18 nov, 2020 | Sinterklaas, Blog, DIY, Feestje | 0 Reacties

Cheerleader surprise voor Sinterklaas

Bij het Sinterklaasfeest denk je aan het maken van een surprise. Net als voorgaande jaren heb ik weer een leuke surprise voor je.

Heb je een lootje getrokken van iemand die aan cheerleading doet, of graag andere mensen aanmoedigt. Dan is de cheerleader surprise iets voor jou om te maken.

Stap voor stap neem ik je mee in het maken van de cheerleader surprise. Hier en daar zou ik dingen nu anders doen, (al doende leert men), hoe jij het doet is aan jou. Door je te vertellen waar ik tegenaan liep kan je zelf bepalen wat voor jou zou werken. Pas mijn ontwerp vooral aan als je dingen anders wilt doen. Ik geef je een idee, aan jou wat je er mee doet.

Eerder maakte ik ook al eens:

Moeilijkheidsgraad: ★☆☆☆

Tijdsduur: <120 minuten

Benodigdheden:

  • Minimaal 2 kleuren A2 formaat karton
  • Alles lijm
  • crêpepapier in de kleuren van je keuzen
  • Schaar
  • Stevig karton (optioneel)
  • Lijmpistool (optioneel)
  • Lint

Pin de afbeelding op Pinterest voor later:

Cheerleader surprise voor Sinterklaas

Werkbeschrijving:

De cheerleader die ik heb gemaakt is A2 formaat. Als je het kleiner maakt is dat uiteraard geen probleem. Belangrijkste is dat het cadeau er in past. Ga je een grote cheerleader maken zoals die van mij, dan raad ik je aan om het geraamte te maken van stevig karton. Bijvoorbeeld door een doos te gebruiken als basis. Ik heb dit niet gedaan maar dat maakte het moeilijker om het te maken en minder stevig. Als je cheerleader niet zo groot is zal je aan gekleurd karton meer dan genoeg hebben. Eventueel een paar wc-rollen op maat knippen om erin te plaatsen zodat het stevig blijft in het midden.

Maak je de cheerleader van stevig karton afkomstig van bijvoorbeeld een doos dan zijn er een paar dingen anders tijdens het maak proces. Maar dat neem ik te plekken met je door.  Als ik het over kon doen had ik de geraamte van stevig karton gemaakt in plaats van het gekleurde karton.

Sjabloon en zijkant cheerleader surprise

sjabloon

Teken een jurk en armen uit, hou de vorm simpel. Details komen later wel. Ben je tevreden met de vorm, knip of snij het uit. Nu heb je een sjabloon. 

De sjabloon gebruik je om de geraamte mee te maken. (Ik noem het nu een geraamte om het verschil aan te geven en geen verwarring ontstaat.) Trek de sjablonen over op de karton. Welk karton je gebruikt is aan jou.

Ga naar hoe maak je een sjabloon als je meer wilt leren over sjablonen maken.

Zijkant

Meet op hoe hoog of breed je cadeau is. Zo breed moet de zijkant van je cheerleader minimaal worden. Mijn cheerleader is aan de zijkanten 10 cm diep. Maak je de cheerleader net zo groot als deze, dan zou ik een minimale breedte van 8 cm aanhouden, ook al is het cadeau smaller.  

De stroken die je maakt zal je meerdere keren moeten knippen. De bedoeling is dat de stroken rondom het hele geraamte kunnen. Maak de strook 2 cm breder dan je nodig hebt. Vouw na het knippen de strook aan beide kanten 1 cm om. 

Pak een strook en de bovenkant van de geraamte. Plak de vouwlijn van de strook vast aan de geraamte zo dicht mogelijk langs de buitenste lijn.

Werk je met stevig karton dan hoef je niet de 1 cm aan beide kanten te vouwen of te berekenen. Dan gebruik je de breedte van de stroken zoals je die uiteindelijk wilt hebben. Je maakt de strook vast aan de geraamte van het stevige karton met schilders tape. 

Schilderstape kan je namelijk makkelijk overschilderen en overheen lijmen. Gewoon plakband is hier niet geschikt voor. Bij Action verkopen ze goedkope schilders tape die ik hiervoor gebruik. Na het maken van de geraamte van stevig karton moet je daarna het gekleurde karton er overheen aanbrengen.

