Schrijf je in

Krijg toegang tot onze bibliotheek vol met gratis freebies. Blijf op de hoogte van het nieuwste blogs en shop items. Krijg exclusieve leden aanbiedingen.

16 okt, 2017 | Halloween, Blog, DIY, Feestje, Knutselen | 0 Reacties

Enge Halloween potjes knutselen

Halloween het wordt steeds meer gevierd in Nederland. Al gaan we hier nog niet op grote schaal de deuren langs. Het verkleden en het bang maken van elkaar heeft wel wat. Halloween feesten zijn steeds populairder. Decoratie kan daarbij niet ontbreken. De hele enge potten voor Halloween is een project dat al een aantal jaren op mijn lijstje staat om te maken. En nu dacht ik, ik ga er voor.

De hele enge potten is wel een van de leukste DIY projecten sinds tijden. Het is niet moeilijk. Wel een werkje. Al kan je het zo moeilijk en ingewikkeld maken als dat jij wilt.

Vandaag geef ik je een aantal tips zodat jij ook deze enge potten kan maken.

Moeilijkheidsgraad:    

Tijdsduur: > 60 minuten

Benodigdheden:

 • Groente potten, flessen kruiden potjes.
 • lijm (pistool)
 • Gesso
 • Mod Podge
 • Papier mache lijm
 • Verf (zwart, bruin & wit)
 • kwasten
 • wc papier
 • aluminium folie ( optioneel)
Enge Halloween potjes knutselen

Uitleg enge potten knutselen:

Voordat ik begin aan de uitleg wil ik even een toevoeging doen op de benodigdheden. Mod Podge en Gesso heb je niet perse nodig. Maar maakt helpt wel tot een mooier geheel. Zeker als je het wilt bewaren voor een aantal jaar. Is het voor eenmalig gebruik. Of een school project. Dan kan je het achterwege laten.

Lijmpistool is optioneel. Als jij een goeie alleslijm hebt dan kan je daar prima mee uit de voeten. De alleslijm van de Action is mijn favoriet. Spot goedkoop en heel goed. Helaas in niet al te grote flessen. Die op het moment schaars zijn vanwege de slijm die kinderen er maar wat graag mee maken.

Verf kleuren die ik zeker adviseer zijn zwart, wit en bruin. Hiermee creëer je een vieze oude look. Maar zoals je ziet heb ik hier en daar ook een beetje rood, geel en groen er in aangebracht. Dit is niet nodig. Omdat ik de slang er toch iets uit wilde laten springen vond ik het zo mooier. Helemaal zwart had je de slang nauwelijks er in herkend. Ik laat dit aan jou over. Ik raad je aan om de potten eerst donker te maken. Later kan je er altijd nog kleur in aanbrengen.

Door schade en schande ben ik met dit project wijzer geworden. Bepaalde dingen zou ik voor een tweede keer anders doen. Al had ik dit nog nooit eerder gemaakt en ben ik blind er aan begonnen. Zo doe ik dat vaak met projecten. Al gaande weg zie ik het wel. De fouten die ik maakte zal ik je meegeven tijdens de uitleg. Zodat jij die niet hoeft te maken.

Werkbeschrijving:

De vormen:

Verzamel een hoop potten.. Flessen mag ook. Ik heb zelfs een kruidenpotje gebruikt. Verschillende maten en grote maken het wel een leuker geheel.

Maak de potten goed (vetvrij) schoon.

De etiketten hoeven er niet af. Zie je dadelijk toch niks meer van.

Enge Halloween potjes knutselen
Enge Halloween potjes knutselen
Enge Halloween potjes knutselen

Op vorm aan te brengen op de potten ben ik wc papier nat gaan maken, gaan vormen in ongeveer wat ik wilde. Zoals de spin en de kraaienpootjes. Of gewoon een beetje een rare vorm op het potje zelf. De slang en een mega oog maakte ik van pijpenragers Dit raad ik sterk af. Na meerdere lagen papier bleef het zacht. Zelfs na meerdere lagen verf kan je het nog steeds indrukken.  Later bedacht ik me dat het misschien handiger was op de vormen te maken van aluminium folie.

