3 mei, 2022 | Bullet journal, Blog, Review | 0 Reacties

Bullet journal termen die je moet kennen

Start je met een bullet journal, of snap je vaak niet waar bullet journalers het over hebben. Bullet journal termen waar je het bestaan niet eens van af weet. Dan moet je dit zeker lezen.

Zeker als je net start met een bullet journal kan het overweldigend zijn. Zo veel bullet journal termen.

Maar onthoud 1 ding goed….

Een bullet journal is niets meer dan een notitieboekje dat jou moet dienen.

Let op!!! De blog is erg lang sla de blog dan ook op door op de onderstaande foto te klikken. Zo kan je het op je gemak lezen en terug vinden.

Bullet jpurnal termen die je moet weten begrippenlijst

Laat je inspireren door wat je online vindt. Maar staar je er niet blind op. Kan je niet tekenen, doe het dan niet, (mist je het leuk vindt). Geen zin in knip en plak werk, doe het dan niet.

Bedenk vooral waar je het voor wilt gebruiken.

Toen ik begon viel ik in de bullet journal valkuil. Mijn bullet journal moest lijken op alles wat ik online zag. Maar elke keer dienden het niet mij. Na een paar jaar ploeteren ben ik gestopt met het maken van bullet journal plan with me content en teruggegaan naar de basis. Wat is er voor mij belangrijk en wat wil ik er mee. Nu is mijn bullet journal niet meer de moeite waard om aan buitenstaande te laten zien. Maar ik krijg nu zoveel meer gedaan dan ooit tevoren. Dat gezegd hebbende……

De bullet journal termen die je moet kennen. De meeste termen zijn in het Engels maar zal ik ook de Nederlandse benaming van geven. Elke term zal ik beschrijven en eventueel foto’s bij voegen. De termen die ik soms gebruik in een beschrijving van een term zal in het bullet journal termen overzicht allemaal terug te vinden zijn.

Hoe kies je de juiste bullet journal notitieboekje

Notitieboek

Een notitieboekje is niet per se een bullet journal. Een bullet journal is niet een boekje met dot grid (lees verder voor uitleg over dot grid). Het bullet journal systeem is bedacht door Ryder Carroll en de bullets zijn de stippen, dots of vakjes die je gebruikt om je taken in af te strepen. Meer is het niet.

Bullet journal must haves

Aanrader!! Bullet journal systeem door Ryder Carroll

Dus als jij je notitieboekje gebruikt om alleen maar collages of herinneringen in op te schrijven dan is het eigenlijk geen bullet journal maar een dagboek of artboek (een boek waar je al je kunst werken in verzameld). Er zijn vele vormen notitieboekjes. Welke het beste bij jou past hangt sterk af van wat je er mee wilt doen en wat je eraan wilt besteden.

Lees ook eens: Welke bullet journal notitieboekje past het beste bij jou?

Een notitieboekje kan van een paar euro tot meer dan €30,- per stuk kosten. Koop dan ook niet wat iedereen koopt, maar wat bij jou past. Waarom zou je een notitieboekje van €30,- kopen als je er alleen maar aantekeningen in maakt.

Voor het gemak van deze content zal ik het hebben over een bullet journal en niet over een notitieboekje.

Index

Index of ook wel inhoudsopgaven genoemd. Is een aantal lege bladzijdes die je invult naarmate je verder komt in je notitieboekje. Elke keer als je een collectie hebt gemaakt schrijf je in de index op welke paginanummering het terug is te vinden met een korte omschrijving. Zo kan je dingen snel terugvinden in je notitieboekje.

Persoonlijk gebruik ik ze niet. Maar als je alles door elkaar gebruikt is het wel zo handig.

Paginanummering

Een pagina ook wel bladzijde genoemd heeft in een boek meestal een nummer onder aan de bladzijde. Zo weet je waar je bent gebleven of je dingen kan terugvinden. In een bullet journal kan je dit ook doen.

Sommige bullet journals hebben al een nummering en anderen moet je het handmatig in schrijven. Ook dit is iets wat je mee moet nemen in het overwegen van het juiste notitieboekje.

Een pagina nummering mag niet ontbreken als je gebruik maakt van een index.

