Heb jij een beeld of een schilderij dat je graag buiten wilt hangen/ plaatsen? Maar is het niet geschikt voor buiten? Na het lezen van deze blog weet jij hoe je jouw schilderij of beeld buiten kan plaatsen, zonder dat het kapot gaat.
Het is tijd voor weer een nieuwe Crea-cross uitdaging van Kreanimo. Deze week is het thema; inde tuin. Maar wat maak je als je geen tuin hebt…….
Voor in een tuin kon ik genoeg leuke DIY’s bedenken. Maar als je zoals ik geen tuin hebt wordt dat een stuk lastiger. Een tuin is voor veel mensen in of rond de grote steden niet zo vanzelfsprekend. Ik heb niets te klagen hoor. Mijn balkon is zo veel groter dan het gemiddelde balkon. Met ruim acht meter lang is het net zo lang als sommige tuinen.
8 meter lange balkon
Ondanks de ruim 8 meter lange balkon kan ik er niet zo veel mee. Een stalen tussenwand waar je niks aan op kan hangen. Wat ik ook probeerde door de harde wind gaat alles er af vallen of zodanig veel kabaal maken dat we het van de want moesten verwijderen.
En dan heb ik nog een ander muur. Iets waar ik mazzel mee hebt. Ik woon aan de buitenkant en heb dus aan een kant een stenen muur. Hier kan ik wel wat aan op hangen. Maar omdat ik op 7 hoog woon en op de hoek en geen beschutting heb van bomen of andere gebouwen heb ik er vaak de volle wind op staan. Zelfs de deuren uit mijn voorraadkast zijn er afgelopen winter uit gewaaid. Ondanks dat er een slotje op zat.
Leuk dus zo’n balkon maar ondanks de ruim 8 meter kan ik er weinig mee. Althans ik heb nog niks gevonden wat werkt. Volle zon de hele dag, veel wind. Planten gaan snel dood, spullen waaien weg.
O ja mijn balkon is nog net geen 120 cm breed. Lekkere luie stoelen kan ik er net kwijt. Maar heel veel beenruimte is er niet meer.
Genoeg geklaag….
Hoe maak je beelden en schilderijen geschikt voor buiten?
Dit beeld wat ik als voorbeeld neem staat al zolang ik hem heb buiten. En is daar ook voor bedoeld. Maar ook minder geschikte voorwerpen kan je geschikt maken om buiten te plaatsen. Of het nu om een schilderij gaat of een beeld. Veel meer is mogelijk dan jij misschien wel weet.
Vandaag ga ik jou vertellen hoe ik dit Boeddhabeeld heb opgeknapt. En het weer een paar jaar ertegenaan kan in wint, zon en regen. Ook zal ik je tips geven hoe je schilderijen geschikt kan maken voor buiten. Ook als je het zelf hebt geschilderd.
Moeilijkheidsgraad
★ ☆ ☆ ☆
Tijsduur: > 60 minuten
Benodigdheden:
- Gesso
- Kwasten en penselen.
- Acryl verf
- Schilderspalet
Werkbeschrijving
Als je geen schilderspalet hebt kan je ook op een stuk stevig karton mengen of in een deksel van bijvoorbeeld een pot jam. Ik heb een grote lege pot pindakaas. De pot is voor water en de deksel is perfect voor als ik grotere hoeveelheden verf wil mengen.
Zeer belangrijk:
- Maak het voorwerp goed stof, vuil en vetvrij.
- Breng een eerste laag Gesso aan. Niet te dik.
Je kan het drogen versnellen door er de föhn op te zetten. Maar met dit warme weer merkte ik al schilderend dat het al begon te drogen.
Even in het zonnetje gaf mij de kans om tussen door wat anders te doen.
Met 15 minuten was het al geheel droog en kon de tweede laag erop.
Als je de voorwerp licht van kleur houdt kan je ervoor kiezen om de tweede laag ook alleen met Gesso te bewerken.
Ik besloot om al de kleur te mengen met Gesso. Dit omdat ik grijs wil en het anders nog veel meer lagen nodig gaat hebben om het dekkend te maken.
Om de tweede laag verf te mengen met Gesso…. Meng ik ongeveer 2/3 deel gesso met 1/3 deel verf.
Het is geen exacte wetenschap maar door het ongeveer zo te doen krijgt de verf een goeie hechting maar ook al wat kleur mee.
“Goed laten drogen.”
Laag 3 en misschien 4 doe je aanbrengen met alleen nog maar de gewenste kleur.
Let wel goed laten drogen tussen de verschillende lagen
De kleur grijs heb ik gemengd met 2/3 Gesso en 1/3 zwart. Ook voor de derde laag heb ik Gesso gebruikt Ik wilde namelijk een mate finish aan het beeld geven.
De bloem heb ik na het schilderen nog bewerkt met een beetje parelmoer. En in het midden van het geel zelfs een heel klein beetje goudkleurige glitter.
Nu komt het belangrijkste….
Breng een laag vernis aan. Niet te dik en voorkom druipers. Zorg dat je elke mm hebt behandeld met vernis. Laat het goed drogen.
Herhaal dit nog zeker 2 keer.
“Dus drie lagen vernis in totaal.”
Vernis kan je in potjes kopen of in een spuitbus. Zeker voor projecten als dit kan je beter gebruik maken van spuitbus. Dit is sneller, mooier en makkelijker om aan te brengen.
Met al de lagen vernis en een nieuw verf jasje kan Boeddha er weer een aantal jaren tegen aan.
Schilderij geschikt maken voor buiten
Het is zo simpel. En misschien heb je het al een beetje geraden. Maar ook een schilderij behandel je met vernis. Liever met een spuitbus.
Maar nu komt het waar je heel erg goed op moet letten. Iets waar ik de eerst keer in de fout ging.
“Spray met de vernis spuitbus zowel de voor als achterkant van het doek in.”
Ik was de achterkant vergeten waardoor de verf er wel op bleef zitten. Maar er toch schimmel zich in het vochtige doek kon nestelen.
Dit was het dan mijn tips om je gewone spullen geschikt te maken voor buiten. Voor zowel in de tuin als op balkon. Ik ga nog even verder met het opknappen van spullen. Ik heb de smaak te pakken. En wie weet laat ik daar dan ook wel de make over van zien.
Heb jij wel eens iets van binnen omgetoverd voor buiten? Wist jij dat je met acryl verf een beeld kan schilderen en dan ook nog geschikt kan maken voor buiten?
Crea-cross
Deze crea- cross is bedacht door Ilse van Kreanimo vergeet dan ook niet om bij haar te kijken wat zij heeft gemaakt met het thema. Vandaag is er ook een mede co host, neem je ook een kijkje bij mijn mama momenten. Natasha heeft weer iets heel erg leuks gemaakt.
Denk je dit lijkt mij wel wat die crea- cross, je kan altijd meedoen. Drop eventueel een link van de opdracht in de onderstaande link. Of gebruik #creacross op je sociale media zodat wij kunnen zien dat je meedoet. Ga naar Crea-cross om alle creaties te zien.
Lees ook eens:
Heel erg bedankt voor de tip van schilderijen voor buiten maken
graag gedaan, hoop dat je er wat aan hebt.