26 jun, 2018 | Freebies, Blog | 0 Reacties

Leesbingo

Leesbingo voor kinderen om het leesniveau van je kind op peil te houden in de zomervakantie. Daag je kind uit met de leesbingo. Zo maak je lezen een stuk leuker.

Het is bekend dat kinderen in de zomervakantie veel minder lezen. Hierdoor verliezen ze aan woordenschat. En zakt het leesniveau. Veel kinderen waaronder mijn jongste zoon zijn geen liefhebbers van lezen. Om hem en jouw kind(eren) te stimuleren om te lezen heb ik een leesbingo gemaakt.

Hoe kom je aan de leesbingo?

Je klikt op de onderstaande knop. Er opent nu een nieuw tabblad op je scherm. Je kan nu het bestand downloaden.

Let op!! er zijn 2 uitvoeringen. 1 is wit en spaart de inkt van je printer. De gezellige kleurrijke uitvoering zal veel kinderen aanspreken en stimuleren. De witte uitvoering kan je kind zelf mooi maken door er een tekening op te maken van zijn of haar favoriete boek.

Leesbingo

Krijg je geen toegang?

  • Kijk dan eerst of je wel toegang hebt tot Google Drive.
  • Mij toegang vragen tot het bestand via Google Drive heeft geen nut. Het bestand staat namelijk open voor iedereen die de link krijgt. Lukt dit niet, kijk dan of jouw instellingen in jouw Google Drive account goed staan ingesteld. Kijk of jij kan downloaden van anderen accounts. ZO niet verander dan de instelling. Dan zou je het bestand moeten kunnen binnen halen.
  • Heb je geen Google account dan is het helaas niet mogelijk om de PDF bestand te downloaden. Vraag het desnoods aan iemand die wel een google account heeft.

Nu je de lees bingo kaart hebt gedownload wil ik nog het een en ander toelichten.

De leesbingo:

Bespreek zelf met je kind(eren) hoeveel bladzijdes zij/ hij moeten lezen. Als ouder kan je dit zelf het beste inschatten. Laat ze niet te lang lezen. Het moet vooral leuk zijn.

Je zal zien als je kind in het boek meegenomen wordt op avontuur, de kans groot is dat je kind langer leest dan afgesproken is. Stimuleer dit maar leg er ook niet te veel druk op. Immers wil je niet dat je kind een hekel krijgt aan lezen. En als je kind al een hekel heeft aan lezen dan is het zeker belangrijk.

Ik heb 6 weken aan vakjes met leuke opdrachten gemaakt. Het is aan jou hoe je dit wilt invullen. Je kind kan elke dag van de vakantie iets lezen. Maar als je weg gaat voor een vakantie elders te vieren dan snap ik best dat dit lastig kan zijn.

Maak dan de afspraak om met regels te werken. Horizontaal, verticaal of diagonaal dat is aan jullie. Voor elke regel vol kan je kind dan iets krijgen. Een lekker ijsje een half uur gamen of misschien wel een dagje uit naar keuzen. Je kan het zo bond maken als je zelf wilt.

De opdrachten.

In de leesbingo zie je veel verschillende opdrachten. Zo heb ik ook opdrachten als voorlezen aan mama, papa, opa en oma.

Ik ben me er zeer bewust van dat niet elk kind een vader, moeder, opa of oma heeft. Als dit het geval is kan je hier natuurlijk ook een ander persoon voor kiezen. Misschien je beste vriendin of de buurman. Iemand waar je kinderen bekend mee zijn en zich op hun gemak bij voelen.

Dit maakt het voorlezen laagdrempeliger. ( Of hoe je dit ook moet noemen) Zeker bij kinderen die moeite met lezen hebben zijn hier gebaat bij. Je kan het vakje ook wit maken en een nieuwe opdracht zelf verzinnen.

Niet alle opdrachten ga ik toelichten. Vele opdrachten spreken voor zich. Toch zijn er een aantal waar ik iets meer over wil vertellen. Opdrachten waar misschien te moeilijk over gedacht kunnen worden.

Verkleed:

Ga geen verkleed kleding aanschaffen. Heb je het niet in huis. Geen probleem. Kleding uit de kledingkast van papa of mama is net zo leuk.

Over een land:

Dit kan net zo goed een reisgids zijn.  Ik heb heel veel reisboeken. Heb je dit niet dan kan je in de bibliotheek er genoeg vinden. Er zijn vast ook wel kinderboeken met dit thema. Zeker als je op vakantie gaat naar het buitenland is het leuk om daar meer over te lezen.

Blijf je in Nederland…. Er zijn ook genoeg boeken over de provincies. Ga desnoods naar de site van de plaatselijke vvv. Er staan hier genoeg teksten die je kind kan lezen. Zo maak je meteen de vakantie bespreekbaar. En ziet je kind zelf wat er allemaal te doen is.

Informatief boek:

Dit kan van alles zijn. Een woordenboek, atlas, over een dier.

Voor het hele gezin:

Verzamel iedereen in huis en laat je kind voorlezen. Dit is goed voor zijn of haar zelfvertrouwen. Maar ook om andere kinderen leren om te luisteren. Stel na de hand vragen om te zien wie er heeft opgelet.

Samen:

Dit kan zwijgzaam naast elkaar zijn. Maar ook om en om een stukje lezen uit een boek.

Uit de krant:

Zeker bij kinderen vanaf groep 4 is dit een goeie om te oefenen. Kies niet een te moeilijk stuk. Lees het desnoods samen met ze. Praat er daarna over. Stel ze vragen.

Heb je geen krant of plaatselijk nieuwskrant? Er is vast wel iemand in je omgeving. En anders heeft de bibliotheek ook alle kranten om daar te kunnen lezen.

Door vragen te stellen over wat je kind gelezen heeft weet je of ze het überhaupt gelezen hebben en snappen.

Zo leren ze ook begrijpend te lezen. Bovendien lezen ze om alles te verwoorden in hun eigen woorden.  Begrijpend lezen is een van de belangrijkste onderdelen op school. Hoe beter je hierin bent hoe makkelijker leren je af zal gaan. Begrijpend lezen komt overal in terug. Elk boek dat je later op school moet leren moet je uiteraard ook begrijpen.

Wil je nog veel meer leuke leesbingo’s, in de winkel heb ik er nog veel meer voor je.

12x leesbingo en boekverslagen

1,99

Houd je kind niet zo van lezen? Door een leesbingo te gebruiken laat je jouw kind lezen op een leuke manier.  De boekverslagen maken het makkelijker. 12 verschillende thema’s waardoor je elke maand een andere kan gebruiken.  

Leesbingo ik hoop dat je er met je kind(eren) mee aan de slag gaat. Het belang van lezen kan ik lang en kort over praten. Leuk of niet leuk, met de leesbingo wordt van lezen een feestje gemaakt. Leest jouw kind(eren) graag, zo ja hoe stimuleer jij dat? Laat je tips, op en aanmerkingen hieronder achter.

Lees ook:

Leesbingo
Shares

Ik de blog kan maak ik soms gebruik van een Affiliate link. met deze link verwijs ik je naar een website waar je het desbetreffend product kan kopen. Hiervoor krijg ik een kleine vergoeding. Het heeft verder geen invloed op jouw aankoopbedrag.

Nieuw

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This