Sajoer lodeh. Indonesische groentesoep

28/09/2017/
v

De Hollandse groentesoep kennen de meesten wel. Maar ken jij Sajoer lodeh al? De Indonesische groentesoep. Maar wist je dat deze helemaal niet moeilijk is om te maken. Sterker nog het is heel simpel. Laat de hoeveelheid ingrediënten je niet tegenhouden om deze overheerlijke Sajoer lodeh te maken. Alleen de heerlijke geur in huis tijdens het maken van dit gerecht is een feestje op zich.

Vandaag wil ik je kennis laten maken met de Indische keuken. De keuken die ik merendeel van de week kook. Niet alleen vanwege mijn roots maar ook omdat ik dit de lekkerste keuken vind die er is.

Sajoer lodeh is een Indonesische groentesoep. Hier in huis zijn ze er gek op.

Groentesoep wordt bij mijn thuis toch zeker een keer per maand gegeten. Zeker als er een dag ongezond is gegeten. Dan voel ik de behoeften om mijn gezin vol te stoppen met een extra gezonde maaltijd vol vitaminen. Een groentesoep is hiervoor ideaal.

Niet alle groenten hoef je in de sajoer lodeh te verwerken. Maar maakt het wel lekkerder.

Sajoer lodeh Indonesische groentesoep

In < 40 minuten op tafel. Voor 8 personen.

Ingrediënten:

  • 1/2 bloemkool
  • 200 gr sperziebonen
  • 150 gr Chinese kool
  • 100 gr taugé
  • 100 gr winterpeen
  • 150 gr tahoe
  • Blikje mais
  • 1 blikje bamboescheuten
  • 1 rode paprika
  • 3 petehbonen (te koop bij een toko)
  • Gefruite uitjes (optioneel)
  • Pandan rijst

Voor de boemboe:

“Boemboe is een fijngemalen pasta van diverse ingrediënten.”

  • 1 ui
  • 4 tenen knoflook
  • 2 tl sambal rawit (te koop bij een toko) of anders sambal oelek
  • 3 geraspte kemirienoten of 2 tl kemiriepasta (te koop bij een toko)
  • 2 tl korianderpoeder
  • 1 kleine laos of 2 tl laospoeder
  • 5 x daun salam blad (te koop bij een toko) of 3 laurierblaadjes
  • 3 groenten bouillonblokjes
  • 2 el gula djawa te vervangen voor bruine basterdsuiker, of als het echt niet anders kan vinden, kristalsuiker.
  • 125 ml santen (kokosmelk)
  • Zout

Bereidingswijze:

Snij de groenten;

  • Bloemkool snij je in kleine roosjes. 
  • Sperziebonen halveer je. 
  • Chinese kool in reepjes. 
  • Winterpeen in dunne plakjes, 
  • Rode paprika in reepjes. 
  • Snij de tahoe in dobbelstenen. 
  • Laat de bamboescheuten uitlekken.

Zet alle kruiden klaar.

Doe de groenten in een pan. (Behalve tahoe, taugé, bamboe en maïs).

Voeg er zoveel water over de groenten heen totdat de groenten net onder water staat.

Voeg de santen, daun salam blad en de bouillonblokjes toe. Breng het aan de kook.

Snij de ui in kleine stukjes. Snij de knoflook zo klein mogelijk. Met een knoflookpers mag ook.

Sajoer lodeh Indonesische groentesoep

Zet een andere pan op en voeg hier een klein beetje zonnebloemolie aan toe.

Fruit de ui. Na ongeveer een minuut voeg je de knoflook eraan toe. Na weer een minuut voeg je alle kruiden toe. Ook de sambal, kemirie noten.

Zet het op een niet al te hoog vuur.

Laat het nu nog zo’n twee minuten aanfruiten.

Blus de kruiden af met een beetje kookvocht van de groenten. Zodat de kruiden makkelijker uit de pan bij de groenten kan. Voeg de kruiden toe aan de pan met groenten en voeg de overige ingrediënten toe.

De mais met vocht mag nu ook bij de groenten. Als laatste de tahu erbij.

Proef de soep of er genoeg smaak aan zit. Voeg er eventueel nog wat zout aan toe. Wil je het pittiger van smaak, voeg er dan 1 a twee rode pepers aan toe.

Serveertip:

  • Net als met vrijwel alles in de Indische keuken smaakt het lekkerder als je het een dag op smaak laat komen.
  • Doe in een diep bord een beetje rijst. Giet de soep er overheen. Garneer het eventueel met een beetje gefruite uitjes.

Selamat makan. Zoals ze het in het Indonesisch zeggen. Eet smakelijk.”

Je houdt wat van de bloemkool over en de tahoe. Persoonlijk vind ik dit geen probleem. Met wat ingrediënten erbij eet ik over twee dagen dit door er een kerriesaus bij te maken. Net zo lekker als deze soep.

Ken jij sajoer lodeh? Of denk je na het lezen van mijn recept die ga ik een keertje maken. Ken je de Indische keuken en zo ja wat vind jij het lekkerst. Wie weet kan ik daar dan een keer een heerlijk recept over schrijven.

Lees ook eens: 

Sajoer lodeh Indonesische groentesoep
Shares

Wordt lid van mijn Facebookgroep. De groep waar iedereen zijn creativiteit mag laten zien. Of alle creatieve vragen kan stellen.

Create and have fun, Melanie

Soms  maak ik gebruik van affiliate marketing in mijn content. Wat houd dat in?

Als je via mijn blog een aanbevolen product koopt dan krijg ik daar een kleine vergoeding voor. Dit heeft geen invloed op het aankoop bedrag voor jou. De aanbevolen producten zijn producten waar ik achter sta en zelf gebruik. Wil je meer weten over Affiliate marketing ga dan naar de disclaimer voor meer informatie.

Traktatie Belgische wafels in chocolade disco dip

Traktatie Belgische wafels in chocolade disco dip

Het is tijd voor weer een nieuwe crea cross uitdaging van Ilse (Kreanimo). Deze week is het thema; traktatie. Ik ben geen mega voor of tegenstander voor snoep.  Voor mij is het bij het maken van een traktatie vooral belangrijk dat het simpel is. Omdat er bij mijn...

Soto soep. Indonesische kippensoep

Soto soep. Indonesische kippensoep

Soto Ajam soep is een wat al een feestje is zodra het op tafel verschijnt. Een soep dat moeilijk lijkt, maar dat absoluut niet is. En na vandaag kan jij het ook maken. Soto soep is een gerecht dat zowel door Indonesiërs als door Surinamers graag wordt gegeten. De...

Super simpel last minute traktatie

Super simpel last minute traktatie

Super simpel last minute traktatie, voor als je even geen inspiratie hebt of net als ik het vergeten bent, dat er getrakteerd moet worden. 'S avonds een oeps momentje hebt.... De laatste weekend van de zomervakantie was mijn jongste zoon jarig. Het was dan ook heel...

Snoepjestaart

Snoepjestaart

Op zoek naar een taart waar spontaan het glazuur van je tanden springt? De droom van vele kinderen, de nachtmerrie van elke tandarts? De snoepjestaart is te leuk om niet een keer te maken. Een taart als deze moet voor een verjaardag toch zeker kunnen…. Eigenlijk was...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Shares