Schrijf je in

Krijg toegang tot onze bibliotheek vol met gratis freebies. Blijf op de hoogte van het nieuwste blogs en shop items. Krijg exclusieve leden aanbiedingen.

15 jun, 2017 | Blog, Eropuit, Review | 0 Reacties

Scheepvaartmuseum review

Op zoek naar een leuk dagje uit in Amsterdam? Een actief en leerzaam uitje? Een uitje dat geschikt is voor kinderen en volwassenen die snel overprikkeld zijn? Dan is dit het uitje voor jou.

Het Scheepvaartmuseum ligt in Amsterdam centrum. Ongeveer 20 minuten lopen vanaf het Centraal Station. Naast het museum Nemo. Het museum zie je al van ver af, door zijn imposante omvang. Het gebouw stamt nog uit de goude eeuw. Sinds 1937 is het Scheepvaartmuseum hier gevestigd. Laatst ben ik er met mijn gezin naartoe geweest, en deel ik mijn ervaring met jou, zodat je weet wat je kan verwachten.

Scheepvaartmuseum in Amsterdam review

Al jaren zeg ik dat ik een keertje naar het Scheepvaartmuseum wil. Maar om de een of andere reden gaan we toch elke keer weer naar NEMO. Een museum waar mijn oudste vooral graag komt. Het Scheepvaartmuseum dat daar niet ver vanaf ligt wordt vaak vergeten. Elke keer als ik dan weer bij NEMO ben en ik kijk naar buiten over het water zie ik daar weer het prachtige gebouw. Dan denk ik de volgende keer ga ik toch echt.

En zo kwam het. We keken elkaar aan. Wat zullen we gaan doen. Een zondag met de eerste koude maar mooie lentedag eind maart van dit jaar. Met de nieuwe museumjaarkaarten in bezit wilde ik die toch weer eens gaan gebruiken. En zo bedacht ik dat het Scheepvaartmuseum al jaren op mijn to do lijst stond.

Vanaf het centraal station is het toch nog wel 15 tot 20 minuten lopen om er te komen. Op weg er naartoe liepen we over een brug. Met een prachtig uitzicht over de Amstel zie je in de verte het monumentale pand al liggen. Naast het gebouw ligt een enorme boot die zo uit de gouden eeuw komt. Het is duidelijk het Scheepvaartmuseum. Dat kan niet missen.

Eenmaal binnen in het museum viel mij meteen de enorme ruimte op. Na even op zoek te zijn gegaan op hun site zie ik dat je onder andere in deze ruimte feesten en partijen kan geven. Vanuit deze imposante hal kan je naar de verschillende ruimtes. Waaronder ook de garderobe. Alleen de weg naar de garderobe en de wc’s zijn al een belevenis op zich. Door een grottenstelsel waan je je honderden jaren terug in de tijd.

Er zijn meerdere tentoonstellingen speciaal voor gezinnen en kinderen opgezet. Ik moet eerlijk bekennen dat ik naar het museum ging zonder deze kennis. Wij hebben dan ook het hele museum gezien. Niet alleen en specifiek iets. Maar over een aantal zal ik iets meer vertellen. Dit omdat ik ze zonder te weten heb gezien.

Tentoonstelling voor kinderen:

De zeereis

De Zeereis is een spannend virtueel avontuur op zee, dwars door alle tijden. Het begint bij de misschien wel meest bekende zeeheld Michiel de Ruyter. Je ziet hoe hij zich voorbereidde en wat hij nodig had voor zijn reizen. De verhalen vloeien mooi in elkaar over. En neemt je mee in een reis door de tijd. De zeereis eindigt waar alle helden uit de verhalen je al zwaaiend verwelkomen. Nu blijkt dat zij zelf onderdeel is geworden van de geschiedenis! Hoe? Kom dat zelf ontdekken!

De haven 24/7

Stap in een ruimte en zie om je heen hoe jij als product van begin tot eind je reis maakt. Wat gebeurt er allemaal in de haven? En hoe gaat het in zijn werking? In deze tentoonstelling wordt je op een leuke en leerzame manier meegenomen in de havenwereld.

Scheepvaartmuseum in Amsterdam review
Scheepvaartmuseum in Amsterdam review
Scheepvaartmuseum in Amsterdam review

Het VOC schip.

Deze tentoonstelling is toch wel het hoogtepunt van het museum voor velen. Zeker voor kinderen. Dit schip (de Amsterdam) is een exacte kopie van het beroemde VOC-schip uit 1749. De kinderen waren nogal verbaasd hoe klein de mensen vroeger waren. Op veel plekken kan je niet recht staan. De bedden waren ook veel kleiner dan nu. Het geeft een goed beeld hoe het leven vroeger aan boord moet zijn geweest.

Bij slecht weer en storm, windkracht 5/6 en hoger, is het beperkt toegankelijk. Bij windkracht 7 of hoger wordt het schip en de steiger gesloten. Dit in verband met de veiligheid van onze bezoekers.  Het VOC-schip is ook toegankelijk voor mindervaliden.  Alleen het schip is niet geheel toegankelijk.