Wacht met het aanbrengen van het gekleurde karton om het stevige karton geraamte. Als het geheel af is gemaakt van stevig karton, ga je pas het gekleurde karton eromheen aanbrengen. Het is als het ware het inpakken van het stevige karton.

achterkant cheerleader surprise

Achterkant

Knip de jurk doormidden. Maak met een perforator gaatjes in de lijn die je doormidden hebt geknipt. Maak de gaatjes vanaf de bovenkant van de nek tot aan de rok. 

Knip een strook uit die net zo lang is als de geraamte die je doormidden hebt geknipt. De strook moet minimaal 1 centimeter breed zijn vanaf de gaten waar de lijm komt, maar breder kan ook. Zorg dat de totale breedte van de strook het gleuf dat ontstaat als je beide delen van de jurk geplakt bedenkt. Je plakt de strook vast aan een van de doormidden geknipte delen. Hou hierbij de gaatjes vrij.

Plak nu beide jurk delen vast aan het andere deel van het geraamte. De vouwlijn van de stroken lijm je vast aan de twee delen van de andere jurk. Let goed op dat de delen op elkaar aansluiten.

Als je gewerkt hebt met het stevige karton, dan kan je de strook die achter de twee jurk delen voor nu nog achterwege laten. Plak dan de twee delen vast aan het geraamte met schilders tape.

Als je nu klaar bent met het stevig karton en je geraamte is af, dan kan je het gekleurde karton er omheen vast plakken. Plak het direct vast op het stevig karton. Begin met de zijkant. Gebruik nu wel de vouwrand van 1 cm aan beide kanten. Vouw het om de stevig karton rand heen en lijm alles vast.  Plak daarna de voorkant vast. 

Voor de achterkant knip je de jurk ook nu doormidden. Gaatjes er in en plak het  vast aan het geraamte.  Zorg dat de gaatjes van het gekleurde karton gelijk zijn met het stevige karton. 

De basis geraamte van de jurk is nu af. Het aankleden kan beginnen…

Cheerleader surprise voor Sinterklaas
Cheerleader surprise voor Sinterklaas

Aankleding/ versiering

Door stroken uit te knippen ben ik de rok aan de onderkant gaan maken. Deze surprise maakte ik vorig jaar met mijn buurmeisje. Zij wilde de stroken (van de rok) laten uitsteken. Aan jou of je dit ook wilt.

De letter A iis de eerste letter van de naam voor wie de surprise bedoeld is.  Verander de letter A in de letter van je getrokken lootje voor een leuk detail. Maakt het nog persoonlijker.

Van stroken gekleurd karton heb ik op de shirt details aangebracht.

Aan de achterkant rijg je een lint, vergeet niet vooraf het cadeau erin te stoppen. 

Rijg het lint van boven naar beneden zodat net boven de rok een strik geknoopt kan worden. Achter de opening kan je na het plaatsen van het cadeau een strook  of vliegerpapier plaatsen zodat de opening minder zichtbaar is.

De pompoms heb ik gemaakt van crêpepapier.

Hoe maak je pompoms van crêpepapier?

Knip 12x vierkanten van ongeveer 20×20 cm uit het crêpepapier.  Je kan diverse kleuren bij elkaar gebruiken. Wat jij wilt.  Pak 6 vierkanten van crepepapier. Leg deze op elkaar. Plaats ze steeds schuin op elkaar. Zodat de hoeken nooit gelijk op elkaar zitten. Niet te precies er in zijn.  Zoek wat ongeveer het midden is. Duw met je vinger vanuit het midden naar beneden. Pak aan de onderkant het papier vast. Bind de onderkant samen. Je hebt nu een pompom. Herhaal dit nogmaals.

Plak na het maken de pompoms vast met lijm. Liefst een lijmpistool. Je cheerleader surprise voor Sinterklaas is klaar om gegeven te worden.

Lees ook eens:

Pin de afbeelding op Pinterest voor later:

Cheerleader surprise voor Sinterklaas
Shares

Ik de blog kan maak ik soms gebruik van een Affiliate link. met deze link verwijs ik je naar een website waar je het desbetreffend product kan kopen. Hiervoor krijg ik een kleine vergoeding. Het heeft verder geen invloed op jouw aankoopbedrag.

Nieuw

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This