Plak de vormen eerst aan op de potten.

Let op!!! volgende onderdeel kan jou en je omgeving vies maken. Een tafelzeil of kranten als bescherming van je tafel geadviseerd.

Papier mache

Als de vormen op de potten zijn geplakt kan het oud maken van de potten beginnen.

Maak een klein beetje papier mache lijm. (Maak het van bloem en je krijgt het gemakkelijk uit je kleding en overige.)

Vanaf nu heb ik het over lijm. Hiermee bedoel ik de papier mache lijm. Totdat ik het anders vermeld.

Leg stukjes wc papier op de pot en doe het met een kwast en de wat lijm er voorzichtig op aan brengen. Het papier zal hier en daar gaan scheuren. Dat geeft niet. Bedek de geheel pot of een deel van de pot met wc papier.

De vormen die je op de pot hebt geplakt. Moet je goed bedekken met wc papier. Let er wel op dat er niet te veel van de vorm verloren gaat.

Zoals je bij mij kan zien heb ik niet alle potten bewerkt met wc papier. Dit deed ik omdat ik verschillende vormen en texturen wilde geven aan het geheel. Zijn je kinderen nog klein. Of heb je geen zin in rommel dan kan je het geheel overslaan. Al zal dit wel een veel minder mooi effect hebben.

Ben je klaar met de potten en de wc papier, laat het geheel dan goed drogen. Wil je het drogen versnellen dan kan je op een warme plaats neerzetten zoals een zonnige vensterbank. Met een kachel er bij is het met een dag of twee wel droog.

Enge Halloween potjes knutselen

Gesso:

Als alles droog is ga je eventueel met Gesso aan de slag. Verf alle potten met Gesso. Dit zorgt er voor dat de verf beter gaat hechten aan de potten. Geen ramp als je het niet in huis hebt. Maar het maakt het wel makkelijker.

Laat het nu weer goed drogen. Wil je het proces versnellen dan kan je het met een föhn droog maken. Doe het dan wel op de laagste stand en niet te warm. Je wilt niet dat het glas gaat breken door de hitte.

Het verven:

De verf heb ik op een bord gedaan. Zwart, bruin en wit. Zwart en bruin op elkaar. Meer zwart dan bruin. Niet mengen. Gewoon pakken en smeren op het voorwerp. De kleurverschil dat zo natuurlijk ontstaat geeft een mooi effect.

Wit pakte ik met dezelfde kwast er zo nu en dan bij. Als je een beetje kan verven dan kun je op deze manier diepte er in aanbrengen. Een techniek die ik nu niet ga uitleggen. Ik zou gewoon gaan proberen. Voordeel van verf is als het niet het gewenste effect geeft kan je er altijd weer overheen verven.

Wat ik je wel wilt meegeven over diepte en effecten is dat je moet spelen met licht en donker verf. Samen geeft het een mooi effect.  Ook heb ik mijn kwast niet schoongemaakt. Voor het hele project heb ik 1 kwast gebruikt. Geen water. Alles droog er op aangebracht.

Gebruik zo min mogelijk water. Kwast alleen schoonmaken als het echt  niet anders kan. Als je pot te nat wordt laat de Gesso los en ook de wc papier.

Kleur aanbrengen:

Als je de potten hebt geverfd in de kleur zwart/bruin dan kan je daarna eventueel de overige kleuren aanbrengen. Wees er wel voorzichtig mee. Je gebruikt al snel te veel kleur. En dan is het enige effect snel weg. Uiteraard is het makkelijk aan te passen door er donkere kleuren op aan te brengen of de lichte felle kleur al te mengen met een donkere.

Gebruik niet te veel kleur. Hoe meer kleur je gebruikt des te moeilijker het is om het allemaal als een geheel te houden. Elke pot moet blenden bij het geheel. Niet eentje te veel laten opvallen.

Als je klaar bent met het aanbrengen van al het kleur dat je wilt. laat het dan weer goed drogen.

Enge Halloween potjes knutselen

Etiketten:

Etiketten maken en er op plakken. Het lijkt moeilijker om te maken dan het is.

