Schrijf je in

Krijg toegang tot onze bibliotheek vol met gratis freebies. Blijf op de hoogte van het nieuwste blogs en shop items. Krijg exclusieve leden aanbiedingen.

21 jul, 2018 | Blog, Eropuit, Review | 0 Reacties

Rijksmuseum review

Het rijksmuseum het imposante museum die je al van ver af tegemoet lacht. Een prachtig gebouw die je zowel vanbuiten als van binnen zeker de moeite waard zult vinden.

Geen opbouwende tekst of ik deze museum wel leuk zal vinden. Ik hou van het Rijksmuseum. Just freaking love it.

Maar is het wel geschikt voor kinderen? Lees mee en ik zal je heel veel meer vertellen over het Rijksmuseum.

Het rijksmuseum is toch wel een museum waar ik zeker één keer per jaar naar toe ga. Scheelt natuurlijk ook wel dat ik op nog geen 20 minuten fietsen er al ben. Waarom ik van alle museums in Amsterdam toch altijd weer terug keer naar het Rijksmuseum? Tja waarom eigenlijk?

Niet gesponsord

Rijksmuseum review

Mijn 3 hoofdredenen waarom ik er altijd weer naartoe ga:

 • Het is te groot om alles binnen een dag te zien.
 • Er is altijd wel een nieuwe tijdelijke expositie die ik wil zien.
 • Ik vind de kunst er ongelooflijk mooi. Raak er nooit op uitgekeken.

Megagroot

Het Rijksmuseum is megagroot. Als ik alleen ga krijg ik het nog niet voor elkaar om alles in een dag te bekijken. Het is er vaak druk dus even snel alles bekijken is er niet bij. Bovendien neem ik er graag de tijd voor. Als ik ga, kies ik voor een deel van het museum om me daarop te focussen. De tijdelijke exposities neem ik daarin mee. Mijn oudste wilt altijd naar de Nachtwacht van Rembrandt van Rijn. En met hem denk ik wel iedere bezoeker. Hier hangen we dan altijd even rond. Blijft me verbazen dit schilderij. Elke keer ontdek ik er wel weer iets nieuws in. De details en zorg dat er gestopt is in dit schilderij is verbazingwekkend. Zelfs mijn zoon ziet dit. Zo leuk om te zien hoe hij naar een schilderij kan kijken.

Tijdelijke expositie

Er zijn altijd tijdelijke exposities. Meestal zijn ze wel een half jaar aanwezig. Tot nu toe vond ik ze altijd zeer de moeite waard. Als geschiedenis junkie kan ik hier vaak mijn hart ophalen. Zo vond ik een expositie over de Joden in Indonesië zeer interessant. Nooit geweten dat er zo’n enorme Joodse gemeenschap in Indonesië had gezeten. Zo leer je op je oude dag ( als Indo) nog iets over onze geschiedenis.

Nu is er ook een tijdelijk tentoonstelling waar ik zeker een kijkje ga nemen. Een expositie over de 80-jarige oorlog.

Rijksmuseum review
Rijksmuseum review

Mooie kunst

Natuurlijk vind ik niet alles even mooi. Maar dat is oké. Kunst moet je naar leren kijken. Er is geen goeie of foute manier. Het is zoals jij het ziet. Iets wat ik minder mooi vind kan toch heel mooi gemaakt zijn. Bijvoorbeeld door het gebruik van kleuren of schaduw werk. Hoe realistisch iets lijkt.

Om weer even het schilderij de Nachtwacht als voorbeeld te nemen. Als je de kleding bekijkt die ze dragen. Elke kreukeltje, elke plooi, de stof zelf alles ziet er levens echt uit. Alleen dit is al superknap om te schilderen. Hoe Rembrandt van Rijn, diepte in de kleur zwart schilderde is zeer indrukwekkend. En daarmee ook wel typerend voor Rembrandt. De geschiedenis dat door de schilderijen verteld wordt maakt een schilderij nog indrukwekkender. Ook een leuke manier om je kind meer te leren over geschiedenis.

