De 20 leukste gezinsspellen die je moet hebben

Welke gezinsspellen mogen niet ontbreken in je spelletjeskast? Welke zijn populair en welke zijn een echte aanrader?

Elk jaar koop ik een nieuw gezinsspel met kerst. Het is onbedoeld een traditie geworden. Zo zal ook dit jaar weer een spel gekocht gaan worden.

Maar welk spel raad ik je aan en mag eigenlijk niet ontbreken in de spellenkast……

Een aantal spellen die ik benoem, hebben een junior uitvoering. Persoonlijk ben ik hier geen fan van. Wat ik heb gemerkt is dat die junior varianten even leuk zijn. Zodra mijn kinderen de junior versie doorhadden, was de uitdaging er niet meer en wilden ze meespelen met de gewone variant. De junior varianten zijn daarom (naar mijn mening) niet de volle prijs waard, tweedehands wellicht wel.

Pin de afbeelding op Pinterest voor later:

20 leukste gezinsspellen die je moet hebben voor gezellige familespel avonden

Monopoly

Je houdt ervan of je verafschuwt het spel. Monopoly is al jaren een van de meest verkochte bordspellen. En naar mijn mening een must-have. Tegenwoordig zijn er veel verschillende uitvoeringen. Maar de classic is toch wel het leukste. Vind je deze uitvoering te lang duren dan is de valsspelen uitvoering misschien een goed alternatief.

Catan

Het mooie van Catan is dat je de vele uitbreidingssets kunt kopen. Hierdoor wordt het basisspel (Kolonisten van Catan) groter. En daarom is het mijn favoriet. Ook dit spel is een van de meest gespeelde spellen ter wereld. Naast de uitbreidingssets zijn er ook nog uitbreidingen te kopen per set, waardoor je het met nog meer mensen tegelijk kan spelen. Ook zijn er inmiddels kaartspellen van te koop, maar hier heb ik geen ervaring mee.

Bij kolonisten van Catan, verzamel zoveel mogelijk grondstoffen en bouw dorpen en steden. Een dorp is 1 punt en een stad 2 punten waard. Wie er als eerste 10 punten heeft wint het spel. Elke variatie en aanvulling is iets anders maar komt in de basis op het zelfde neer.

Kooplieden & Barbaren heeft het basisspel nodig.

Zeevaarders heeft het basisspel nodig maar kan ook aangesloten worden met de Steden en ridders.

Om Piraten en Ontdekkers te kunnen spelen heb je alleen het basisspel nodig.

De legende van de veroveraars is een speciale uitbreidingsset op de Steden & Ridders.

Om Schatten, Draken & Ontdekkingsreizigers te kunnen spelen heb je nodig de uitbreidingssets:

  • Zeevaarders
  • Steden & Ridders

Kosmonauten staat los van de andere spellen. Zoals de naam misschien al vermoed, speelt dit spel zich af in de ruimte.

Net als de Kosmonauten is de Opkomst van de Inca’s een opzichzelfstaande spel.

Opmars van de mensheid is ook een opzichzelfstaand spel en neemt je mee naar de prehistorie waar de eerste mensen hun opmars maken.

Met deze losse Catan spellen heb ik persoonlijk nog geen ervaring, toch wilde ik ze noemen. Misschien was je net als ik nog niet op de hoogte van deze opties. (Ik kwam er pas achter toen ik deze blog ging schrijven.) Heb jij ervaring met deze uitvoeringen?, graag lees ik jouw ervaring in de opmerking hieronder.

Stratego

Als je van strategische spellen houd dan mag Stratego niet ontbreken. Het is maar te spelen door 2 personen maar toch plaats ik dit spel er tussen. Het is al een heel oud spel, maar nog altijd populair. Wees je tegenstander te slim af en verover de vlag. Klinkt simpel en dat is het in zekere zin ook. Het is even doorhebben hoe het spel werkt, maar voordat je het weet is het alsof je het al jaren speelt.

