Schrijf je in

Krijg toegang tot onze bibliotheek vol met gratis freebies. Blijf op de hoogte van het nieuwste blogs en shop items. Krijg exclusieve leden aanbiedingen.

Hoe maak je mooie collages?

Zie jij mooie collages en lukt het jou maar niet om mooie te maken. Of weet je niet hoe je moet beginnen. Met de stappenplan en tips kan ook jij mooi collages maken.

Collages maken is een leuke manier om (restjes) papier, washi tape, stickers, afbeeldingen en wat je ook maar in huis hebt te gebruiken. In mijn bullet journal, junk journal maar ook in mijn art journal maak ik regelmatig collages. Vanaf mijn studie aan de modevakschool moesten er regelmatig collages gemaakt worden. Met dat en mijn liefde voor collages kan ik jou vast helpen om je collages skills te verbeteren.

Hoe maak je mooie collages

Ik vroeg Sheila van Wicked paper treasures laats of ze voor mij een leuk pakketje wilde maken met vintage items. Toen het van de week binnenkwam met de post wilde ik er wat mee maken. Ik neem je vandaag dan ook mee hoe ik stap voor stap de collage maakte. Samen met wat tips kan jij ook zelf aan de slag. En maak ook jij binnen no time jouw mooiste collages.

Materiaal die ik vandaag gebruikte zijn:

Stap 1 Bedenk met welke kleuren je wilt werken.

Kies voor een kleurenpallet of/ en een blikvanger. Van hieruit ga je werken. De blikvanger kan een afbeelding zijn. Twee tot drie kleuren kiezen maakt het makkelijker om een mooi geheel te maken. Twee is wel vaak te simpel, met drie kleuren is het net wat interessanter om naar te kijken. Meer mag uiteraard ook, er is geen goed of fout.

Ik zag het kaartje met de gebouwen en wist dat dat mijn blikvanger zou worden. Sheila had er al een mooie mini collage op gemaakt. Er zat dan ook al een groene postzegel op. En daarmee had ik mijn kleurenpallet bedacht….. Groen, zwart zal de basis zijn. Later, terwijl ik het aan het maken was, kwam de kleur rood erbij om het net iets spannender te maken.

Stap 2 Zoeken

Zoek bij de kleurenpallet of je blikvanger, andere items. Je kijkt nu nog niet of je het uiteindelijk gaat gebruiken. Slechts wat er mogelijk bij past. Heb je genoeg spulletjes dan ga je kijken wat er mooi bij elkaar past. Doe weg wat te veel eruit springt en geen geheel vormt.

Je houdt nu over waarmee je kan werken. Zoek items bij elkaar die je op en over elkaar legt. Zie wat er een mooi geheel vormt. Als je een aantal items hebt waar je tevreden mee bent, stop dan met doorzoeken. Hoe meer je zoekt des te meer opties je hebt en hoe moeilijker het wordt om je ergens aan te binden.

Tip: Neerleggen niet plakken

Voordat je alles gaat vastplakken leg eerst neer hoe je denkt het te willen hebben. Zolang het los licht kan je alles nog veranderen.

Als je de collage hebt zoals je denkt het te willen hebben, kan je alles direct vast plakken of alles alleen aan de achterkant met een klein stip vast maken. Zo kan je heel makkelijk nog dingen ergens achter plaatsen of verwijderen.

Stap 3 Achtergrond

Maak een achtergrond van hieruit ga je de rest van je collage opbouwen.

Je kan voor een hele uitbundige achtergrond gaan, maar dan is het belangrijk dat de rest dat erop komt rustig is.

Mijn achtergrond is de insert van mijn nieuwe travelers notebook en heeft een mooie kleur bruin. Ik wilde ik dit niet geheel bedekken.

Met een stempel voegde ik hier en daar een tekst toe en met een stukje papier uit een vintage encyclopedie was de achtergrond af. Belangrijk is dat jouw blikvanger alle aandacht krijgt en niet dat andere dingen daarvan afleidt.