Bullet journal termen die je moet kennen de begrippenlijst key

Legenda of key

Voor een legenda of key weet ik geen Nederlandstalige benaming. Je zou de sleutel kunnen noemen.

In een legenda of key heb je vooral nodig als je gebruik maakt van het bullet journal systeem. Dus als jij je bullet journal gaat gebruiken als planner en agenda.

In de legenda en key schrijf (of doodle) je wat je gebruikt om snel iets duidelijk te maken.

Bijvoorbeeld:

  • Stip is een taak
  • Stip met schuine streep is taak gestart
  • Kruis door stip is taak afgerond
  • Cirkel is afspraak

Voor iedereen kan de legenda andere tekens hebben. Het moet voor jou logisch zijn. Ik gebruik voor mijn taken deze methode en gebruik kleuren om andere dingen aan te geven.

Bijvoorbeeld:

  • Roze is verjaardag of feestdagen
  • Blauw is nieuwe content online
  • Groen is iets leren

Kleuren maken het direct duidelijk wat het is in je planning. Zonder het te hebben gelezen weet je al dat het belangrijk is en wat het ongeveer moet zijn.

Zit je op school kan je verschillende vakken een kleur geven.

Weer anderen gebruiken kleine doodles om iets duidelijk te maken. Bijvoorbeeld een gewicht om aan te geven dat je dan wilt of moet sporten. Een druppel om aan te geven hoeveel water je die dag hebt gedronken.

Jaarkalender

Aan het begin van je bullet journal is het handig om op een pagina een jaarkalender te hebben. Zo zie je in een oogopslag wanneer welke datum en dag is.

Makkelijk als je wilt plannen. De jaarkalender plaats ik altijd in mijn Bullet journal, maar gebruik ik vrij weinig. 1 jaar had ik het niet geplaats en miste het toen toch. Raar maar waar. Vele gebruiken het niet.

Future log

Future log ook wel toekomstlog genoemd. Hier kan ik echt niet zonder. En als jij je bullet journal als planner en agenda wilt gebruiken mag de future log zeker niet ontbreken.

In een furure log plaats je al je afspraken. In tegenstelling tot een agenda heb je in je bullet journal niet een heel jaar van maand tot maand al klaar staan. Pas als de maand er is, ga je die maand invullen en voorbereiden. Daar komt de future log van pas. In de future log kan je alles plaatsen wat je nog niet kwijt kan in je monthly. Afspraken, feestdagen, belangrijke school of werk gebeurtenissen kan je erin plaatsen maar ook verjaardagen.

Afhankelijk van hoeveel jij erin gaat schrijven en hoeveel afspraken je gemiddeld hebt, ga je bedenken hoeveel pagina’s je ervoor zal gebruiken. Ik gebruik 2 maanden op 1 pagina. Ik schrijf in de future log alle belangrijke school gerelateerde dingen van mijn kinderen, verjaardagen, afspraken en feestdagen. Hierdoor heb ik veel ruimte nodig.

Zodra een nieuwe maand is begonnen schrijf ik alles over vanuit de future log in mijn monthly en weekly.

Plan with me bullet journal thema fruit

Coverpage

De omslag wordt door veel mensen gemaakt als er een nieuwe maand is. Door de omslag te maken (vaak in een bepaalde thema) geef je duidelijk aan waar de nieuwe maand begint.

Plan with me bullet journal thema kerstmis eenhoorn pastel

Monthly

Montly ook wel maandlog genoemd is een kalender van de maand zelf. Hier plaats je afspraken, school of werk gerelateerde belangrijke dingen en of feest en verjaardagen. Zo heb je in een overzicht alles duidelijk staan. In de maand zelf zie je in een oogopslag of je die speciale dag nog tijd vrij hebt voor een afspraak.

Een monthly kan je ook gebruik om je huiswerk en toetsen die je moet leren in op te schrijven.

Elke nieuwe maand kijk je in je future log wat je aan belangrijke dingen en afspraken hebt om hierin over te zetten.

Een montly kan je in de bekende kalender vorm tekenen of je gebruikt een regel per dag om daar alles in te schrijven.

Weer anderen maken een kleine kalender en schrijven alles in een vakje ernaast. Nogmaals… wat jou het beste dient.

