Schrijf je in

Krijg toegang tot onze bibliotheek vol met gratis freebies. Blijf op de hoogte van het nieuwste blogs en shop items. Krijg exclusieve leden aanbiedingen.

Sinterklaas mijter pinata knutselen

Altijd al een pinata willen maken? Of op zoek naar een Sinterklaas surprise? 

Stap voor stap leg ik jou uit hoe je de Sinterklaas mijter pinata zelf kan maken. Als pinata te gebruiken, maar met een paar kleine aanpassingen ook als surprise te gebruiken.

Ik ben zelf gek op pinata’s en grijp graag elke gelegenheid aan om een pinata te maken. En vandaag laat ik jou zien hoe simpel het eigenlijk te maken is.

Moeilijkheidsgraad:    

Tijdsduur: > 60 minuten

Sinterklaas mijter pinata

Benodigdheden: 

  • Stevig karton ( hoe groter de pinata des te steviger het moet wezen)
  • Alles lijm
  • Rode crepe papier
  • Geel stevig papier
  • Lint
  • Schaar
  • Stanley mes en snijmat (optioneel)
  • Schilderstape ( optioneel maar wel aan te raden)

Werkbeschrijving:

De basis van deze pinata is ook goed te gebruiken voor andere vormen. Als je de basis begrijpt kan je alle platte pinata’s maken. Ik zal het stap voor stap met je doornemen zodat ook jij het kan maken. Zo moeilijk is het niet. Vorig jaar heb ik kinderen (met een gemiddelde leeftijd van 9  jaar) tijdens een workshop geleerd hoe ze een pinata vanaf nul konden maken. En sommige hadden veel moeilijkere vormen.

De vorm van de Sinterklaas mijter pinata:

Dit is toch wel het belangrijkste om te maken en hier gaat de meeste tijd in zitten.

Knip twee keer de vorm van een mijter uit. Een mijter is bijna een driehoek, maar dan iets rond aan de buitenzijde.  Weet je niet goed hoe je een mijter moet maken lees dan mijn stuk over sjablonen. Hier wordt het stap voor stap uitgelegd. De mijter is ongeveer 30 cm lang. en 20 cm breed. Niet de allergrootste pinata. Maar met al het snoep wat kinderen al nuttigen tijdens Sinterklaas vond ik het ook niet nodig om het groter te maken.

Wil je niet zelf aan de slag gaan om een sjabloon te maken. Ik maakte sjabloon van een mijter dat 30x 20 cm groot is. Print het groter of kleiner uit net na wat jij nodig hebt. Hou er rekening mee dat als je het groter uit print het op meerdere bladzijdes wordt uitgeprint.

Sinterklaas mijter pinata

Maak nu een lange strook van minimaal 7 cm breed. De lengte is minder belangrijk maar hoe langer hoe beter. De strook moet om het mijter kunnen plus nog wat extra. Als je strook te kort is dan maak je nog een strook. Net zolang totdat het eromheen kan.

Teken aan beide kanten van de strook 1 cm af. En vouw dit om. Maak je een grotere pinata, maak dan de strook breder. Zolang je maar minimaal 1 cm aan beide zijdes omvouwd.

Maak inkepingen in de omgevouwen rand. De inkepingen zorgen ervoor dat je de strook rond kan buigen. Dit hoeft dus niet op rechte stukken.

De opbouw van de Sinterklaas mijter pinata

Plak nu de vouwrand zo strak mogelijk vast aan een van de mijter delen. Vouw een strook doormidden en begin deze als middelpunt te gebruiken voor de bovenkant (punt) van de mijter. Werk aan beide kanten naar beneden toe.

Laat aan de onderkant een opening. De grootte van de opening is afhankelijk van de gekozen snoep die erin gaat.  Of misschien wil je van de mijter wel een surprise maken. Zorg dan dat het cadeau er nog in past. Wil je de Sinterklaas mijter pinata kapot slaan dan moet je de bovenkant open laten in plaats van de onderkant. Lees hier verderop meer over.

Plak nu het tweede deel van de mijter er op. Om te zorgen dat deze goed vast blijft zitten, plak je hier en daar het schilderstape. Dit zorgt ervoor dat alles op zijn plaats blijft zitten en de lijm de kans krijgt om te drogen. Gebruik schilderstape en geen Ducttape of gewone tape. Dezer tapes zijn glad en zorgt er later voor dat de crêpe papier niet blijft vastzitten.

