Kerstballen decouperen met Mod podge

14/12/2016/
v

DIY decoupage kerstballen maken met Mod podge. Je hebt vast wel ergens een kerstbal liggen die niet bij de rest van je kerstuitrusting past. Of kerstballen die er te plastic uit zien. Dan heb ik een leuk knutsel project voor jou. Deze lelijke ballen zijn perfect voor een DIY-project. Maak van iets lelijks iets moois en unieks.

Mod podge is een geweldig product en je kan er zo ontzettend veel mee.

Ga naar mijn blog over Mod podge als je er meer over wilt leren.

Ik heb voor jou twee simpele projecten gemaakt met Mod podge en kerstballen. De manier van maken is zo goed als hetzelfde. Decoupage is een techniek. Elk product waarmee je het doet, werkt enigszins hetzelfde. Het is alleen met een ander product bedekt. Beide projecten zijn goed te doen om met je kinderen te maken. Vanaf een jaar of vier zullen ze dit wel kunnen. Zeker het eerste project is hier uitermate geschikt voor. Met een beetje hulp moet het zeker lukken.

Hou er wel rekening mee dat Mod Podge niet altijd uit je kleding gaat en zeker niet in de mond en ogen moet komen. Dus als je kind hierbij erg onhandig is dan zou ik met dit project nog even wachten. Maar als mama kan je natuurlijk ook lekker je gang gaan.

DIY decoupage kerstballen maken met Mod podge

Decoupage kerstballen van stof

Dit project is gemaakt van stof. Je kan stof gebruiken die je zelf mooi vindt. Ik had nog wat rest stukjes liggen en hebt die ervoor gebruikt.

Moeilijkheidsgraad:    

Tijdsduur: < 30 minuten

Benodigdheden:

  • Stof je hebt er niet veel van nodig. Een paar stroken van een restjes stof is genoeg.
  • Schaar
  • Mod Podge
  • Plastic kerstbal
  • Lijm pistool ( optioneel)

Werkbeschrijving:

Knip van een aantal stukjes stof kleine stroken, vierkantjes of wat je dan ook wilt. Ik denk wel hoe simpeler de vorm hoe beter het over gaat komen.

Als je weet hoe je moet werken met Mod Podge zal je mijn aanwijzingen niet echt nodig hebben. Wil je meer weten over Mod podge dan raad ik je aan om er over te lezen. Nu je op de hoogte bent hoe Mod podge in zijn werking gaat, kan ik je vertellen hoe ik de kerstbal van stof hebt gemaakt en waar je op moet letten.

Doe eerst een klein beetje Mod Podge op de kerstbal en smeer het uit. Plak dan je eerste stukje stof erop. Zorg dat het volgende stukje een ondergrond heeft dat bedekt is met Mod podge. Plak daar een stukje stof op en ga zo maar door. Zorg dat de stukjes stof elkaar overlappen en zeker de ondergrond dun bedekt is voordat je de stof er op plakt.

Heb je de bal rondom bedekt met stof en ben je tevreden dan doe je nog een laagje Mod podge over de gehele bal. Laat dit dan goed drogen.

Ik heb nog een smalle lange reep stof gebruikt om er een stik in te maken. Deze strik heb ik met een lijmpistool op de bal geplakt.

Zo simpel is het. De kerstbal is nu klaar.

DIY decoupage kerstballen maken met Mod podge
DIY decoupage kerstballen maken met Mod podge

Kerstballen decouperen met stripboeken

Eerlijk gezegd is de kerstbal niet mijn smaak. De stof en kleuren zou ik nooit gebruiken. Het past ook niet bij mijn boom. Het was voor mij een eerste keer dat ik met Mod Podge fabric werkte en ik wilde zien hoe het werkte. Het is gelukt. Nu nog stof vinden met leuke print of kleur die wel bij mijn boom past. Ik probeer het uit zodat jij al weet hoe het moet. Doe er je voordeel mee.

Dit project is gemaakt van papier. Als je van stripboeken houdt kan je deze daarvoor gebruiken. Maar een tijdschrift met mooie foto’s van bijvoorbeeld make-up en kleding kan je daar ook voor gebruiken.

Is je kind nog klein en vind hij/zij het nog moeilijk om te knippen dan kan jij het doen. Maar je kan er ook voor kiezen om verschillende kleuren papier te gebruiken. Dan kan je de kleuren willekeurig plakken. Dit werk dan hetzelfde als de kerstballen van stof. Je zal merken als je beide manieren gaat uitproberen dat decoupage kerstballen of ook op anderen voorwerpen in grote lijnen hetzelfde werkt. De uitleg komt dan ook overeen.

Moeilijkheidsgraad:    

Tijdsduur: < 30 minuten

Benodigdheden:

• Stripboek, tijdschrift
• Schaar
• Mod Podge
• Plastic kerstbal

Werkbeschrijving:

Knip een stuk uit een tijdschrift of stripboek. Zorg voor leuke afbeeldingen die niet te groot zijn. Hoe groter hoe lastiger het wordt om het mooi om de bal heen te krijgen. Met gewoon papier krijg je wel kreukels. Hoe groter het papier des te meer kreukels.

