Schrijf je in

Krijg toegang tot onze bibliotheek vol met gratis freebies. Blijf op de hoogte van het nieuwste blogs en shop items. Krijg exclusieve leden aanbiedingen.

12 jan, 2017 | Freebies, Blog, Recepten | 0 Reacties

Hoe leer ik mijn kind groenten eten? Met gratis beloningssysteem

Bah! Groenten, ik hoor het steeds meer. Niet alleen onder kinderen maar ook onder volwassenen. Hoe komt het toch dat er steeds meer mensen zijn die groenten maar ook fruit niet op hun dagelijkse menu hebben staan? Is het omdat we het niet hebben leren eten, of omdat we niet weten hoe we groenten lekker kunnen maken?

Groenten, we leren het te eten vanaf dat we ongeveer 4 maanden oud zijn. Of leren we het toch niet te eten? Steeds vaker hoor ik van ouders: ja maar mijn kind vond het niet lekker. En vervolgens proberen ze het niet meer of niet vaak genoeg.

Een baby moet namelijk een smaak gemiddeld 10 keer proeven voordat ze het lekker gaan vinden. (Uitzonderingen daargelaten). Als je als ouder in deze face niet doorzet, en je kind niet bekend maakt met alle smaken, is de kans groot dat je kind groenten en mogelijk ook fruit niet lekker gaat vinden.

Wist je dat:

Wist je dat in de loop van je leven je smaak veranderd. Dit komt doordat er steeds minder smaak pupillen het doen. Proefde je als kind heel veel als volwassenen is daar al heel veel minder van over. Hierdoor is een bittere smaak veel minder bitter.

Doordat je smaak pupillen veranderen ga je als volwassenen steeds meer lusten. Nou ja, als je het maar probeert.

Als kind moest ik niets van tomaten weten. Zelfs met een dikke laag suiker vond ik het maar niks. Nu lust ik het inmiddels wel.

Pizza vond ik als kind ook maar niks. Alleen de geur al. In middels lust ik het wel, al is het nog steeds niet mijn favoriete eten.

Spruiten lust ik van kinds af aan al. Maar niet van harte. Maar ondanks dat eet ik het wel, en heb ik een recept gevonden, waardoor iedereen in het gezin ze ook lust. Lees vooral verder als je wilt weten wat dat recept is.

Hoe kan je je kind groenten leren eten?

Er zijn een aantal dingen die je kan proberen om je kind groenten te laten eten:

Eet zelf ook groenten. Klinkt logisch dacht ik zo. Zelf moet je het goede voorbeeld geven. Als jij het niet eet gaat je kind het al helemaal niet doen.

Zeg nooit dat een bepaalde groenten vies is. Ook al lust jij het niet, misschien lust je kind het wel. Als jij bij voorbaat al zegt dat het vies is dan is de kans groot dat je kind het echt niet gaat proberen.

Laat je kind ook nooit zeggen dat groenten vies is. Leer ze dat zij een groenten minder lekker vinden. Door hun gedachten over groenten te veranderen (dit kan even duren) is de kans groot dat ze langzaamaan steeds meer gaan proberen. Het woord vies is een negatief woord en daar gaan ze het eten mee associëren.

Begin met gerechten waar je groenten in kan verstoppen. Mijn jongste lusten geen paprika. Drama elke keer weer. Ik eet het namelijk vrij vaak. Toen ben ik begonnen het door zijn eten te pureren. Pastasaus is daar perfect voor.

Na een tijdje ging ik het steeds een stukje groter door het eten doen. Nu lust hij het gewoon. Door het te gaan pureren kon hij de groenten niet meer herkennen maar wel de smaak leren eten. 

Nog meer manieren om je kind groenten te laten eten:

Duidelijke afspraken maken met je kind (eren). Mijn kinderen moeten een schepje eten van wat het ook is dat ze niet lusten. Ik zeg ze dan ook duidelijk ik weet dat je het niet lekker vindt en daarom mag jij er minder van eten. Maar wat je krijgt eet je op. Dit zal zeker niet altijd zonder slag of stoten gaan. Trust me. Ik weet er alles van. Maar als je ook een keer toe gaat geven….