Als het goed is is, je frame van de Sinterklaas mijter nu klaar. Alleen een kleine opening is er nog open. Als het lijm droog is, kan je er nu snoep in doen. Of als je het al surprise wilt gebruiken het cadeautje er in stoppen. 

Pinata kapot trekken met meerdere kinderen:

Zorg dat je nog een strook over hebt die een paar centimeter langer is dan het gat.

Wikkel er crêpepapier om heen en lijm dit vast.

Maak hier in het midden gaatjes in van ongeveer 2 cm uit elkaar. Voor elk kind dat aanwezig is 1 gaatje. Haal door de gaatjes een lint. Laat alle lint los zitten op 1 na die maak je goed vast aan de strook.

Plak dit met een beetje lijm vast aan de binnenkant van de pinata.

1 kind zal dan aan het lint trekken dat vastzit en daardoor de onderkant er uit trekken en daardoor ook het snoep.

Pinata kapot slaan:

Wil je de Sinterklaas mijter pinata kapot slaan dan kan je een kleine opening aan de bovenkant open laten. De onderkant dicht maken. Aan de bovenkant kan je de snoep er in stoppen en hoeft het niet dichtgemaakt te worden. Een beetje crêpepapier is voldoende. Je zal er dan niks van zien. Kapot gaat het toch wel.

Touw of lint aan de bovenkant vast maken en het is klaar voor gebruik.

Pinata kapot trekken als surprise

Wil je het als surprise gebruiken dan kan je twee gaten aan de onderkant in de strook met een een paar leuke gekleurde lint er doorheen halen. Knoop het lint vast en lijm het geheel vast. De persoon voor wie de surprise is, moet aan de onderkant trekken.

Het aankleden.

Het leukste kan nu beginnen, het aankleden van de mijter. Knip een strook van ongeveer 5cm af van de crêpepapier. Maak hier inkepingen in. Plak dit vast door het crêpepapier om de mijter heen te wikkelen. Begin onderaan en werk naar boven toe. Wikkel het er alsmaar omheen. Ga hiermee door totdat je strook op is. De kans is groot dat je nog een aantal keren een strook moet knippen. Plak het zo nu en dan vast met lijm.

Als je eenmaal boven bent, wordt het iets lastiger. Plak een stukje crêpepapier over de punt heen voordat je het laatste stukje crêpepapier er omheen gaat wikkelen. Dit doe je omdat je het punt anders niet mooi ingekleurd krijgt. ( Ik weet niet hoe ik het anders moet uitleggen.) Als je eenmaal zo ver bent, dan snap je wat ik bedoel.

Als laatste knip je een kruis uit een vel geel of goud papier of maak twee brede stroken en plak die over elkaar heen als een kruis. Het kruis kan je versieren met goud glitter of nep stenen.

De Sinterklaas mijter pinata is nu af en klaar om gesloopt te worden.

Tip:

  • Je kan een leuke tekst uitprinten en er op plakken.
  • Wil je niet een pinata maken maar er een surprise van maken. Het opbouwen is hetzelfde. Plaats alleen het cadeau er in voordat je het dicht maakt. Je kan ook een gat aan de achterkant maken waar het cadeau in of uit gehaald kan worden. Zo kan er gemakkelijk het cadeau uit gehaald worden.

Hopelijk is het allemaal duidelijk hoe je de pinata moet maken. En zoals ik al eerder zei. Het is niet moeilijk om te maken. En in het begin zal je er lang over doen en zal het er misschien niet zo mooi uitzien als je wilt. Maar na een paar keer maken zal je zien dat je er een snelheid in krijgt en je het steeds mooier kan maken.

Maak jij weleens een Pinata?

Lees ook eens:

Pin de afbeelding op Pinterest voor later:

Sinterklaas mijter pinata
Shares

Ik de blog kan maak ik soms gebruik van een Affiliate link. met deze link verwijs ik je naar een website waar je het desbetreffend product kan kopen. Hiervoor krijg ik een kleine vergoeding. Het heeft verder geen invloed op jouw aankoopbedrag.

Nieuw

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This