Wil je het oud laten lijken dan zal je wit papier in thee kunnen laten weken. Dit maakt het papier geel/ bruin van kleur.

Laat ook dit weer goed drogen.

Ben je handig met de computer dan kan je het ook op de computer ontwerpen.

Schrijf er nu testen op. Teksten zoals:

 • Spinnen gif.
 • Slangengif
 • ogen
 • monster ogen
 • kraaienpoten
 • gif
 • bloed
 • gemalen botten
 • kus des doods
 • vleermuis vleugels
 • hersens

Als je er etiketten op plakt, dan doe je er goed aan om het met mod podge te bewerken. Wil je er meer over weten lees dan mijn blog over Mod podge.

Nu kan je zeggen dat je klaar bent.. Maar je kan er nog wat leuke dingen aan toe voegen. Zoals:

 • Spinnenwebben er op maken. Dit doe je door watten uit elkaar te trekken en tot dun draad te maken. Span het er overheen en je hebt je spinnenweb.
 • Heb je nog enge dingen in huis? Ja dan kan je die er op aan brengen of er omheen decoreren. Zo heb ik wiebel oogjes geplakt op een van de potten. Ogen die je aanstaren hier en daar.
 • Laat je fantasie er op los. Je kan vast nog wel het nodige bedenken.

Wat te doen als je het wilt bewaren:

Na het aanbrengen van al het verf kan je het een vernis laag geven. Dit heb je in spuitbussen en in potjes Ik raad je aan om een spuitbus te kopen. Volg de instructies die er op staan goed op. 3 dunne lagen vernis en je enge potten voor Halloween kunnen nog jaren mee.

Enge Halloween potjes knutselen
Enge Halloween potjes knutselen

De enge potten knutselen voor Halloween zijn klaar en nu?

Plaats de enge potten op een plaats bij elkaar. Voor nu staan ze bij mij in de gang op een plank. Uiteindelijk gaan ze in de laatste week voor Halloween in de woonkamer komen te staan. Bij elkaar zoals in de foto. Waarom nu nog niet? Simpel ik heb nog een mega herfst tafereel staan. Dat laat ik voor nu nog staan. Aangezien het er pas twee dagen staat. Ook vind ik het nu nog te vroeg voor Halloween decoraties.

Al moet je nu wel gaan beginnen aan dit enge potten project als je het op tijd voor Halloween af wilt hebben. Het verzamelen van potten en flessen kan wel even duren. Ook het continu laten drogen van de verschillende onderdelen zorgt voor vertraging.  Al met al had ik het geheel in ongeveer 3 uurtjes af zonder droogtijd mee te rekenen. Met droogtijd een dag of 3.

Nog meer enge potten knutselen:

Zijn de potten niet eng genoeg? Dat kan. Ik wil het nog enigszins vriendelijk houden. Maar voor de echte Halloween diehards heb ik nog wel een paar tips.

 • Baby op sterk water. Hak een plastic babypop in stukjes. Hoofd in een pot met water. Doe dit ook met de armen en benen van de pop. Met een paar druppels kleurstof krijgt het een nog enger geheel.
 • Broedplaats voor spinnen. Ronde watjes in een pot met water en een paar (nep) spinnen. Beetje kleurstof erbij.
 • Afgehakte hoofden. Gefileerde hoofden. Gezichtsmaskers in een pot met een beetje water en kleurstof. Echt te eng om te zien.
 • Dieren op sterk water. Plastic dieren met water en kleurstof.
 • Je kan het zo gek niet bedenken. Stop het in een pot met water of gewoon onder een stolp en groepeer het bij elkaar. Geloof me… Het is een eng gezicht zo bij elkaar. Gegarandeerd nachtmerries.

Wat vind je van mijn enge potten voor Halloween. Is het geen super leuk project. Zeker voor tieners en pubers.

Lees ook eens: 

Enge Halloween potjes knutselen
Shares

Ik de blog kan maak ik soms gebruik van een Affiliate link. met deze link verwijs ik je naar een website waar je het desbetreffend product kan kopen. Hiervoor krijg ik een kleine vergoeding. Het heeft verder geen invloed op jouw aankoopbedrag.

Nieuw

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This