Eerder maakte ik al eens een magneet met een collage erop. De achtergrond is vrij druk maar zwart wit. Door de blikvanger een kleurrijke vlinder met bloemen te laten zijn, vallen deze veel meer op dan de achtergrond. In dit geval versterkt de achtergrond de voorgrond. Bij de vrouw op de andere magneet is dit iets minder goed gelukt. Niet altijd zal een collage altijd even goed lukken en dat is oké. Je perfectie loslaten is denk ik wel de belangrijkste tip die ik je mee kan geven.

Hoe maak je mooie collages

“Create and have fun, is niet voor niks mijn motto”

Nadat ik mijn blikvanger (het kaartje) had opgeplakt besloot ik dat er iets groens achter moest. Al snel vond ik deze plant. Kaartje er af, plant er op en kaartje er weer op.

Hoe maak je mooie collages
Hoe maak je mooie collages
Hoe maak je mooie collages

Stap 4 Werk om de blikvanger heen.

Nu je de basis hebt gemaakt. Kan je beginnen met de aankleding. Werk zoveel mogelijk vanaf je blikvanger naar buiten er omheen. Je kan beter een cluster hebben waarin een mooie collage zit dan hier en daar een mooi element. Pas als je het vaker doet en een meer getraind oog ervoor hebt kan het ineens voorkomen dan je denkt dit item hoort hier en het alsnog een geheel te maken.

Tip: Werk met verschillende materialen.

Misschien laat om er nu over te beginnen…….

Durf je collage op te bouwen met verschillende materialen. Soms kijk je naar iets en denk je hier zou iets achter moeten, dat kan een stempel zijn maar bijvoorbeeld ook een stukje stof. Voor deze collage heb ik gekozen om alleen met platte materiaal te werken omdat het gaat om een soft kaft. Om er goed in te kunnen schrijven vind ik het niet fijn als er te veel bulten in zitten.

Daardoor ben ik gaan werken met stempels. Diverse reis thema stempels (ooit gekocht bij de Action) heb ik hier en daar geplaats. Helaas was het materiaal van het kaartje te glad, waardoor na 10 minuten de inkt nog steeds niet droog was. Per ongeluk veegde ik het uit. De stempel resten op het kaartje heb ik weggehaald met een doekje. Net zoals de stempels door het hoogteverschil niet overal even goed pakte. Ik heb er geen problemen mee. Zoals ik net al zei; Laat je perfectionisme los.

Diverse materialen die je kan gebruiken zijn:

  • Stof (zoals linnen, katoen en kant)
  • Linten, touw
  • Gaas
  • Strass stenen
  • Bloemen (nep en echte)
  • Stempels
  • Afbeeldingen
  • Papier
  • Stickers

Tip: Maak zelf je afbeeldingen.

Met stempels kan je heel makkelijk zelf een afbeelding maken. Stempel op een stukje papier. Kleur het in of laat het zoals de kleur van het papier is. Zo voeg je snel een item toe aan je collage.

Hoe maak je mooie collages
Hoe maak je mooie collages

Op een stukje papier (wat ik ooit in koffie had gelegd) ben ik  een banner en een kompas gaan stempelen. Door het uit te knippen en verdeeld in de collage te verwerken komt de kleur terug in de collage. Dus heb je geen passende afbeelding en mis je net dat stukje passende kleur dan kan je het zelf maken met je stempels. of teken het.

Hoe maak je mooie collages

Stap 5 Bekijk je werk

Ben of denk je klaar te zijn, bekijk dan nog een laatste keer je werk.

Ik merkte dat het nog wat kleur nodig had, dat de stempel toch niet zo mooi was. Door de stempel te bedekken met postzegel en een letter was dat probleem opgelost. De kleur kwam uit een stukje van een filmrolletje. Net dat kleine stukje was genoeg.

Bovenin ontbrak nog iets. Een ticket en een stempel loste dit probleem op. De ticket liet ik iets uitsteken zodat ik in mijn travelers notebook snel de juiste insert terugvind.

Dit waren de stappen en tips, ik hoop dat je er wat aan hebt. Heb jij nog een goeie tip, laat het dan een opmerking achter.

Lees ook eens:

Hoe maak je mooie collages
Shares

Ik de blog kan maak ik soms gebruik van een Affiliate link. met deze link verwijs ik je naar een website waar je het desbetreffend product kan kopen. Hiervoor krijg ik een kleine vergoeding. Het heeft verder geen invloed op jouw aankoopbedrag.

Nieuw

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This