DIY fruit pinata’s maken

Op zoek naar leuke decoratie voor een zomer thema feest? Wat dacht je van een pinata in je favoriete fruit. 

Stap voor stap neem ik met jou door hoe je de fruit pinata van je keuzen kan maken. Pinata’s zijn op verschillende manieren te maken, maar met de basis voor deze pinata’s kan je makkelijk en snel een pinata maken, zonder veel rommel en gedoe. Als je begrijpt hoe je de basis van een pinata kan maken, zal je elke gewenste pinata kunnen maken.

Moeilijkheidsgraad: ★ ★ ☆ ☆

Tijdsduur: >120 minuten

Benodigdheden:

  • Karton
  • Crepepapier
  • Schaar
  • Lijm
  • Lint
  • Schilderstape (optioneel, wel aan te raden)

Werkbeschrijving:

De basis

Knip 2x de vorm van het fruit uit karton. Zorg dat beide precies hetzelfde zijn. Heb je het uit een kartonnen doos geknipt waarbij 1 kant bedrukt is, plaats dan de blanco kant naar buiten toe en de bedrukte kant naar binnen. Dit, zodat je later niet de bedrukte kant door het crêpepapier heen kan zien. (Zie onderstaande foto.)

DIY fruit pinata's maken
DIY fruit pinata's maken

De rand

Knip een strook uit die ongeveer 14 cm breed is. De lengte zo lang mogelijk. Eventueel meerdere stroken knippen. Vouw aan beide kanten in de lengte 2 cm om. Knip driehoeken uit het omgevouwen deel. Dit hoeft niet al te precies. Belangrijk is dat je niet verder uitknipt dan tot de omgevouwen deel. (Zie bovenstaande foto.) Deze stap is niet nodig als je met rechte vormen werkt. Maar zodra er rondingen in de vorm zitten of rare hoeken dan is deze stap onmisbaar. Zonder deze stap kan je niet vloeiend de rand eromheen krijgen.

DIY fruit pinata's maken

Maak je hele grote pinata’s, dan zal de zijkant breder moeten. Doe dit naar inzicht.

Maak je hele grote pinata’s, dan zal de zijkant breder moeten. Doe dit naar inzicht. 

Plak de rand met lijm vast aan de vorm van de pinata. (Zie foto.) Als je 1 kant omlijnd heb met de rand plaats je eventueel het snoep er in. Plak dan het andere deel van de vorm vast aan de rand. De ananas laat je als enige aan de bovenkant open. Daar kom ik later op terug.

De aankleding

De aankleding van de vorm kan op verschillende manieren. Ik laat je er 2 zien. De eerste is de meest gebruikte manier en makkelijkste. Deze manier heb ik gebruikt voor al het fruit, behalve voor de citroen. Hier kom ik later op terug.

De technische namen voor de afwerking, weet ik niet. ik noem de eerste methode de strook methode (voor het gemak).

DIY fruit pinata's maken

De strook methode

Knip een strook uit het crêpepapier. Maak kleine inkepingen in de crepepapier strook. Vouw de strook crêpepapier uit. 

Om het crêpepapier om de vorm heen te wikkelen, werk je van onder naar boven. Wikkel de crepepapier strook om de vorm heen. Plaats zo nu en dan een paar druppels lijm, zodat het vast blijft zitten en niet kan verschuiven. 

DIY fruit pinata's maken
DIY fruit pinata's maken

Voor de watermeloen heb ik kleine zwarte pitjes geknipt uit zwart papier en het opgeplakt. Voor de aardbei heb ik uit crepepapier grote bladeren geknipt. Je kan altijd iets toevoegen aan de pinata dat van een ander materiaal is gemaakt of een andere vorm heeft.

DIY fruit pinata's maken

Op de ananas zou ik nog terugkomen. Knip uit de crêpepapier een strook uit. Alleen is het dit keer een hele brede strook. Van ongeveer 15 tot 20 cm breed. Maak ook nu weer de inkeping in de strook. Vouw het crêpepapier uit. Lijm het aan de bovenkant en aan de  binnenkant van de ananas vast. Wikkel het een aantal keren aan de binnenkant en lijm het goed vast. Je hoeft nu niet goed op te letten hoeveel lijm je gebruikt. Zolang het aan de binnenkant zit, zie je de opgedroogde lijm niet.

DIY fruit pinata's maken

Propjes methode

Met deze methode kan je de pinata een gedetailleerd motief geven. Zoals je kan zien bij de citroen. Teken de afbeelding af op het karton. Bedenk welke kleur crêpepapier waar in de tekening moet worden geplakt. De citroen is ongeveer 40 cm groot. Het opvullen van de citroen is een tijdrovend proces geweest. 

Er is een andere manier om de citroen vorm te geven. Gebruik de strook methode net zoals je dat bij de andere fruit hebt gebruikt. Knip uit wit stevig papier de vorm van de citroen. Haal in het midden de delen er uit. Zorg dat je de geraamte van het wit overhoudt. Plak dit op de citroen.

Knip een strook uit het crêpepapier. Zorg dat het ongeveer 5 cm breed is. Vouw het uit en knip om de 5cm het doormidden, zodat er vierkanten ontstaan van ongeveer 5 cm in doorsnee. Het hoeft niet precies gemeten te worden. Op het oog is prima. Pak een vierkant en druk het met je vinger in het midden in. Het puntje dat aan de andere kant ontstaat, plak je vast aan de vorm.

Als alles klaar is maak je aan de bovenkant 2 gaatjes. Haal hier lint doorheen zodat je de pinata kan ophangen.

DIY fruit pinata's maken
DIY fruit pinata's maken
DIY fruit pinata's maken

Je weet nu hoe je de basisvorm van een pinata kan maken. Hoe je het kan aankleden. Met deze gegevens kan je nu vrijwel elke pinata maken die je wilt. Er zijn nog veel meer methodes, maar dit is de simpelste en de methode die ik het liefst gebruikt. In het begin zal het zoeken zijn naar wat voor je werkt. Je zal merken dat je er steeds meer handigheid in krijgt en snelheid. Deze methode werkt ook fantastisch als je een Sinterklaas surprise moet maken. De gemiddelde pinata maak ik nu in minder dan 2 uur. terwijl ik er in het begin er zeker een aantal uur mee bezig was

Tip:

Als je de vorm aan de rand vast lijmt kan het helpen om hier en daar schilderstape te plakken, zo blijft het goed vast zitten terwijl het droogt en kan het niet verschuiven.

Werk je met heel dik karton, dan hoef je voor de rand geen stuk om te vouwen. Plak de rand dan vast met alleen een schilderstape. 

Waarom schilderstape? Schilderstape is overschilderbaar en lijm laat niet los. Met gewoon tape glijd de lijm er af net als verf.

Lees ook eens:

Pin de afbeelding op Pinterest voor later:

DIY fruit pinata's maken met stap voor stap uitleg
Shares

Ik de blog kan maak ik soms gebruik van een Affiliate link. met deze link verwijs ik je naar een website waar je het desbetreffend product kan kopen. Hiervoor krijg ik een kleine vergoeding. Het heeft verder geen invloed op jouw aankoopbedrag.

Nieuw

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This