Party & Co Family

Party en co kent vele uitvoeringen maar de familie is geschikt om met iedereen te spelen. Met Party & Co Family imiteer, teken, wring je je in bochten, geef antwoord op originele vragen en overwin de grappigste uitdagingen. Heb de grootste lol met de nieuwe Party & Co Family: een feestje voor de hele familie! Een spel dat het zeker goed zal doen tijdens een feestje.

Risk

Verover zoveel mogelijk landen en win. Dit spel is niet zo simpel om te spelen. En eerlijk gezegd, bak ik niets van dit spel. Mijn oudste speelt het graag en moet mij elke keer weer de regels uitleggen. Het is daardoor denk ik ook niet geschikt voor iedereen, maar zeker een spel dat je met het hele gezin kan spelen als je oudere kinderen hebt.

Twister

Nee, niet alleen leuk voor kinderen. Hier is het ook zeker bij de ouderen een succes.

Ticket to ride

Dit spel is al jaren zeer populair en heeft vele uitvoeringen. Waaronder ook uitbreidingsspellen. Reis het hele Europese continent over. Waag je een reis door de donkere tunnels in Zwitserland of aan boord van een veerboot op de Zwarte Zee? Of bouw je schitterende treinstations in de grote hoofdsteden van oude wereldrijken?

Doolhof

In het Doolhof spookt het, het is een geestig spel vol verrassingen. Telkens veranderen de gangen waardoor de schat ook verplaatst. Lukt het jou om zo snel mogelijk de schatten te vinden? Het is een simpel spel, zonder al te veel regels en daardoor al vanaf een jaar of 6 te spelen. De indicatie is 7.

Wie of wat ben ik

Een spel waarbij jij moet zien te raden, wie of wat jij bent. Stel vragen en kom zo dichter bij het antwoord. De persoon die de meeste antwoorden raad is de winnaar. Het is te downloaden en direct te gebruiken. Maak het op stevig karton of plastificeer het spel om er heel lang gebruik van te kunnen maken.

Wie of wat ben ik?

2,99

Raad wie of wat je bent. Een spel om met het hele gezin te spelen. geschikt vanaf een jaar of 8.

Speed Cups

Je probeert nu zo snel mogelijk je bekers op of naast elkaar te zetten op de manier waarop dit op de kaart is aangegeven. Ben je als eerste klaar, druk dan snel op de bel. Heb je het goed, dan win je de kaart. De speler met de meeste kaarten wint het spel. Tip, speel dit spel met mensen die gelijkwaardig aan je zijn. Dit is niet echt een spel dat anders leuk is. Wat ik elke keer weer merkt is dat iedereen bloed fanatiek wordt en het daardoor een mega grappig spel is. Maar heb je er iemand tussen zitten die niet meekomt, dan is het voor die persoon echt niet leuk.

Pin de afbeelding op Pinterest voor later:

20 leukste gezinsspellen die je moet hebben voor gezellige familieavonden

Mens Erger Je Niet!

Net als monopoly, je houdt er van of niet. Maar toch mag dit spel niet ontbreken. Het is simpel en heeft weinig uitleg nodig. Bovendien kunnen jonge kinderen het al spelen. Ze leren bovendien op een spelende wijze tellen. Het spel kan je met maximaal 6 spelers spelen.

Mocht je ooit de Mens erger je niet pesten editie kunnen vinden, koop deze dan direct. Ik heb deze uitvoering al jaren in huis en wordt hier het vaakst gespeeld. Helaas was het maar heel kort te verkrijgen. In plaats van dobbelstenen heb je kaarten waarmee je de tegenstander kan pesten, maar als je pech hebt jezelf moet pesten. Zo kan je laatste staan en voor je het weet als eerste alle pionnen binnen hebben.

LEGO bouwopdrachten

Bouw alleen of strijd tegen anderen in groepen of individueel. Wie bouwt de meeste opdrachten binnen de tijd.

Jenga

Bouw een zo hoog mogelijke toren zonder het te laten instorten. Het verbaast mij elke keer weer hoe hoog het gebouwd wordt. En leeftijd speelt in dit spel een minder belangrijke rol, waardoor het een echt gezinsspel is. (Mijn 8 jarig wint vaak van iedereen.) Wil je er een drankspel van maken, dan drink je na het laten vallen een glas leeg.

UNO

Troef de eerder gespeelde kaart met een kaart van dezelfde kleur of hetzelfde symbool. Maar let goed op de actiekaarten en hou het bluffen van de tegenstander in de gaten!

Het kaartspel UNO lijkt sprekend op het kaartspel Pesten. Nu hebben de kaarten alleen cijfers van 0 tot 9 en zijn er speciale (pest)kaarten. De speler die als eerste zijn kaarten wegspeelt, wint het spel. Vooral de pubers in mijn familie zijn hier goed in en bloed fanatiek.

SET

Zoek drie kaarten waarvan de eigenschappen helemaal verschillend of volledig gelijk zijn. Wie roept het vaakst “SET!” ? Het is een spel wat oefening vraagt. Maar als je het eenmaal goed door hebt is het een heel leuk spel. Dit spel is vooral interessant voor mensen die wat meer uitdaging nodig hebben. Heb je een beetje wiskundig inzicht of zie je snel verbanden, dan heb je een groot voordeel.

Rummikub

Wie legt de slimste combinaties? Ben jij degene die het eerst alle cijfers op tafel heeft liggen? Een spel dat inzicht, durf en tactiek combineert. Ook dit spel is een goed spel om het rekenen bij jonge kinderen te oefenen en inzicht te vergroten.

IQ Puzzler Pro

Ik ben een groot fan van de smartgames. Het is niet alleen goed om jezelf uit te dagen, maar ook goed voor kinderen. Deze uitvoering is op 2 verschillende manieren te spelen met 120 opdrachten en daarom nog leuker. Het is vanaf 6 jaar en volwassenen. Het is voor 1 persoon. Doordat het een klein en compact spel is, neem je het makkelijk mee op reis.

Scrabble

Een spel dat goed is voor iedereen. Het vergroot je woordenschat en je spelling. Waardoor het een leuke manier is om met de Nederlandse taal bezig te zijn.

Trivial Pursuit Familie Editie

Er zijn meerdere uitvoeringen van Trivial Pursuit, maar deze is geschikt als familiespel. Leuk om tijdens feestjes te spelen, met vragen voor kinderen en volwassenen apart. Wie weet de meeste vragen te beantwoorden. Misschien heb je het al gemerkt, maar ik ben een groot fan van spelletjes met een leer element er in. Trivial Pursuit is niet anders. Je vergroot je algemene kennis met dit spel.

Monopoly Deal Kaartspel

Tot slot noem ik het kaartspel van Monopoly. Het is een leuke variatie op het bordspel. Vind je het bordspel te lang duren, dan is dit echt iets voor jou. Er zitten bekende elementen uit het bordspel in, maar speelt veel sneller en makkelijker. Doordat het een kaartspel is, neem je het gemakkelijk overal mee naar toe. De aanbevolen leeftijd is 12 jaar, al denk ik dat er genoeg kinderen van 10 jaar zijn die het al kunnen spelen. Zodra je de regels en het spel begrijpt is het een simpel spel.

Dit was het dan de 20 leukste gezinsspellen die je moet hebben. Zit jouw favoriet er tussen? Of heb jij een andere suggestie, laat het weten door een opmerking te plaatsen onder de blog.

Lees ook eens:

Pin de afbeelding op Pinterest voor later:

20 leukste gezinsspellen die je moet hebben voor gezellige familespel avonden
Shares

Ik de blog kan maak ik soms gebruik van een Affiliate link. met deze link verwijs ik je naar een website waar je het desbetreffend product kan kopen. Hiervoor krijg ik een kleine vergoeding. Het heeft verder geen invloed op jouw aankoopbedrag.

Nieuw

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This