Schrijf je in

Krijg toegang tot onze bibliotheek vol met gratis freebies. Blijf op de hoogte van het nieuwste blogs en shop items. Krijg exclusieve leden aanbiedingen.

28 sep, 2017 | Recepten, Blog | 0 Reacties

Sajoer lodeh. Indonesische groentesoep

De Hollandse groentesoep kennen de meesten wel. Maar ken jij Sajoer lodeh al? De Indonesische groentesoep. Maar wist je dat deze helemaal niet moeilijk is om te maken. Sterker nog het is heel simpel. Laat de hoeveelheid ingrediënten je niet tegenhouden om deze overheerlijke Sajoer lodeh te maken. Alleen de heerlijke geur in huis tijdens het maken van dit gerecht is een feestje op zich.

Vandaag wil ik je kennis laten maken met de Indische keuken. De keuken die ik merendeel van de week kook. Niet alleen vanwege mijn roots maar ook omdat ik dit de lekkerste keuken vind die er is.

Sajoer lodeh is een Indonesische groentesoep. Hier in huis zijn ze er gek op.

Groentesoep wordt bij mijn thuis toch zeker een keer per maand gegeten. Zeker als er een dag ongezond is gegeten. Dan voel ik de behoeften om mijn gezin vol te stoppen met een extra gezonde maaltijd vol vitaminen. Een groentesoep is hiervoor ideaal.

Niet alle groenten hoef je in de sajoer lodeh te verwerken. Maar maakt het wel lekkerder.

Sajoer lodeh Indonesische groentesoep

In < 40 minuten op tafel. Voor 8 personen.

Ingrediënten:

  • 1/2 bloemkool
  • 200 gr sperziebonen
  • 150 gr Chinese kool
  • 100 gr taugé
  • 100 gr winterpeen
  • 150 gr tahoe
  • Blikje mais
  • 1 blikje bamboescheuten
  • 1 rode paprika
  • 3 petehbonen (te koop bij een toko)
  • Gefruite uitjes (optioneel)
  • Pandan rijst

Voor de boemboe:

“Boemboe is een fijngemalen pasta van diverse ingrediënten.”

  • 1 ui
  • 4 tenen knoflook
  • 2 tl sambal rawit (te koop bij een toko) of anders sambal oelek
  • 3 geraspte kemirienoten of 2 tl kemiriepasta (te koop bij een toko)
  • 2 tl korianderpoeder
  • 1 kleine laos of 2 tl laospoeder
  • 5 x daun salam blad (te koop bij een toko) of 3 laurierblaadjes
  • 3 groenten bouillonblokjes
  • 2 el gula djawa te vervangen voor bruine basterdsuiker, of als het echt niet anders kan vinden, kristalsuiker.
  • 125 ml santen (kokosmelk)
  • Zout

Bereidingswijze:

Snij de groenten;

  • Bloemkool snij je in kleine roosjes. 
  • Sperziebonen halveer je. 
  • Chinese kool in reepjes. 
  • Winterpeen in dunne plakjes, 
  • Rode paprika in reepjes. 
  • Snij de tahoe in dobbelstenen. 
  • Laat de bamboescheuten uitlekken.

Zet alle kruiden klaar.

Doe de groenten in een pan. (Behalve tahoe, taugé, bamboe en maïs).

Voeg er zoveel water over de groenten heen totdat de groenten net onder water staat.

Voeg de santen, daun salam blad en de bouillonblokjes toe. Breng het aan de kook.

Snij de ui in kleine stukjes. Snij de knoflook zo klein mogelijk. Met een knoflookpers mag ook.

Sajoer lodeh Indonesische groentesoep

Zet een andere pan op en voeg hier een klein beetje zonnebloemolie aan toe.

Fruit de ui. Na ongeveer een minuut voeg je de knoflook eraan toe. Na weer een minuut voeg je alle kruiden toe. Ook de sambal, kemirie noten.

Zet het op een niet al te hoog vuur.

Laat het nu nog zo’n twee minuten aanfruiten.

Blus de kruiden af met een beetje kookvocht van de groenten. Zodat de kruiden makkelijker uit de pan bij de groenten kan. Voeg de kruiden toe aan de pan met groenten en voeg de overige ingrediënten toe.

De mais met vocht mag nu ook bij de groenten. Als laatste de tahu erbij.

Proef de soep of er genoeg smaak aan zit. Voeg er eventueel nog wat zout aan toe. Wil je het pittiger van smaak, voeg er dan 1 a twee rode pepers aan toe.

Serveertip:

  • Net als met vrijwel alles in de Indische keuken smaakt het lekkerder als je het een dag op smaak laat komen.
  • Doe in een diep bord een beetje rijst. Giet de soep er overheen. Garneer het eventueel met een beetje gefruite uitjes.

Selamat makan. Zoals ze het in het Indonesisch zeggen. Eet smakelijk.”

Je houdt wat van de bloemkool over en de tahoe. Persoonlijk vind ik dit geen probleem. Met wat ingrediënten erbij eet ik over twee dagen dit door er een kerriesaus bij te maken. Net zo lekker als deze soep.

Ken jij sajoer lodeh? Of denk je na het lezen van mijn recept die ga ik een keertje maken. Ken je de Indische keuken en zo ja wat vind jij het lekkerst. Wie weet kan ik daar dan een keer een heerlijk recept over schrijven.

Lees ook eens: 

Sajoer lodeh Indonesische groentesoep
Shares

Ik de blog kan maak ik soms gebruik van een Affiliate link. met deze link verwijs ik je naar een website waar je het desbetreffend product kan kopen. Hiervoor krijg ik een kleine vergoeding. Het heeft verder geen invloed op jouw aankoopbedrag.

Nieuw

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This