Persoonlijk gaat mijn brein het beste op een grote kalender. Is voor mij het duidelijks. Zonder een duidelijk kalender vorm registreert mijn brein het niet. Door verschillende indelingen te maken, leer je wat voor jou werkt.

Plan with me bullet journal thema bosdieren herfst

Weekly

In een weekly ook wel weeklog genoemd, maak je een week overzicht van je afspraken, feestdagen en verjaardagen. De aantal pagina’s die je hiervoor gebruikt is verschillend per persoon. Heb je veel taken te doen per dag dan zal je veel meer ruimte nodig hebben dan iemand die er misschien maar 2 per dag opschrijft.

Als ik een drukke week heb gebruik ik 2 pagina’s. Maar als ik vakantie heb, dan gebruik ik er niet meer dan 1.

Alastair Method of rolling weekly

Voor de Alastair method ( Alastair methode) en of rolling weekly zijn 2 hele duidelijke YouTube video’s die ik je zeer aan kan raden.

Sinds 1,5 jaar gebruik ik deze methode en is echt een mega verandering in hoe ik mijn bullet journal ben gaan gebruiken. Zo veel gemakkelijker om te gebruiken. En ik ben vele malen productiever geworden.

I get shit done.

In het kort komt het erop neer dat je een overzicht maakt met aan 1 kant de dagen van de week en aan de andere kant de taken lijst en of afspraken. In de dag dat de taak of afspraak is of moet zijn volbracht zet je een stip.

Deze methode zorgt ervoor dat je geen vakjes hoeft te tekenen voor de dagen. Dit kan je natuurlijk doen als je dat leuk vindt.

Deze methode is er vooral voor bedoeld dat je snel in een overzicht ziet wat er die week moet gebeuren en zo kan je al dagen eerder aan een taak beginnen om het uiteindelijk op de uiterste dag af te hebben. Je hoeft dan niet elke dag in je taken lijst opnieuw de taak te schrijven. Slechts een schuine streep of stip zodat je weet dat je er de volgende dag nog steeds aan moet werken.

Ook kan je heel makkelijk aan de lijst nieuwe taken en afspraken toevoegen.

Daily

Daily of daglog is een overzicht per dag van wat er staat te gebeuren. Net als je weekly of monthly maar dan per dag. Sommige gebruiken meerdere pagina’s voor hun daily’s. Ik persoonlijk gebruikt dit niet.

To Do lijst

Ook wel een taken lijst genoemd.

Taken of to do is niets meer dan opschrijven in je weekly, monthly of future log welke taak er dan moet gebeuren.

Migration

Migration (migreren) is het meenemen van taken of afspraak naar een nieuwe week, maand of misschien zelfs jaar.

Als ik een taak meeneem naar een nieuwe week of maand dan wordt deze taak mijn prioriteit. Omdat van uitstel, afstel komt, wil ik het dan alsnog zo snel mogelijk af hebben. Mits het een lange termijn doel is dat ik af wil hebben en er meerdere weken aan wil werken.

Module

Een pagina of meerdere pagina’s met een bepaald doel of onderwerp. Zo hou ik ergens in mijn bullet journal bij (tracker) welke series ik kijk en waar ik ben gebleven. Maar je kan ook een herinnering willen delen of een tracker maken voor je menstruatie. Maar ook een monthly is een module.

De modules schijf je vaak op in een index met de pagina nummering erbij.

Challenge

Challenge of uitdaging, de naam zegt het al. Het internet staat vol met groepen die je uitdagen. Vooral doodle opdrachten zijn erg populair. Elke dag een doodle met een bepaald thema. Bijvoorbeeld een tuin thema en op maandag krijg je de naam gereedschap. Dan maak je die dag een tekening van tuingereedschap. Je wordt zo uitgedaagd om dingen te tekenen die je anders nooit zal tekenen.

Collectie

Pagina’s die over dezelfde onderwerp gaan.

GSM

GSM staat voor gram per vierkante meter. Hoe dikker het papier hoe zwaarder het is maar ook hoe beter het te gebruiken is voor media als waterverf en alcohol markers.

Nadeel van een hoge GSM is dat er minder pagina’s in je notitieboekje zit en je boekje vaak zwaarder is. Deze notitieboekjes zijn ook een stuk duurder.