Er zijn nog zoveel meer tentoonstellingen voor kinderen. Maar daarvoor verwijs ik je naar de site.

Een greep uit de tentoonstellingen:

  • Wereld in kaart
  • Atlassen
  • Jachtmodellen
  • Schilderijen
  • De navigatie-instrumenten
  • Fotoalbums
  • Scheepsornamenten

De namen van de tentoonstellingen verraad eigenlijk al waar het over gaat. De kinderen vonden de wereld in kaart en de atlassen erg interessant. Zeker voor kinderen die al aardrijkskunde hebben op school zullen zien hoe de wereld in kaart is veranderd van toen en  nu. Zelf vond ik dit ook erg leuk om te zien.

De pracht en praal van de jachtmodellen vonden de  kinderen ook erg leuk om te zien. Zo werd hun beeld van de schepen nog even wat duidelijker gemaakt. Mij viel dan weer op hoe gedetailleerd het wel niet is. Het priegelwerk wat daar mee aan te pas moet zijn gekomen om deze modellen te kunnen maken.

Een museum zonder schilderijen is niet echt een museum. Van mooie schilderijen kan ik erg genieten. En het is leuk om te zien hoe vooral mijn oudste de schilderkunst waardeert. Met een oog voor detail kijkt hij hoe alles tot een geheel komt. Ook zonder een oog voor detail kun je via de schilderijen een nog beter beeld krijgen van de scheepvaart in vooral de gouden eeuw.

Scheepvaartmuseum in Amsterdam review

De koningsloep.

Ten slotte wil ik je nog een ding mee geven aan wat er allemaal te beleven valt in het Scheepvaartmuseum. En dat is de Koningssloep. Deze staat in een aparte ruimte op de werf naast het VOC schip. 200 Jaar geleden gaf Koning Willem I de opdracht een koninklijk vaartuig te laten bouwen. En dit vaartuig is nu te bewonderen in het museum.

De Koningssloep is gehuld in een laagje goud. Dit maakt het op zich al een verschijning. Is het niet dat er immens veel detail in het houtwerk zit? Met studie heb ik dit eens goed bekeken. De sloep is van de voor, achter en  linkerzijde te bekijken. Ga er dan ook even voor zitten en zuig al de pracht en praal in je op.

Conclusie:

Het scheepvaartmuseum is een heerlijk museum. Goed voor een aantal uur tijd verdrijven. Het museum is niet al te groot en dus prima in een dagje te doen. Bij voorbaat twijfelde ik of het museum misschien niet een beetje saai voor kinderen zou zijn. Maar niks is minder waar. Het is een leuk museum juist voor kinderen. Met veel activiteiten en het educatieve aspect van het museum is het perfect voor kinderen. Het Scheepvaartmuseum is rustig en goed overzichtelijk. Het is gelegen op een prachtige locatie.

Tussendoor even een pauze nemen in café – restaurant Stalpaert met een prachtig uitzicht over de Amstel is ook geen straf.

Uitermate geschikt voor kinderen met ADHD, ADD en Autisme. Juist omdat het overzichtelijk is en niet druk kan je in alle rust alles bekijken. Nergens hoef je te wachten.

Waar is het Scheepvaartmuseum te vinden?

Het Scheepvaartmuseum
Kattenburgerplein 1
1018 KK Amsterdam

Openingstijden:

Het Scheepvaartmuseum is (bijna) iedere dag geopend van 9.00u tot 17.00u. Het restaurant en de winkel zijn ook zonder entreekaartje toegankelijk.

Prijs:

De prijzen variëren van gratis voor diverse kaarthouders, museumjaarkaarthouders en kinderen tot 3 jaar. Kinderen tot 17 jaar, studenten en CJP kaarthouders betalen €7,50. Volwassenen betalen €15,-

Het Scheepvaartmuseum krijgt van ons een dikke 8.

Ben jij weleens naar het Scheepvaartmuseum geweest? Zo ja, wat vond jij ervan? Is het een museum waar jij weleens een keer naar toe wilt gaan? Wat is jouw favoriete museum? Ik hoor het graag van je.

Dit stuk over Het scheepvaart museum is niet geschreven omdat ik er iets voor hebt gekregen.  Ik schreef dit stuk omdat ik deze museum oprecht de moeite waard vind om over te schrijven. Wil jij dat ik een review schrijf over een ander uitje, Heb je nog een must do uitje laat het me dan weten. Wie weet ga ik er met mijn gezin een keer naartoe om het zelf te ervaren.

Lees ook eens:

Pin de afbeelding op Pinterest voor later:

Scheepvaartmuseum in Amsterdam review
Shares

Ik de blog kan maak ik soms gebruik van een Affiliate link. met deze link verwijs ik je naar een website waar je het desbetreffend product kan kopen. Hiervoor krijg ik een kleine vergoeding. Het heeft verder geen invloed op jouw aankoopbedrag.

Nieuw

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This