Ik ga ervan uit dat je nu wel een beetje weet hoe Mod Podge werkt.

Doe eerst een klein beetje Mod Podge op de kerstbal en smeer het uit. Plak dan je eerste stukje papier erop. Zorg dat het volgende stukje een ondergrond heeft dat bedekt is met Mod podge. Plak daar een stuk papier op en ga zo maar door. Zorg dat het papier elkaar overlappen en zeker de ondergrond dun bedekt is voordat je de stof erop plakt.

Heb je de bal rondom bedekt is en ben je tevreden dan doe je nog een laagje Mod podge over de gehele bal. Laat dit dan goed drogen.

Let er wel op dat de printen die je wilt laten zien ook te zien zijn. Kon je bij de stof zonder na te denken plakken. Dat kan je nu niet.

Zo simpel is het. De kerstbal is nu klaar.

DIY decoupage kerstballen maken met Mod podge

kerstballen decouperen met Mod podge.

Je kan op de kerstballen nog een beetje glitter aanbrengen. Ik heb dit zelf niet gedaan. Dit omdat ik de stripboeken kerstballen in de jongens hun kamer ga hangen. Ze hebben daar een eigen kerstboom en vind het daar perfect bij passen. En bij een stoere jongenskamer hoort geen glitters. En de stoffen kerstballen vind ik zo al druk genoeg. Als je een minder drukke kerstbal maak dan kan dat net het beetje extra geven.

Ook kan je kijken naar de soort Mod Podge. Ik vond voor de stripboeken een matte Mod podge beter passen. Maar gebruik je een modeblad dan is zijden glans of hoogglans waarschijnlijk een betere optie. Ga je meer voor een vintage look dan denk ik dat mat weer mooier is. Als je al wat meer ervaring hebt met Mod podge dan kan je de kerstbal ook bekleden met een mooi servet. Alleen is een servet een stuk kwetsbaarder en minder geschikt om met kinderen te maken. Zeker niet kleine kinderen.

Ik hoop dat ik jullie weer op een leuk idee hebt gebracht. Een perfect project voor in de weekenden en kerstvakantie. Ook leuk om zelf een persoonlijke decoupage kerstballen te maken en cadeau te geven met kerst. Wat vind je van de kerstballen? Is het iets wat je zelf zal maken? En ken jij Mod Podge al? Zo ja waar gebruik jij het allemaal voor.

Lees ook eens:

DIY decoupage kerstballen maken met Mod podge
Shares
Natuur speurtocht gratis printable

Nieuw:

Wordt lid van mijn Facebookgroep. De groep waar iedereen zijn creativiteit mag laten zien. Of alle creatieve vragen kan stellen.

Create and have fun, Melanie

Soms  maak ik gebruik van affiliate marketing in mijn content. Wat houd dat in?

Als je via mijn blog een aanbevolen product koopt dan krijg ik daar een kleine vergoeding voor. Dit heeft geen invloed op het aankoop bedrag voor jou. De aanbevolen producten zijn producten waar ik achter sta en zelf gebruik. Wil je meer weten over Affiliate marketing ga dan naar de disclaimer voor meer informatie.

Hoe maak je een Adventskalender boek?

Hoe maak je een Adventskalender boek?

Een adventskalender hoort steeds meer bij Kerstmis. Vele soorten en maten zijn er tegenwoordig te koop. En nog veel meer soorten zijn er zelf te maken. Het maken van de adventskalender boek is een leuk cadeau om te geven, maar ook om zelf te gebruiken. Ik maakte er...

IJsjes knutselen met restjes papier

IJsjes knutselen met restjes papier

Heb je veel restjes papier? Weet je niet zo goed wat je er mee kan doen? Dan is IJsje knutselen met restjes papier wellicht iets voor jou. Maak het zelf of met je kinderen. Vanaf een jonge leeftijd al te maken en ruimt je voorraad met knutsel spullen ietsje op. Ik...

Junk journal pagina’s thema Alice in Wonderland

Junk journal pagina’s thema Alice in Wonderland

Heb je een journal of een junk journal en wil je iets leuks maken met het thema Alice in Wonderland? Weet je niet zo goed wat je kan maken, misschien wel inspiratieloos. Op zoek naar ideeën? Dan moet je zeker verder lezen. Heb je niks in huis om met het thema Alice in...

Marshmallows op een stokje traktatie met chocolade en discodip

Marshmallows op een stokje traktatie met chocolade en discodip

Op zoek naar een simpel te maken traktatie, die er leuk uit ziet? Dan is dit wellicht de traktatie voor jou. Vlak na mijn operatie zijn mijn oudste en jongste, 2 dagen na elkaar jarig. Voor de jongste was ik op zoek naar een simpel te maken traktatie die mij niet al...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest