5 jun, 2021 | DIY, Blog | 0 Reacties

Houten klompen upcyclen met spullen van de Action

Heb je houten klompen of wil je het graag eens pimpen? Twee verschillende technieken pas ik toe. Makkelijk te maken met stap voor stap uitleg. Met alleen maar spullen die te koop zijn bij de Action.

Woord vooraf: Als je denkt wat zijn de foto’s fel van kleur. Buiten scheen de zon nogal. Dit maakte de foto’s heel helder van kleur. De foto’s zijn niet bewerkt.

Klompen zijn typisch Nederlands en leuk om eigen te maken. Omdat ik al veel spullen in huis had, hoefde ik niks aan te schaffen. Veel van de spullen heb jij misschien ook wel in huis. Hoe dan ook, je hebt niet veel nodig en zeker geen grote gevulde portemonnee om dit te kunnen maken.

De klompen kreeg mijn dochter vorige week via mijn vriend zijn werk. Hij kon klompen gratis uitzoek. Mijn dochter vond het niet lekker zitten en lelijk. Hierdoor kreeg ik de kans om mijn creatieve geest op los te laten.

Maar wat zal ik maken? Ik wilde het beschilderen dat stond vast. Maar ja wat? Omdat het niet de grootste klompen zijn, is de oppervlakte om op te werken, beperkt. Mijn dochter wilde het roze hebben met rode hartjes.

Via sociale media had ik gevraagd om ideeën. Een huisnummer, gezinsnaam, gezin. Leuke ideeën. Is het niet dat mijn huisnummerbord al bestaat uit een kleurrijk geheel en die niet wil vervangen. Gezinsnaam, kan zeker, maar met een samengesteld gezin zullen er meerdere achternamen op moeten, daar is de oppervlakte te klein voor. Gezin erop schilderen, ik kan geen mensen tekenen noch schilderen, allesbehalve dat.

Ineens kreeg ik een idee. Mijn dochter heeft in haar poppenhuis ook klompen hangen. Ik besloot mijn klompen in dezelfde kleuren te schilderen. Daarna zou ik wel verder zien….

Het is weer tijd voor een nieuwe crealink party. Een feestje waar jij ook aan mee kan doen. Deze maand is het thema verf. Heb jij iets gemaakt met verf? Wil je het delen? Of wil je zien wat anderen hebben gemaakt? Onder de blog vertel ik je er meer over en kan je zien wat anderen hebben gemaakt.

Moeilijkheidsgraad: ★☆☆☆

Tijdsduur: <1 uur + droogtijd

Benodigdheden:

 • Acryl verf
 • Gesso
 • Kwasten
 • Mod Podge
 • Plaatjes
 • Blanke Lak
Houten klompen pimpen met spullen van de Action

Meer leren over Gesso of Mod podge ga naar de blog om meer uitleg.

Materiaal dat ik heb gebruikt:

 • Van Bleiswijck acrylverf van de action in de kleuren turquoise, roze en goud. 
 • Mod Podge heet bij de Action Crea patch glue.
 • Blanke lak zit in een spuitbus
 • Plaatjes komen uit een boekje ooit gekocht bij de Action. Plaatjes zijn eigenlijk bedoeld om kaarten mee te maken.
 • Aangezien ik de klompen hebt gehad en jij het mogelijk niet ergens hebt liggen heb ik een online shop gevonden waar je blanke klompen kan kopen. Voordeel is dat er geen lak op zit en geen afbeelding. Dit maakt het bewerken een stuk makkelijker.

Werkbeschrijving:

Houten klompen pimpen met spullen van de Action

Omdat er een dikke laag hoogglanslak op de klompen zat moest ik de klompen eerst ruw maken met schuurpapier. (Dit heeft de Action ook.) Het ruw maken van de klompen maakt het mogelijk dat de verf kan hechten aan de klompen.

Breng daarna twee lagen Gesso aan op de hele klomp. Tussendoor laten drogen. Maak je gebruik van klompen zonder lak of afbeelding kan het met 1 laag gesso.

De derde laag Gesso meng ik met blauw acrylverf. Zo breng je al wat kleur aan, maar weet je zeker dat de verf goed zal hechten.

Ik wilde de kleur turquoise iets minder blauw hebben en lichter waardoor het mengen met gesso het al lichter maakte. Met een beetje groen maakte ik de kleur warmer. Een beetje geel kan ook helpen.

Omdat ik de verf lichter wilde houden, heb ik de lagen daarna (om alles dekkend te krijgen) ook met een beetje gesso gemengd. Bij de 4de laag hoef je geen gesso meer te gebruiken. Alleen de verf is prima. 

Wil je de verfkleur lichter hebben kan je het mengen met witte verf. Maar kan in dit geval ook met gesso.

Nadat de buitenkant klaar was, begon ik aan de binnenkant. Omdat ik het goed dekkend wilde hebben had ik 3 lagen roze verf nodig.

De rand heb ik goudkleurig geschilderd. Metallic kleuren zijn nooit goed dekkend en hebben heel, heel veel lagen nodig. Hou vol. Het eindresultaat is het meer dan de moeite waard.

Nadat alles goed gedroogd was en alle lagen erop zaten ben ik direct begonnen met decouperen.

Brain fart

Nadat ik alles had geschilderd had ik kunnen stoppen. De kleuren waren al vrolijk genoeg en leken nu op de klompen in het poppenhuis van mijn dochter. Maar terwijl ik de turquoise kleur aan het schilderen was, deed het mij aan de zee denken en aan de tropen.

Aangezien mijn achtergrond in Indonesië ligt en mijn vriend uit Aruba, kwam ik al snel uit bij een tropisch iets. Schilderen had ik geen zin in. En heel eerlijk ik had het nooit zo goed gekund als dat de afbeeldingen weergeeft die ik uiteindelijk ben gaan gebruiken.

Nu ik dit schrijf had ik het anders gedaan. Toen, inspiratieloos en ja ik ben blij met het eindresultaat. Maar ik had er 1 kunnen schilderen met een Flamingo en 1 met een Barong masker of hagedis. Misschien nog maar wat bij kopen en die ideeën erop schilderen.

Houten klompen pimpen met spullen van de Action

Decoupage

Decoupage is de kunst om een ​​object te versieren door er gekleurde papieruitsparingen op te lijmen in combinatie met speciale verfeffecten, bladgoud en andere decoratieve elementen. Bron: Wikipedia

Meestal en makkelijker is om niet al te dik papier te gebruiken om een afbeelding op te plakken. De afbeeldingen die ik gebruikte komt uit een boek wat bedoeld is om kaarten mee te maken. Het papier is dan ook vrij dik. Hoe dan ook ik besloot dat dit de afbeeldingen waren waarmee ik wilde werken.

Hoe dikker het papier hoe minder het papier zal vormen naar de klomp. Ik had gelukkig genoeg afbeeldingen met een tropische print. Keus genoeg. Plaats de afbeelding op de klomp en kijk of je de afbeelding goed glad erop zou kunnen krijgen.  Uiteindelijk kwam ik bij deze afbeeldingen uit.

Houten klompen pimpen met spullen van de Action

Mod podge

Het is misschien wel mijn meest gebruikte product. Mod podge komt in heel veel verschillende varianten. Dit keer heb ik die van de Action gebruikt. Is een stuk goedkoper en werkt voor standaarddingen net zo goed.

Van het merk Mod podg heb je ook een geschikt voor buiten. Als je deze hebt kan je die gebruiken en heb je de blanke lak op het einde ook niet nodig.

Breng op de achterkant van de afbeelding een laagje Mod podge aan met een kwast. Verdeel het zo gelijk mogelijk. Sla geen millimeter over. Plak het op de klomp. Strijk daarna met de kwast goed over de afbeelding. Zorg dat het goed op de klomp vast zit. Ga er met Mod podge overheen zodat er een laagje op komt te zitten.

Met heel dun papier kan dit lastig zijn. Gebruik je een servet dan kan je dit niet van tevoren insmeren. Smeer dan de klomp in op de plak waar je de afbeelding wilt hebben. Werken met servetten is prachtig, maar zeker voor een beginner niet makkelijk. Oefen dan niet direct op grotere oppervlakte.

Ik maakte eerder al eens magneten met deze techniek.

Uiteraard kan je de hele klomp decouperen (zoals deze techniek heet), maar ik wilde dit niet.

Met een grote afbeelding in het midden en een kleinere aan de zijkant, was het wel klaar. Maar ik vond het toch te leeg. Bloemen erbij maakte het te druk.

Wat doe jij als je ergens nog een lege ruimte hebt en je kan niks bedenken? Juist dan bedek je het met een simpel iets zoals stippen.

