8 okt, 2016 | Knutselen, Blog, DIY, Recepten | 0 Reacties

Beste zoutdeeg recept

Wat is de beste zoutdeeg recept? Er zijn zo veel verschillende zoutdeeg recepten. Dat ik door de bomen het bos niet meer zag. Ik ben ze maar gaan uitproberen op zoek naar de beste zoutdeeg recept.  Het duurde even maar het is me gelukt. Alle ingrediënten heb ik altijd in huis. En net als ik, vele mensen met mij.  Dus dat zal het probleem niet zijn om ook het beste zoutdeeg recept uit te proberen.

Meestal verloor het deeg de vorm die ik het gaf. Of ging het scheuren.  Hoe dan ook bij mij kwam het er nooit uit te zien zoals de foto’s mij deden geloven. Bij de meeste recepten stond niet eens geschreven op hoeveel graden en hoe lang het in de oven moest. Ook weer iets waardoor de meeste zoutdeeg mogelijk niet werd zoals de foto’s beloofde. Ik ging op zoek en kwam tot de volgende conclusie…..

Moeilijkheidsgraad:    

Tijdsduur: <15 minuten (1 tot 2 uur in de oven.)

Benodigdheden:

  • Bloem – 3 kopjes
  • Water – 1 kopje
  • Olie – 1 theelepel
  • Zout – 1 kopje

Let op: ik krijg veel vragen over hoe groot het kopje is en wat voor een kopje. Kijk wat je in je kast hebt liggen. De grote van het kopje, bepaald de hoeveelheid klei dat je overhoud. 3 Kopjes bloem is dan de hoeveelheid dat je ongeveer aan klei zal hebben. Wil je minder maken dat kan, Halveer dan de maten. Wees dan vooral heel voorzichtig met olie. Te veel olie en het zal niet goed drogen.

Beste zoutdeeg recept. Maak je eigen klei.

Werkbeschrijving:

Meng het bloem en zout.

Voeg hier de olie aan toe. De olie zorgt ervoor dat het makkelijk te kneden is en niet snel scheuren gaat vertonen als het droog en hard is. Gebruik je te veel dan zal het niet drogen. 

Beetje bij beetje voeg je nu het water toe. Voeg je al het water er in 1 keer bij dan ben je veel langer bezig om de deeg goed te krijgen.

Als je tijdens het mengen merkt dat het deeg al goed aanvoelt maar je hebt nog water over, dat is geen ramp. Zodra het deeg aanvoelt als een echte klei dan is het goed.

Water

Blijf het kneden totdat het niet meer kleeft. Als je alles goed hebt gemengd en het blijft maar kleven voeg er dan een heel klein beetje bloem aan toe.

Als het na een tijd kneden nog te droog is dan doe je er juist weer wat water bij. Druppel voor druppel en niet meteen te veel anders kan je weer van voor af aan beginnen.

Zout

Doe je er te veel zout in dan zal je veel meer water nodig gaan hebben aangezien zout het vocht onttrekt uit het deeg

Ga door met kneden totdat er een deeg ontstaat dat er uitziet en voelt als klei.

Zoutdeeg (klei)

Je kan er nu van maken wat je maar wilt. Het werkt nu net als klei. Wat je kind er ook van wilt maken alles is mogelijk.

Zo maakte ik eerder al:

( Nu jaren later heb ik de handafdruk nog altijd in een zeer goede staat.)

Oven

Bak het af op 100 graden ongeveer 1 uur lang. Bij dingen die dikker zijn dan een paar cm zou het kunnen dat het nog wat langer nodig heeft om te drogen. Draai de vorm om als het aan de bovenkant klaar is. Dit merk je doordat het hard is. Laat nu de onderkant nog ongeveer 10 minuten bakken. Als dit ook hard is kan het uit de oven. Laat het goed afkoelen voordat je het gaat gebruiken.

Kijk regelmatig als het in de oven staat. Voorkom dat de klei bruin wordt. Zodra dit gebeurd, wordt de klei broos en kan het snel afbrokkelen.

Wil je het niet in de oven bakken? Op een warme droge plek in huis kan je het ook aan de lucht laten drogen. Dit kan wel een paar dagen duren.

Tip

Je kan vooraf bij het water een paar druppels eetbare kleurstof toevoegen. Zodat de klei al een kleurtje heeft. Maar nadat de klei afgebakken is kan je het ook verven.

Heb je nog wat over en wil je het nog bewaren, dat kan. Zorg dat het in een droge, luchtdichte verpakking zit en bewaar het in de koelkast.  Het is dan ongeveer nog een week bruikbaar. Je kan er alles van maken net als echte klei.

Lees ook eens:

Beste zoutdeeg recept. Maak je eigen klei.
Shares

Ik de blog kan maak ik soms gebruik van een Affiliate link. met deze link verwijs ik je naar een website waar je het desbetreffend product kan kopen. Hiervoor krijg ik een kleine vergoeding. Het heeft verder geen invloed op jouw aankoopbedrag.

Nieuw

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This