Ik leer mijn kinderen dat ze nooit mogen zeggen dat ze iets niet lusten als ze het nog nooit hebben gegeten. Ook mogen ze nieuwe eten niet weigeren maar moeten ze er minstens een hapje van nemen. Ook dit gaat niet altijd zonder slag en stoten. Maar nogmaals, de aanhouder wint.

Vieze” groenten:

Ik heb aan mijn lezers gevraagd wat er toch echt wel als een “vieze” groenten wordt gezien.

Daar kwam het volgende uit:

  1. Spruiten
  2. Witlof
  3. Asperges
  4. Bieten
  5. Zuurkool

Dit is de top 5 van mijn volgers. Dit kan anders zijn dan het landelijke gemiddelde. Maar ik schrijf voor jullie. 

Van deze vieze groenten ging ik op zoek naar kindvriendelijke recepten. Wie weet lus je na het maken van een van de recepten ineens wel de groenten.

Vieze groenten recepten die wel overheerlijk zijn met gratis beloingssysteem

Beloningssysteem:

Je kan natuurlijk een beloningssysteem samen met je kind maken. Maar als je daar geen zin in hebt of niet zo goed weet hoe dan heb ik er alvast 1 beloningssysteem voor je gemaakt. Klik op de onderstaande knop, je kan de beloningssysteem gratis downloaden.

Krijg je geen toegang?

  • Kijk dan eerst of je wel toegang hebt tot Google Drive.
  • Mij toegang vragen tot het bestand via Google Drive heeft geen nut. Het bestand staat namelijk open voor iedereen die de link krijgt. Lukt dit niet, kijk dan of jouw instellingen in jouw Google Drive account goed staan ingesteld. Kijk of jij kan downloaden van anderen accounts. Zo niet verander dan de instelling. Dan zou je het bestand moeten kunnen binnenhalen.
  • Heb je geen Googleaccount dan is het helaas niet mogelijk om het pdf-bestand te downloaden. Vraag het desnoods aan iemand die wel een googleaccount heeft.

Tip:

Wil je kind niet eens zijn mond opendoen. Maak dan een beloningssysteem voor je kind. Een stempelkaart of stickerkaart. Overleg wat ze kunnen krijgen bij een volle kaart. Dat hoeft natuurlijk niet om geld of cadeautjes te gaan. Maar denk meer aan een toetje of een lievelingsgerecht.

Overleg met je kind wat zij een eerlijke beloning vinden. Door ze erbij te betrekken voelen ze zich belangrijk, begrepen en zullen ze eerder bereid zijn om hun best te doen.

Op de kaart heb ik expres niks geschreven over groenten. Dit zodat je het zelf kan invullen zoals jij dat wilt. Schrijf in het eerste plaatje van elke rij een groenten naam of een ander iets wat ze niet lekker vinden en zeg dat ze de hele rij vol moeten hebben voordat ze een beloning krijgen. Je kan zelf invullen hoe je je kind gaat belonen. Per volle kaart of per rij.

Welke groenten vind jij of je kinderen lekker of juist bah!!?  Ik hoor het graag van je.

Lees ook eens:

Hoe leer ik mijn kind groenten eten met gratis beloningssysteem
Shares

Ik de blog kan maak ik soms gebruik van een Affiliate link. met deze link verwijs ik je naar een website waar je het desbetreffend product kan kopen. Hiervoor krijg ik een kleine vergoeding. Het heeft verder geen invloed op jouw aankoopbedrag.

Nieuw

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. DIY | Knutselen | Bullet Journal | BMelloW.NL - […] vinden de romige courgettesoep heerlijk, zelfs mijn jongste zoon die geen courgette lust. Dus heb je een kind dat moeilijk…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This