Bekende schilderijen

De bovenstaande redenen zijn voor mij al genoeg redenen om naar het Rijksmuseum te gaan. Maar er is nog een reden. Tijdens mijn middelbare schoolperiode leerde ik over de meest bekende schilderijen. Zo droom ik al jaren ervan om naar The Museum of Contempory Art van wegen De Waterlelies van Monet. Monet is mijn favoriete schilder. Het drieluik van de Waterlies staan al jaren op mijn wish list. De keer dat ik in New York er voor de deur stond bleek het museum dicht te zijn. Balen!!! 

Zo ben ik ook al vele keren langs het Louvre in Parijs gelopen. Iets waar ik toch ook een keer een kijkje wil nemen van wegen de Mona Lisa.

Het rijksmuseum en zijn bekende schilderijen

 • Uiteraard de Nachtwacht van Rembrandt van Rijn. Waar denk ik wel het merendeel van het bezoekers voor komen.
 • Het melkmeisje van Johannes Vermeer
 • Zelfportret van Vincent van Gogh geschilderd door Vincent van Gogh.  Duh het is een zelfportret.

Als je weinig tijd hebt en toch een aantal hoogtepunten uit het museum bezichtigen dan zijn dit toch wel de must see schilderijen.

Naast vele mooie schilderijen heeft het Rijksmuseum vele andere interessante bezienswaardigheden. Boeken, sieraden, beelden, kleding enzovoort. Eigenlijk van alles wat ook maar met de geschiedenis te maken heeft.

Rijksmuseum review
Rijksmuseum review
Rijksmuseum review

Zo is er ook een deel waar onze kleurrijke geschiedenis vertegenwoordigd is. Iets waar de Nederlanders vol trots naar terug kijken. De VOC- tijd. In deze ruimte zie je vele schilderijen die de veldslagen vertegenwoordigen. Versterkt met een prachtige houten schip, kettingen, boeken en nog veel meer pracht en praal. Ik als Indo kijk hier dubbel na. Als kunstliefhebber zie ik de prachtig geschilderde schilderijen. Maar de VOC- tijd heeft een zeer duister verleden. Wat nog altijd in de doofpot wordt gestopt. Jammer dat ik nog nooit ook maar iets van deze duistere kant terug hebt gezien in een museum of geschiedenisles. Maar los van dit alles is het een prachtig overzicht aan bijzondere schilderijen. Vooral hier kon ik nog de nodige dingen over onze geschiedenis vertellen. Iets waar op dat moment mijn oudste zoon les over kreeg en dit dus perfect bij aansluit.

Wat vind ik het mooiste werk in het Rijksmuseum

Wat ik zeer mooi vind is hoe kan het ook anders de Nachtwacht. Maar er zijn er nog een aantal die zowel bij mij als mijn oudste zoon veel indruk maakte. Helaas ben ik zo snugger geweest om niet vast te leggen om welke schilders het ging. En ook niet hoe de schilderijen heten. Als jij het weet. Let me know in een opmerking onderaan.

De bovenstaande foto vind ik zelf geweldig en is heel lang mijn screensaver afbeelding geweest. Ik ben gek op bloemen. De hele dag kan ik ze schilderen en tekenen. Verveeld mij nooit. Ernaar kijken ook niet.

De onderstaande schilderij zorgde ervoor dat we een hele tijd stil zijn blijven staan. Hoe knap is deze schilderij gemaakt. Zo realistisch. Het kijkt je zo intens aan. Wij waren onder de indruk, jij ook?

Nu je weet waarom de Rijksmuseum zo de moeite waard is en je een impressie hebt gekregen wat je ervan kan verwachten valt er slechts een vraag nog te beantwoorden. Is het geschikt voor kinderen?

Ja, ik vind het Rijksmuseum zeer geschikt voor kinderen. Het leert ze uiteraard over kunst maar ook heel veel over onze geschiedenis. Het museum is prachtig en kindvriendelijk. Mijn oudste heeft het Rijksmuseum als zijn meest favoriete museum bekroond. En dat geld ook zeker voor mij.

