Schrijf je in

Krijg toegang tot onze bibliotheek vol met gratis freebies. Blijf op de hoogte van het nieuwste blogs en shop items. Krijg exclusieve leden aanbiedingen.

Hoe maak je een Adventskalender boek?

Een adventskalender hoort steeds meer bij Kerstmis. Vele soorten en maten zijn er tegenwoordig te koop. En nog veel meer soorten zijn er zelf te maken.

Het maken van de adventskalender boek is een leuk cadeau om te geven, maar ook om zelf te gebruiken. Ik maakte er drie, voor elk kind 1. Alle drie zijn net iets anders gemaakt. Lees mee met de stap voor stap uitleg en zie welke jij wilt gaan maken.

Pin de afbeelding op Pinterest voor later:

Hoe maak je een Adventskalender boek

Al een geruime tijd wil ik een Kerstmis adventskalender boek knutselen met spullen van de Action, het is niet alleen simpel maar ook nog eens zeer betaalbaar.

Alleen zag ik het niet zitten om elk mini doosje te maken 24 x 3 stuks. Knutselen moet leuk zijn en blijven. En zoveel doosjes maken, is niet mijn idee van plezier. Vind jij dat wel leuk, hé leef je uit.

Hoe maak je een Adventskalender boek

Toen ik de doosjes zag liggen bij de Action, toen wist ik het….. Deze doosjes van de Action zullen de basis vormen voor de Adventskalender boek. Niet alleen is het makkelijker, maar het blijft voor mij ook nog leuk om te maken.

Moeilijkheidsgraad: ★★☆☆

Tijdsduur: > 180 minuten

Benodigdheden:

  • Kartonnendoos bruin
  • Stevig papier (Ik gebruikte de papierenblokken van 30x30cm van de Action.)
  • Perforator
  • Schaar
  • Lijm
  • Liniaal

Werkbeschrijving:

In de benodigdheden staat dat je bruin karton van een doos nodig hebt. Dit hoeft niet per se maar maakt het wel steviger en duurzamer. Ook maak je het op deze manier nog makkelijk om de adventskalender te maken. (Je kan het vervangen voor karton, de kleur is optioneel.)

Ik heb drie adventskalender boeken gemaakt. In het blauw, roze en classic. Deze termen zal ik ook gebruiken als ik het over een specifieke boek hebt.

Hoe maak je een Adventskalender boek

De kaft (voor en achterkant van de classic)

Plaats de mini doosjes naast elkaar. 4 x 6. Hou er ongeveer 3 mm ruimte tussen aan alle kanten. Pak je liniaal en reken nu de lente en breedte uit. Dit is de minimale breedte en lengte die je nodig hebt om het boek te kunnen maken.

Ik weet zoals ik al zei, niet de exacte maten meer. En alle kerstspullen liggen nu in de opslag. Maar ik meen dat de afmetingen van het doosjes 5×5 cm zijn.

Adventskalender boekje afmetingen

Dit houdt dan in dat de afmetingen van het boek omslag minimaal:

Breedte: 5 x 4 cm =20 cm + 4 x 3 mm = 12 mm is in totaal 21,2 cm

Lengte: 5 x 6 cm= 30 cm + 6 x 3 mm = 18 mm is in totaal 31,8 cm

Ik heb om de minimale lengte en breedte nog eens 1 cm aan lege ruimte gehouden.

Dit komt neer op een totaal van:

Breedte: 21,1 cm + 2 x 1 cm = 23,1 afgerond naar 23

Lengte: 31,8 cm + 2 x 1 cm = 33,8 cm afgerond naar 34 cm

Dus je weet nu dat zowel de voor als achterkant 23 x 34 cm moet zijn. Deze afmeting maakte ik uit een kartonnen doos. Heb je dit niet gebruik dan karton in de gewenste kleur van jouw keuze.

Knip of snij de afmeting twee keer uit, zowel de voor en achterkant van het adventskalender boek.

Snij of knip een strook van 34 x 5,5 cm uit karton. Dit deel komt tussen de voor en achterkant in te zitten.

Zoek in de papier blokken naar printen die je wilt gebruiken voor de voor en achterkant. Zowel de binnen als buitenkant.