Een lage GSM van onder de 100 maakt het dat je pennen en stiften vaak aan de andere kant te zien zijn. Al vinden sommige mensen dat juist mooi.

Let bij het aanschaffen van een notitieboekje wat de GSM is.

Blanco, Gelinieerd, ruit of Dot grid

Dit geeft aan wat er op het papier is te zien.

Blanco is blank of wit papier zonder iets er op. Gelinieerd is lijntjespapier. Ruitpapier heb je ook nog. Dot grid is denk ik wel het meest gebruikte papier voor in je bullet journal. Veel mensen denken dat het bullet journal systeem is genoemd naar de dot grid papier. Maar het is niets meer dan stipjes op het papier. De afstand is meestal 0,5 cm, al weet ik dat het merk Nuuna 0,3 cm afstand gebruikt tussen de dots.

Ook hierbij is het belangrijk om over na te denken als je een notitieboekje aanschaft.

De dot grid is erg populair omdat je zo heel makkelijk verdelingen te maken in je journal. Voor een art journal is blanco papier net zo goed.

Wil je de journal gebruiken als dagboek en niet al te veel geld uitgeven aan een notitieboekje dan is gelinieerd papier wat voor jou.

Leeslint

Een lint dat meestal vastzit in je notitieboekje en kan gebruiken om direct naar de pagina toe te gaan waar je op dat moment mee bezig bent.

Pennenhouder

Een plek waar je een pen ik kan stoppen. Zo heb je altijd een pen bij je om direct in je bullet journal te kunnen gaan werken.

Sjablonen

Veel mensen vinden het makkelijk om voor bepaalde symbolen een sjabloon te gebruiken om altijd dezelfde uitstraling te hebben in je bullet journal.

Lees ook eens:

Washitape

Voor als je niet weet wat het is…… Het is een soort van plakband maar dan met leuke prints. Meestal is washitape gemaakt van een papierachtig materiaal waardoor het makkelijk is af te scheuren.

Fineliner

Een stift/ pen met een fijne punt. De punt is in verschillende diktes te krijgen. Een fineliner wordt meestal gebruikt voor het omlijnen van tekeningen en vakjes.

Let er op dat de fineliner watervast is, zodat je er met een stift of verf overheen kan zonder dat het de lijnen uitveegt.

Aanraders:

Level 10 life

Het level 10 life staat in de Mus creatief bullet journals al voorgedrukt. En omdat deze bullet journals veel gebruikt worden, moet ik het wel benoemen.

Het level 10 bestaat uit een cirkel met in de cirkel steeds kleiner wordende cirkels. Uiteindelijk heb je 10 cirkels. Deel de cirkels op in tienen. Je tekent lijnen vanuit het midden naar buiten toe.

In totaal heb je 100 vakjes.

Hoe werkt het?

Elke rij van binnen naar buiten geef je een categorie.

Bijvoorbeeld:

  • Werk
  • Familie
  • Studie
  • Gezondheid
  • Financiën

Kan je niet 10 categorieën bedenken, geen probleem Al gaande kunnen er zomaar ideeën ontstaan en kan er direct gestart worden.

Voor elke categorie bedenk je 10 doelen. Als je een doel hebt gehaald kleur je een vakje in het wiel in. Als je voor een categorie al je doelen hebt gehaald zijn alle vakjes ingekleurd. Door op deze manier te werken zie je duidelijk in een overzicht je doelen en hoe ver je bent.

Bullet journal tracker ideeen

Habbit tracker

Een habbit tracker betekend letterlijk een gewoonte volger.

Wil je dat sporten of water drinken een gewoonte wordt dan maak je een kalender voor de hele maand of week. Hierin hou je bij hoe goed je de habbit volhoudt.

Een gewoonte moet je minimaal 30 dagen consequent volhouden om ook daadwerkelijk een gewoonte te worden.

Lees ook eens: Bullet journal tracker ideeën

Mood tracker

Een mood tracker betekend een gemoedstoestand volger. Hierin hou je bij hou je je voelt.

Bijvoorbeeld:

  • Blij
  • Boos
  • Angstig
  • Moe

Je kan een mood tracker elke maand bij houden. Maar ook ervoor kiezen om een grote tracker te maken voor een heel jaar.