Houten klompen pimpen met spullen van de Action

De stippen

Schilderen had gekund. Maar ik besloot om de stippen erop te plakken met Mod podge. De stippen knipte ik met een perforator uit wit papier. Plak waar je de stippen nodig vindt.

Goude verf accent Nadat dit allemaal klaar was ben ik met een heel klein beetje verf en een droge kwast over de afbeeldingen heen gegaan. Overalwaar ook maar een beetje geel zat, ben ik met goud gaan aanstippen. Met mijn vinger veegde ik het goud uit. Het is niet heel duidelijk te zien. Maar hier en daar heeft het een goud glimmer zitten. Subtiel genoeg om mooi te zijn.

Aflakken

Als je Mod podge voor buiten hebt dan kan je de klompen “insmeren’ met 2 tot 3 dunne lagen. Tussendoor goed laten drogen.

Heb je de Mod podge van de Action dan is het verstandig om de afbeeldingen goed te sealen met de Mod podge en daarna alsnog een paar lagen van de doorzichtige lak te voorzien.

Het werken met een spuitbus (dus ook de lak) vereist een beetje ervaring om een mooi eindresultaat te krijgen. Belangrijkste is om dunne lagen aan te brengen en vanaf een afstand op het voorwerp te spuiten. Sta je te dichtbij of denk je, even snel een dikkere laag dan ben ik klaar, kans is groot dat je dan druppel vorming krijgt. Dit ziet er niet mooi uit.

Omdat ik de klompen buiten heb hangen in de volle zon en te maken krijgt met alle weersinvloeden heb ik het 4 dunne lagen lak gegeven. Bedek de hele klomp.

De klomp hangt bij mij aan de schuur en krijgt vrijwel nooit water erin. Hierdoor heb ik er geen gat in hoeven maken aan de onderkant. Hoe er anders rekening mee dat het vol kan lopen met water.

De klomp is af, maar ik ga nog op zoek naar nep vetplantjes om erin te plaatsen. Helaas was er bij de Action niks te krijgen wat er ook maar een beetje goed uit zag. Ik plaats er geen echte in omdat er geen water in komt en ik niet wil dat de klomp weg rot.

Lint

Ik had al gaten in de klomp zitten, waardoor ik alleen een lintje/ touw er doorheen hoefde te halen. In mijn voorraad lint vond ik deze van de Nederlandse vlag. Toch nog een Nederlands tintje aan de oer-Hollands klompen.

Heb je er geen gaten in zitten? Boor een gaatje op de gewenste plek. Touw of lint er doorheen en je kan ze heel makkelijk ophangen.

Lees ook eens:

Creatieve linkparty

Elke eerste zaterdag van de maand komt er een nieuwe creatieve uitdaging online. Samen met andere bloggers maken we een eigen creatie rond het thema. Onder onze blogs die, op de eerste zaterdag, online komen kan je een link naar je site of YouTube kanaal plaatsen met de uitdaging of oude relevante content. (Dus ook onder deze blog.)

Voor iedereen die geen blogger of YouTuber is, kan via sociale media zoals Facebook en Instagram je creaties laten zien. Tag minstens 1 van ons om zeker te weten dat we jouw creatie te zien krijgen. Of gebruik hashtag #creatievelinkparty.

De creatieve uitdaging van deze maand is papier.

De deelnemende bloggers zullen op de laatste zaterdag van de maand hun favoriet kiezen. Je werk zal dus met naam vermeld worden op sociale media en op onze blog. Hoe leuk is dat.

Ik hoop je creaties terug te zien.

Om je alvast te inspireren en je op weg te helpen met het thema 3D hebben de volgende bloggers hun creatie gemaakt. Neem vooral bij hun een kijkje.

De deelnemende bloggers:

Maakt pop-art portretten

Versiert glazen potjes met verf en soda

Schilderij maken met een lijmpistool

Maakt een 3D handafdruk kunstwerk

Laat hieronder je link achter naar nieuw of oud relevante content.

You are invited to the Inlinkz link party!

Click here to enter
Houten klompen pimpen met spullen van de Action
Shares

Ik de blog kan maak ik soms gebruik van een Affiliate link. met deze link verwijs ik je naar een website waar je het desbetreffend product kan kopen. Hiervoor krijg ik een kleine vergoeding. Het heeft verder geen invloed op jouw aankoopbedrag.

Nieuw

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

 1. Tuinkabouter Beschilderen Met Spullen Van De Action - […] Houten klompen upcyclen met spullen van de Action […]

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This