jaren. De uiteindelijke uiterlijk is elke keer anders net als de vulling. Ik zal je stap voor stap uitleggen hoe het allemaal moet. Maar voor de mensen die het geduld niet hebben om het helemaal zelf te maken…
Dit jaar heb ik voor het eerst gesmokkeld. Ik wist dat ik weinig tijd zou hebben voor de taart. Dus heb ik de bodem en botercrème voor een keer niet zelf gemaakt maar van DR. Oetker gebruikt. Omdat ik mijn taart extra hoog wilde maken heb ik twee pakjes van de bodem gebruikt. Het smaakt er niet minder lekker op. Maar persoonlijk probeer ik zo min mogelijk te koken met pakjes en zakjes. En het hele proces van bakken vind ik te leuk.
Ingrediënten:
Bodem:
- 5 eieren
- 150 gr suiker
- 125 gr bloem
- 1 zakje vanillesuiker
- Beetje zout
- kleurstof
Vulling:
- 250 ml slagroom
- 1 zakje klopklop
- 250 gr fruit naar keuzen Dit keer gebruikte ik bosvruchten.
- 3 blaadjes gelatine
- 100 gr fijne kristalsuiker
- 1 el citroensap
Botercrème:
- 250 gram suikerbakkerspoeder (bij gebrek aan kan het ook met poeder suiker. Al wordt het met suikerbakkerspoeder gladder.)
- 125 gram ongezouten roomboter
- 3 eetlepels water
Materiaal:
- Springvorm van 24 cm
- Grote beslagkom
- Mixer
- snoep naar keuze
Bereidingswijze:
De bodem:
Met de bodem ga ik beginnen. Zet de oven aan op 140 graden. Bekleed de springvorm met bakpapier. Vet de vorm in. Eventueel kan je de vorm met bloem bestuiven.
Als je de kant en klare bodem gebruik. volg dan de instructies op de verpakking. Zo niet blijf dan vooral hier.
Doe de eieren, suiker en vanillesuiker in een grote beslagkom en zet deze in een bak met warm water. Mix de eieren met suiker ongeveer 10 minuten tot een luchtige schuimige massa.
Zeef de bloem, en een snufje zout erbij en spatel deze met een lepel er luchtig doorheen.
Gekleurde bodem:
Wil je net als ik ook van die mooie kleurtjes.
Verdeel het beslag in verschillende kommetjes en voeg er kleurstof aan toe. Meng het door er rustig met een spatel doorheen te vouwen. Zo voorkom je dat het luchtige verloren gaat.
Nu kan je mooie laagjes maken door het laag voor laag te bakken en te stapelen. Maar zoals ik al aangaf had ik niet zo veel tijd. Bovendien ben ik van het gemak.
Voorzichtig goot ik laag voor laag in de vorm. Zodat het een beetje in elkaar overliep maar niet te veel zodat de kleuren niet meer mooi waren. Ook heb ik gekeken naar welke kleuren mooi bij elkaar zou staan. Mochten de kleuren toch iets in elkaar door gaan lopen dat de kleuren wel mooi zouden zijn.
Roze + blauw = paars.
Groen + geel = licht groen.
Roze + geel = oranje achtig.
Wil je geen kleuren. Giet dan het beslag in de springvorm.
Omdat ik een extra hoge taart wilde moest ik de taart in twee delen bakken. ( 2x het beslag)
Plaats de vorm net onder het midden in de oven.
Verwarm nu de oven naar 185 graden en bak de biscuit taart in ca 40 tot 45 graden gaar.
De vulling:
Terwijl de taart in de oven staat kan je de vulling gaan maken.
Wil je net als ik een dubbele bodem, dus een extra hoge taart. Maak dan het recept van de fruitvulling twee keer.
Week de gelatine in koud water.
Maak de fruit naar keuzen zo klein mogelijk en prak het fijn.
Voeg de suiker en citroensap er aan toe.
Verwarm het geheel langzaam in een klein pannetje.
Knijp de gelatine blaadjes uit en voeg het aan het geheel toe.
Roer het door.
Laat het geheel nu afkoelen in de koelkast.
Ondertussen:
Wacht nu zeker een half uur.
Tegen die tijd is de bodem ook klaar. Controleer of de bodem klaar is door er met een satéprikker in te prikken. Kleeft er nog beslag aan dan moet de taart nog even doorgaren. Anders mag de taart er uit.
Verwijder de bodem uit de oven en laat het ongeveer 15 minuten afkoelen op een rooster.
Haal de taart voorzichtig uit de vorm. En draai de taart om.
Laat het nu nog voor zeker een uur afkoelen voordat je er in gaat snijden.
Mix de slagroom met het zakje klop klop goed stijf. Schep de slagroom door de koude ‘jam’ van fruit en zet weer terug in de koeling.
De botercrème:
Als je de kant en klaren botercrème gebruikt. Volg dan de instructies op de verpakking. Zo niet. Lees dan hier verder de instructies voor botercrème.
Snij de boter in kleine blokjes
Voeg de suiker al mengend beetje bij beetje bij de boter.
Ga door totdat er een gladden botercrème ontstaat.
Zet de crème in de koelkast.
De opbouw van de taart:
Als de bodem is afgekoeld. Dan kan je gaan beginnen met het doormidden snijden van de taart.
Haal de bovenste helft er voorzichtig af en leg deze op een bord.
Besmeer de onderkant van de taart met de fruitvulling en leg de bovenzijde er weer op.
Heb je net als ik een dubbele bodem. Dan strijk je de volgende lagen ook nog in met de fruitvulling.
Laat de taart minimaal een uur opstijven in de koelkast.
Bestrijk de bovenkant en de zijkanten van de taart met de botercrème. Als je de taart met fondant zou bekleden moet de botercrème geheel glad zijn. Omdat ik het toch bedek met snoep hoeft dat niet zo secuur.
Bedek nu de taart met snoep naar keuzen.
Zoals je misschien al kan zien heb ik gebruik gemaakt van likkoekjes, yoghurt snoepjes, fruit hageltjes en wat spekjes op een saté prikker. O ja, ik zie dat ik er ook nog een beetje frambozenglazuur hebt gebruikt.
Laat de taart nog zeker een uur afkoelen in de koelkast.
Nu is de snoepjes taart klaar voor consumptie
Eet smakelijk.
Tip:
Toen ik deze taart had gemaakt was het 25 graden buiten. Ik raad je dan pas aan om het er uit te halen op het moment dat je het gaat eten. Een taart mooi neerzetten ter decoratie is dan niet echt aan te raden. De snoepjes taart was nog geen 10 minuten uit de koelkast en begon al in te zakken.
Al met al was ik ongeveer 2,5 uur met de taart bezig. Met wachten er bij. Zelf had ik de bodem een dag eerder gemaakt. Wat mijn redding was anders had ik het nooit gered om de taart af te krijgen.
Geef geen grote stukken maar kleine stukken. De taart is erg machtig. Deze taart is zoals ik het heb gemaakt goed voor ongeveer 18 personen.
Helaas heb ik geen duidelijke foto van de binnenkant van de taart. De taart ging hard en was al bijna op voordat ik de tijd had om er een foto van te maken. De foto die ik heb is helaas wazig, sorry.
Wat vind je van de snoepjes taart? Ik ben totaal geen bakster en bak dan ook erg weinig. De taart vind ik aardig gelukt. Ik zie wel wat dingen die beter kunnen. Maar daar leer je van. En de perfectionist in mij zit altijd een foutje. Iets voor verbetering. Is deze taart iets wat jij zou maken? Welke snoepjes zou jij er op plaatsen?
Lees ook eens:
0 reacties