Laat je inspireren en maak de Arabisch geïnspireerde recepten. Het zijn eenvoudige, overheerlijke gerechten. Die iedereen kan maken, ook als je geen keukenprins(-es) bent.
Arabisch geïnspireerde recepten. De Arabische keuken ben ik nog niet zo heel erg bekend mee. Maar doordat ik meerdere gerechten uit verschillende landen heb mogen proeven was ik zeer positief verrast. Ik wilde de keuken beter leren kennen. De Arabische keuken is net zo divers als de landen. Net zoals de Europese keuken per land zeer verschillend is.
Vandaag laat ik je twee gerechten die prima samen gaan. Al is de Couscous meer geïnspireerd op de Turkse keuken dan de Arabische. ( Turkse keuken gebruikt Bulgur, wat op Couscous lijkt.) Wil je de couscous meer maken volgens de Arabische wijzen, voeg er dan wat rozijntjes aan toe. Persoonlijk vind ik het dan te zoet . Ik ben daar niet zo van, maar dat is meer een kwestie van smaak.
Ik noem het Arabisch geïnspireerd omdat ik niet uit 1 van de landen kom. Authentiek zal het niet zijn, maar heeft mij geïnspireerd.
Couscous
Er zijn zo ontzettend veel verschillende recepten van couscous. Ik moet hier echt nog mijn weg in vinden. Uitzoeken welke ik echt lekker vind. Die van mijn buurvrouw is om te smullen. Maar helaas lukt het mij echt niet om dat zo te krijgen. Gelukkig is ze zo lief om mij zo nu en dan wat lekkers uit de Turkse keuken te brengen. Haar (Bulgur) couscous is dan ook de inspiratie geweest van mijn couscous recept.
Door de couscous doe ik ook regelmatig kikkererwten. Ze zijn niet alleen erg gezond, ook nog eens heel erg lekker. Al denkt mijn jongste zoon over dat laatste anders. Maar ook dit gaat er steeds makkelijker in bij hem.
Ingrediënten:
- 150 gr. couscous or bulgur
- 1 citroen
- 1 el olijfolie
- 2 tomaten
- 1 paprika
- 3 bosui
- Munt en koriander
- rode wijn azijn
Bereidingswijze:
- Voeg in een diepe schaal de couscous met zout en peper.
- Bereid de couscous zoals op de verpakking staat aangegeven.
- Rooster de paprika
- Snij de paprika, tomaten, bosui en kruiden klein.
- Meng de groenten en citroensap met de couscous.
- De couscous is nu klaar om opgediend te worden.
Welke paprika je wilt gebruiken is aan jou. Persoonlijk ben ik gek op de puntpaprika’s.
Arabische kip met sinaasappels
De kip vond ik ooit in een boekje. Schuurde ik uit, om ooit uit te proberen. Alleen heb ik al gaande wat aanpassingen gemaakt. Ik geef eerlijk toe, ik eet geen kip. Maar mijn gezin wel. Zij smullen er dan ook graag van. Doordat de Sinaasappels krijgt het een heerlijk zoete Mediterrane smaak. Sinaasappelen is wel iets waar ze in de Arabische keuken vaker mee koken. Voor zover ik me er in heb verdiept.
Iets wat ik ben vergeten te schrijven in het heerlijke recept is het volgende. Het is raadzaam om de kip minimaal een uur voor het bakken uit de koelkast te halen. Als de kip op kamertemperatuur is gaart het in de oven makkelijker. Het helpt te voorkomen dat de buitenkant al gaar is en de binnenkant nog koud en rauw is.
Ingrediënten
- ½ tl foelie
- ½ tl kurkuma
- 1 tl komijn
- ½ tl cayennepeper
- 1 sinaasappel
- ½ tl kruidnagel
- 4 el olijfolie
- ½ tl kaneel
- ½ tl peperkorrels
- 1 hele kip
Bereidingswijze:
Verwarm de oven op 220ºC
Rooster alle specerijen op laag vuur. Hak of maal alle specerijen fijn tot een poeder. Voeg de helft van de sinaasappels toe aan de specerijen, samen met de olie. Doe de rest van de sinaasappel en de sap in de buikholte van de kip. Smeer de kip in met de specerijen olie. Strooi er wat zout en peper overheen na eigen smaak. Leg de kip in een ovenschaal en plaats het in de oven.
Draai de oven terug naar 180ºC
Bestrijk de kip elke 20 minuten.
Na 40 minuten draai je de kip om.
Tip:
- Je kan de losse kruiden vervangen voor een de gemengde kruiden Ras el Hanout
- De kip is klaar als er helder vocht uit komt. En de kern van de kip tussen de 70 en 75 ºC is.
Wil je er nog groenten bij maken. Gewoon omdat het naast gezond ook nog erg lekker is, dan vind ik het volgende simpele gerecht er prima bij passen.
Gegrilde aubergine
Ingrediënten:
- Aubergines
- zout
- peper
- olijfolie
Bereidingswijze:
Snijd de aubergines in de lengte in dunne plakken.
Verwarm een grillpan.
Besprenkel de aubergine plakken met olie en een snufje zout en peper. Gril de aubergine plakken om en om in circa 5 minuten gaar.
Vind je courgette lekkerder? Dan kan je het bovenstaande ook met courgette maken.
Geroosterde pompoen met tabouleh is ook een heerlijk recept voor er bij. Ga voor het recept naar liefde voor lekkers.
Arabisch geïnspireerde recepten. Wat vind je van de gerechten? Is het iets wat jij zelf zal gaan uitproberen? Of heb jij misschien nog een heerlijke variatie tip voor mij. Ik hoor graag jouw mening.
Lees ook eens:
- Soto soep. Indonesische kippensoep
- Romige courgettesoep. Vegan
- Vegetarische Tortillataart
- Heerlijke pannenkoeken recepten
- Heerlijke ijskoffie recepten
- “Vieze” groenten recepten die wel overheerlijk zijn met gratis beloningssysteem
Pin de afbeelding op Pinterest voor later:
0 reacties