Elke gemoedstoestand geef je een eigen kleur. Aan het einde van het jaar of maand zie je wat je gemoedstoestand was. Zo kan je als je veel angstig was makkelijker overdenken hoe dat kwam en eraan werken.

Persoonlijk gebruik ik geen mood tracker. Hoe mooi ik sommige varianten ook vind, ik ben tot de conclusie gekomen dat het niets voor mij is. Ik hield ze nooit bij. En voor mij zag ik er ook het nut niet van in.

Niet alles wat je voorbij ziet komen moet je gebruiken in je bullet journal.

Lay-out

Lay-out betekend indeling. Deel je pagina’s in zodat het voor jou logisch is en werkt. Experimenteer er mee en kijk wat voor jou uiteindelijk werkt. Mijn blog maar ook zeker Pinterest staat vol met bullet journal lay-outs en ideeën.

Planning

Planning is niets meer dan plannen maken.

Plan with me bullet journal thema kerstmis eenhoorn pastel

Brain dump

Een pagina waar je al je gedachtes opschrijft. Ik gebruik deze pagina altijd. Heb ik een rustige maand dan maak ik een braindump pagina voor een hele maand. Maar soms maak ik elke week een braindump pagina. Hierin werk ik ideeën en taken uit. Maar soms ook een lossen gedachte. Opgeschreven is uit het hoofd en geeft je ruimte voor nieuwe.

Memorie

Een herinnering die je bewaard wilt hebben schrijf je op samen met foto’s. Ook als je alleen maar je bullet journal gebruikt als een planner en agenda kan het zo nu en dan leuk zijn in een memorie te verwerken.

Goals

Doelen zijn er om je verder te helpen. Deel je doelen op in kleinere taken en verwerk het in je week of dag taken om te doen. Streep de taken af zodat alle kleine taken een doel worden.

To do lijst

Een to do lijst (takenlijst) is een overzicht van al je taken. Dit kan per maand, week of dag zijn.

Quote

Een citaat die je motiveert kan je heel goed schrijven in je bullet journal.

Doodle

Doodle is een simpel vereenvoudigde tekening. Makkelijk en snel te gebruiken om je pagina een beetje gezelligheid te geven.

Lees ook eens: 70 herfst doodles voor in je bullet journal

Lettering

Lettering betekend letters. Probeer diverse lettertypes uit in je bullet journal. Het is misschien wel beter bekend onder de naam handlettering.

Pen test

Een must in elke bullet journal. Gebruik hier de laatste pagina in je bullet journal voor. Probeer pennen, stiften en verf hieruit. Zo weet je welke materialen werken in je bullet journal.

Bleeding

Als de inkt van je pen of stift zich verspreid op je pagina

Ghosting

Als je pen. Stift of verf doordrukt op de andere kant van het papier.

Dutch door

Een dutch door is een deur maken in je pagina. Je knipt een stuk van je pagina uit. Dit is vooral visueel mooi, maar soms ook erg handig.

Soms wil je bepaalde informatie in het zicht hebben over meerdere pagina’s. Dan teken of schrijf je de informatie in de rand en knip je voor de andere pagina’s een rand weg zodat de informatie zichtbaar wordt.

Plan with me bullet journal thema kerstmis eenhoorn pastel

Thema

Sommige mensen vinden het handig en leuk om elke maand een andere thema te gebruiken in hun bullet journal.

Ik gebruikte ook een thema. Zo zie ik snel wanneer er een nieuwe maand begint. Een thema sluit ik meestal aan bij de maand waarin je dan bent.

Lees ook eens: Meer dan 160 bullet journal thema ideeën

Dit was het dan de bullet journal termen die je moet kennen. Ken jij alle termen? of ontbreek er nog een term, laat het dan weten in de opmerkingen.

Lees ook eens:

Bullet jpurnal termen die je moet weten begrippenlijst
Shares

Ik de blog kan maak ik soms gebruik van een Affiliate link. met deze link verwijs ik je naar een website waar je het desbetreffend product kan kopen. Hiervoor krijg ik een kleine vergoeding. Het heeft verder geen invloed op jouw aankoopbedrag.

Nieuw

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. Creachick bullet journal review - DIY | Knutselen | Bullet journal | BMelloW.NL - […] Bullet journal termen die je moet kennen […]

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This