Als je de grote papierblokken gebruikt van 30x 30 zal je merken dat je iets te kort komt. Dat geeft niet. De boven en onderkant vul je op met een strook papier van een andere print. Kijk maar naar de foto’s, dan zie je wat ik bedoel.

Aankleden

Zoek in de papier blokken naar printen die je wilt gebruiken voor de voor en achterkant. Zowel de binnen als buitenkant.

Als je de grote papierblokken gebruikt van 30x 30 zal je merken dat je iets te kort komt. Dat geeft niet. De boven en onderkant zowel als de zijkant vul je op met een strook papier van een andere print. Kijk maar naar de foto’s, dan zie je wat ik bedoel.

Als je de papieren hebt gevonden die je wilt gebruiken dan kan je beginnen met de aankleding. Begin aan de binnenkant.

Adventskalender boek aankleden binnenkant voorbeeld

Bekleding binnenkant

In de bovenstaande afbeelding heb ik een poging gewaagd om het uit te tekenen voor je. Ik hoop dat het duidelijk is, na wat uitleg.

Leg de drie kartonnen delen naast elkaar. De voor en achterkant en in het midden de strook van 5,5 x 34 cm. De strook is wat ook wel de rug van het boek wordt genoemd.

Hoe maak je een Adventskalender boek

Knip of snij nu 2 papieren uit voor de voor en achterkant. De afmetingen moeten 22,5 x 30 cm zijn. (Zie bovenstaande foto.)

Deze delen lijm je vast aan de voor en achterkant van de binnenkant. Dit zijn de roze en blauwe deel op de afbeelding. De papieren zijn iets kleiner dan het totale boek, maar dat komt later goed. Plaats het zo goed als je kan in het midden.

Knip een strook papier uit van 10 x 30 cm uit. Plak dit op de rug vast in het midden. De stukken die uitsteken die plak je vast aan de voor en achterkant. Op de afbeelding is dit het gele deel.

Hou tussen de drie delen ruimte open die zo dik is al als je karton. Dit is, zodat je het boek open en dicht kan vouwen. Doe je dit niet dan kan het boek niet bewegen.

Knip of snij 6 stroken van 8 x 30 cm. Deze stroken gaan om de buitenranden van de kaft. Je zal hier en daar iets over houden. Maar door de stroken zo lang te maken kan je zelf het beste bepalen waar je eindigt. Je kan stukjes wegknippen zodat je mooier uitkomt. Probeer een eind van de strook te eindigen aan de achterkant.

Op de afbeelding kan je zien dat ik het omlijst heb met grijze stroken. Voordat je de stroken vast lijmt, vouw je de breedte doormidden.

Begin met de langste kanten aan de voor en achterkant. Plak een deel van de stroken zo veel mogelijk in het midden, tot de vouwrand vast. Plak nu aan de achterkant een deel van de strook vast, zowel aan de bovenkant als onderkant. Het deel dat over het middendeel heen gaat, kan je ook vastlijmen. Herhaal hetzelfde met de voorkant. De boven en onderkant voorzien van de stroken.

Bekleding buitenkant.

Knip of snij een strook van 10 x 30 cm uit. Plak dit in het midden vast van de rug.

Knip of snij nu 2 papieren uit voor de voor en achterkant. De afmetingen moeten 22,5 x 33,5 cm zijn.

Deze delen lijm je vast aan de voor en achterkant van de buitenkant.

De stroken die je eerder al aan de binnenkant hebt vastgeplakt vouw je nu van binnenuit naar buiten om en lijm de stroken vast. Als je alles goed hebt gedaan is het hele boek bedekt met een leuk stukje papier.

Hoe maak je een Adventskalender boek

Gaten maken voor lint

Maak in het midden een van de voor en achterkant op ongeveer 1cm van de rand een gat. (Zie bovenstaande foto.)  Gebruik hiervoor een We R Memory Keepers – Crop-A-Dile Punch kit heb je dit niet met een perforator zou het ook moeten lukken. Gebruik je de crop a dile dan kan je een eyelet plaatsen in de gaten.

