Het is tijd voor weer een nieuwe Crea- cross uitdaging van Ilse (Kreanimo.) Deze week is het thema; sprookjes. Bij sprookjes moest ik meteen aan verkleed kleding denken. Ik besloot om een TinkerBell rokje te maken.
TinkerBell vind ik zelf erg leuk. Al heel lang wil ik verkleedkleding voor mijn dochter maken. TinkerBell stond ook op het lijstje. Vandaag ben ik het rokje gaan maken. Ik twijfel nog of ik er een topje bij zal maken. Ik hoor graag wat jij hier van vindt. Topje er bij maken of niet?
Ik ben begonnen met een rokje. Met een groen shirt en maillot kan je dochter al door voor TinkerBell. Heel moeilijk en veel werk hoeft het dus niet te zijn. Het TinkerBell rokje is niet al te moeilijk om te maken. Ondanks dat ben je er wel een uurtje of twee mee zoet.
Moeilijkheidsgraad ★ ★ ☆ ☆
Tijdsduur: 120 > minuten
Benodigdheden:
- naaimachine
- stof kleur groen
- draad kleur groen
- schaar
- kleermakerskrijt
- elastiek
- meetlint
Werkbeschrijving:
Lengte en breedte bepalen:
Om te beginnen moet je de taille maat van je dochter opmeten. Min dochter haar taille maat is 56 om het makkelijker te maken ging ik van 60 uit. Dan kan ze er ook nog even in mee groeien. Voor de lengte meet je vanaf de taille tot de knie op. Als je het veel korter wilt dan kan je dit uiteraard ook korter maken.
Ik wilde het iets langer hebben zodat ze er in mee kan groeien. Het TinkerBell kostuum gaat nu zeker nog wel 2 jaar mee. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik heb echt geen zin om elk jaar een nieuw kostuum te maken.
De rok gaat uit losse bladeren bestaan. Er zijn twee lengte maten hier voor nodig. De lengte die jij wenst plus 2 cm en bladeren die een paar cm korter zijn. Ik heb er ongeveer 3 cm lengte verschil in zitten. De bladeren zelf maakte ik 10 cm breed.
Aangezien de taille 60 cm is zou ik er 6 bladeren voor nodig hebben om de hele rok te kunnen maken. Dit werden er 9. De kleine bladeren komt namelijk een plooi in. Ook overlappen de bladeren elkaar iets. Voor de langere bladeren had ik er 8 nodig in totaal. Zorg dan ook dat je nog wat stof over hebt om eventueel bladeren bij te kunnen maken.
Nu wel de maten van de bladeren weten kunnen we gaan beginnen…
Zigzaggen en omzomen
Maak van de bladeren een sjabloon. Knip de stof uit.
Alle bladeren kan je omzomen. Dit is veel werk.
Ik koos er voor om alles te zigzaggen. Dit voorkomt rafelen. En is aanzienlijk sneller gedaan.
Het is tenslotte een kostuum geen modeshow.
Persoonlijk vind ik dat een kostuum vooral eenvoudig moet zijn. Niet te veel werk. De rok zoals ik het maakt is al goed voor meer dan genoeg tijd.
Wil je het omzomen hou er dan wel rekening mee dat er rondom een cm verlies zal zijn en je de bladeren dus 2 cm breder moet maken en een cm langer.
In dit verhaal heb ik het dan ook verder over zigzaggen.
Alle bladeren moeten worden gezigzagd.
Het zigzaggen heb ik ook niet op de rand gedaan. Ik wil dat het wel iets gaat rafelen. Hierdoor krijgen de bladeren hun eigen vorm. Hier en daar wat bij knippen zal met de tijd vast nodig zijn hierdoor.
Kleine bladeren
In de kleine bladeren maakte ik plooien. Dit deed ik door met kleermakerskrijt een klein streepje te zetten op 3,4,6 en 7 cm.
Breng de 3 en 4 cm streep naar elkaar toe en zet het vast met een speld.
Herhaal dit met de 6 en 7 cm.
Als je bladeren breder zijn dan 10 cm of smaller bepaal dan voor je zelf waar de plooien het mooist uit komen.
Ik ben eerst in alle kleine bladeren de plooien gaan maken en vast gezet met een speld.
Pak de eerste twee bladeren er bij en laat de een over (of onder) de andere door met een cm of twee elkaar overlappen. Speld dit ook vast.
Ga hier mee door totdat je alle kleine bladeren aan elkaar vast hebt gespeld. (zie bovenstaande foto)
Nu kan je op de naaimachine alles in een keer aan elkaar vast naaien.
Grote bladeren
De grote bladeren zijn een stuk makkelijker om aan elkaar te maken. Hier heb ik geen plooien in gemaakt.
Laat alle bladeren elkaar met een cm of 2 overlappen. Net als bij de kleine bladeren. Speld de delen aan elkaar vast of doe steeds een stuk onder de naaimachine er aan toe voegen. Wat voor jou beter werkt. Ik speld eerst alles vast.
Bladeren samenvoegen.
Als je de grote en kleine bladeren hebt gemaakt kan het laatste deel van de TinkerBell rok beginnen.
Leg beide delen op elkaar. Je kan het nu meteen aan de band vast naaien. Ik vond het makkelijker om de twee delen eerst aan elkaar vast te maken.
Over de band heb ik het nog niet gehad. De band is in mijn geval 62 cm lang en 6 cm breed. Omdat ik zo slim was om van dit geen foto te maken probeer ik het met een tekening duidelijk te maken wat de bedoeling is.
Plaats de band op de balderen en stik het in een rechte lijn vast. Zorg dat de stiklijn ongeveer 1 a 2 cm vanaf de bovenkant is.
Sla nu de band naar de andere kant van het rokje. Sla een stukje naar binnen toe zodat je een mooie afgewerkte band krijgt.
Stik dit vast.
Nu kan je er elastiek doorheen halen. Stik de uiteinden vast. Je TinkerBell rok is klaar voor heel veel speel plezier.
Tips:
- Wil jij de TinkerBell kostuum meer volume geven? Wat dacht je van een Tutu er onder. In nog geen 30 minuten heb jij er zelf een gemaakt. Zonder naaimachine.
- Het is niet helemaal TinkerBell maar past wel bij feeën. Wat dacht je van een toverstaf. In een paar minuten heb je er al eentje gemaakt.
Met deze tips maak je het TinkerBell kostuum helemaal een eyecatcher.
Zit jij wel eens achter de naaimachine? Zo ja wat maak je het liefst. het TinkerBell kostuum maak je af met een groen shirtje. Liefst een top met smalle bandjes.
Lees ook eens:
- Hoe maak je zelf makkelijk en goedkoop een kostuum voor Halloween?
- Ster toverstaf knutselen
- Simpele Halloween maskers knutselen
Deze crea- cross is bedacht door Ilse van Kreanimo vergeet dan ook niet om bij haar te kijken wat zij heeft gemaakt met het thema. Vandaag is er ook een mede co- host, neem je ook een kijkje bij mijn mama momenten. Natasha heeft weer iets heel erg leuks gemaakt.
0 reacties