Kinderactiviteiten

 • Nieuw en nog nader te inspecteren door mij en mijn gezin is een escape room. 

Met deze Escape Game beleef je het Rijksmuseum samen op een unieke manier. De game kan op twee levels gespeeld worden: samen met vrienden of collega’s, of met kinderen vanaf 6 jaar. Samen met 2 – 5 personen duik je in het spel en ga je als een onderzoeker aan de slag. Voor iedereen is het een spannend avontuur, maar slechts enkelen halen de eindstreep. Gaat het jou lukken?

 • Digitaal familiespel

Huur in het museum een apparaat en dan kan het spel beginnen: een dynamisch groepsspel voor families, waarbij je samen binnen één uur acht bijzondere geheimen van het Rijksmuseum ontrafelt. Als dit lukt wacht er aan het einde van de tour een verrassing.

 • Familieworkshops

Je kan tekenles krijgen, fotograferen als Rembrandt van Rijn en schilderles. Een leuke manier om actief bezig te zijn. En je kijk om de schilderkunst te verrijken.

 • Cursussen.

Diverse cursussen voor kinderen van 6 tot 12 jaar worden er georganiseerd. Woon je in de buurt dan zijn deze cursussen zeker de moeite waard.

 • Voor feestjes en partijen.

Wat jammer dat ik dit nu pas zie, dit had ik zeker gedaan met mijn oudste zoon. Misschien in de toekomst voor mijn dochter.

Meer weten over activiteiten voor kinderen ga dan naar de site van het Rijksmuseum door hier te klikken.

In de vakanties hebben ze vaak speciale activiteiten. Kijk voor actuele activiteiten of tentoonstellingen dan ook op de site.

Conclusie

Het Rijksmuseum is een prachtig museum met een zeer indrukwekkende collectie aan kunst. Zeer geschikt voor het hele gezin. Wil je zo veel mogelijk zien van het museum dan raad ik je aan om er vroeg bij te zijn. Je bent echt een goeie dag bezig als je alles wilt zien. Het museum heeft een restaurant, café, winkel en een tuin waar je voor de afwisseling gebruik van kan maken. Al was ik niet onder de indruk van het restaurant. Prijzen zijn duur. Hou hier wel rekening mee. Drinken en eten mag niet in het museum.

Het is ruim opgezet en geen wachttijden als je eenmaal binnen bent. De rijen bevinden zich bij het naar binnen gaan en bij de garderobe.  Koop van tevoren je E- ticket of maak gebruik van je museum jaar kaart om de rij bij de kassa te omzeilen. Bij de schilderijen die bekend zijn staan vaak groepen mensen. Ondanks dat zijn alle schilderijen zeer goed te bekijken. Wil je het een educatieve dag maken, dan is het leuk om gebruik te maken van een gids of audio.

Waar is het rijksmuseum te vinden?

Rijksmuseum

Museumstraat 1 Amsterdam

Openingstijden:

Dagelijks van 9.00 tot 17.00

Prijs:

Kaartjes voor volwassenen zijn: €17,50

Met een CJP pas: €8,75

Voor kinderen tot 18 jaar en museumjaarkaart houders is de toegang gratis

Dit stuk over het rijksmuseum is niet geschreven omdat ik er iets voor hebt gekregen.  Ik schreef dit stuk omdat ik oprecht enthousiast bent over het Rijksmuseum.

Ga jij wel eens naar een musea met je gezin? Wat is jouw favoriete musea? Of heb jij een leuke tip. Ik hoor het graag van je. 

Rijksmuseum review
Shares

Ik de blog kan maak ik soms gebruik van een Affiliate link. met deze link verwijs ik je naar een website waar je het desbetreffend product kan kopen. Hiervoor krijg ik een kleine vergoeding. Het heeft verder geen invloed op jouw aankoopbedrag.

Nieuw

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This