Knip 2 stukken lint van ongeveer 20 cm lang. Haal die door de gaten. Met de langste stuk van de linten aan buiten toe. Aan de binnenkant hou je een stukje van een paar cm over. Plak de linten vast door een stukje papier er overheen te plakken. (Zie bovenstaande foto.) Hoe groot dat moet zijn hangt af van hoe breed het lint is. En hoe lang je het lint erdoorheen hebt gelaten.

Hoe maak je een Adventskalender boek
Hoe maak je een Adventskalender boek
Pin de afbeelding op Pinterest voor later

De doosjes

De doosjes kan je laten zoals ze zijn. Maar ik vond de print aan de bovenkant niet mooi. Ik besloot om vakjes van 4,5 x 4,5 cm uit te knippen. In de papierblokken zaten al vierkanten met de getallen 1 t/m 24 op. De vakjes waren iets te groot en heb ik bij moeten snijden. Voor dit is het handig als je eens  Papiersnijder hebt.

Plak op elke bovenkant van de doos een plaatje.

 Plaats de dozen nu op de achterkant binnenkant van het boek. 6 rijen van 4. Vergeet niet een klein beetje ruimte over te laten tussen de doosjes, anders is het vrij lastig om de doosjes open te maken.

Als alle doosjes goed staan, lijm je ze vast. Je kan net als ik buitenste kanten van de dozen nog voorzien van een leuk printje. Ik heb dat alleen bij de classic gedaan. Daarna was ik zo klaar mee, dat ik bij de andere 2 boeken, de randen heb voorzien van distress inkt. Aan jou wat je leuker vindt.

Het adventskalender boek van de roze en classic is nu af.

Hoe maak je een Adventskalender boek
Hoe maak je een Adventskalender boek

De blauwe 2 delen boek

Vrijwel alles werkt hetzelfde maar hierbij knip of snij je de voorkant doormidden. Bij de andere boeken heb je 1 rug strook/ deel nodig en daarvan heb je er nu 2 van nodig. De opbouw blijft vrijwel hetzelfde. (Zie onderstaande afbeelding.)

Adventskalender boekje afmetingen
Hoe maak je een Adventskalender boek
Hoe maak je een Adventskalender boek

Roze boek

Het roze boek heeft andere maten.

Hierbij heb ik de doosjes in een 5 x 5 opstelling geplaats. Hierdoor hou je 1 leeg plekje over. Aan jou of je dat erg vindt. Om dit boek te kunnen maken zijn de maten als volgt:

De doos is vierkant waardoor de lengte en breedte hetzelfde is

Doosjes: 5 x 5 cm = 25

Ruimte tussen doosjes = 5 x 3 mm = 15mm

Extra ruimte om de dozen heen is 1cm

Totaal afmeting voor en achterkant = 25 + 1,5 cm + 2 = 28,5 cm afgerond naar 29 cm

Adventskalender boekje afmetingen

Het voordeel van deze maat is dat je minder papier nodig hebt aangezien je papierblok van 30 cm perfect er in past.

Hoe je de doos voor de rest in elkaar moet zetten daarvoor verwijs ik je naar de classic. Ook al zijn de maten anders, de opbouw is verder hetzelfde.

Dit was het dan de uitgebreide uitleg over hoe je een adventskalender boek moet maken.

Hoe maak je een Adventskalender boek

Wil je of kan je de doosjes niet vinden je kan de doosjes ook zelf maken. Ik heb voor jou een sjabloon gemaakt met de juiste afmeting. Print, knip en plakken maar.

Hoe kom je aan het doosje?

Je klikt op de onderstaande knop. Er opent nu een nieuw tabblad op je scherm. Je kan nu het bestand downloaden.

Heb je nog vragen stel ze dan gerust.

Lees ook eens:

Pin de afbeelding op Pinterest voor later:

Hoe maak je een Adventskalender boek
Shares

Ik de blog kan maak ik soms gebruik van een Affiliate link. met deze link verwijs ik je naar een website waar je het desbetreffend product kan kopen. Hiervoor krijg ik een kleine vergoeding. Het heeft verder geen invloed op jouw aankoopbedrag.

Nieuw

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This