Schrijf je in

Krijg toegang tot onze bibliotheek vol met gratis freebies. Blijf op de hoogte van het nieuwste blogs en shop items. Krijg exclusieve leden aanbiedingen.

8 aug, 2018 | DIY, Blog | 1 reactie

9 Waterverf technieken voor beginners

Als je mij al even volgt weet je dat ik gek ben op alles wat ook maar een beetje creatief is. Waterverf is iets waar ik vroeger als kind mee werkte. Maar al jaren niets meer meedeed. Totdat ik steeds meer leuke creaties op het internet voorbij zag komen van projecten met waterverf. Ik besloot om het maar weer eens in huis te halen.

Er zijn vele waterverf technieken. Maar wilde starten met 9 waarvan je merendeel direct in gebruik zal nemen, anderen zijn meer voor de fun, maar zullen zeker bijdragen aan een fantastische schilderij.

Schilder en experimenteer je met mij mee?

Waterverf technieken voor beginners

Het is tijd voor weer een nieuwe Crea- cross uitdaging van Ilse (Kreanimo.) Deze week is het thema; water.  Bij dit thema moest ik direct aan waterverf denken. Een mega populaire bezigheid op het moment. Een materiaal waar je heel veel mee kan. Vandaag neem vertel ik je meer over een aantal basistechnieken.

Voordat je begint. Koop kwaliteit. Wees hier niet te zuinig in. Voor mij is het ook nog op zoek gaan naar kwaliteit. Als de kinderen weer naar school gaan ga ik me even goed laten adviseren bij een winkel. De verschillende verf merken zien en uitproberen, voordat ik me vastleg aan een merk.

In diverse Facebook-groepen zag ik staan dat iedereen zo lovend is de waterverf papier van de Flying Tiger. Aangezien in nergens in mijn buurt ook maar iets aan waterverf kon vinden, besloot ik hiervoor te gaan. Niet doen. Ik zal je zo laten zien waarom niet. Je zult zien waarom kwaliteit zo belangrijk is. Ook gebruik ik de waterverf van de Flying Tiger. Dit is best oké. Niet top maar voor de €3,- ook niet slecht. Ik heb duurdere setjes geprobeerd die slechter waren.

9 Waterverf technieken voor beginners

Wet on wet

Dit is wel de basis van het werken met waterverf.

De oppervlakte waar je mee wilt werken maak je nat. Niet te nat. Maar net zodat er een glans laagje op je papier komt te liggen. Daarna ga je met een natte kwast met verf voorzichtig op. Ik werk met stippen hier en daar waar je de verf op los laat. 

Zoals je kan zien heb ik het met verschillende kleuren gedaan. Begin met de lichtste kleur. Door hier en daar wat verf los te laten op het natte gedeelte zie je het vanzelf uit vloeien over het papier dat nat is.

Je kan met je kwast het uitvloeien iets bewerken. Ik heb dit niet gedaan omdat ik je wilde laten zien wat er gebeurt als je de verf zijn gang laat gaan.

Let niet op de vlekken buiten de cirkel. Ik was zo slim om er met mijn hand langs te gaan. Helaas was de verf zodanig droog dat het me niet meer lukte om het er af te vegen. Meteen een tip voor jou.  

Wet on Dry

Dit is ook echt de basis van het werken met waterverf.

Met verf aan je kwast ga je aan de slag op een droge oppervlakte. Dit zorgt voor ingekleurde oppervlakte zonder al te veel verloop in kleur. Met deze techniek heb je veel controle over je werk. Strakke lijnen voor bijvoorbeeld gras zijn hiermee makkelijk te maken.

De wet on wet en wet on dry techniek kan je goed met elkaar combineren in je werk. Let er dan wel goed op dat je ene werk goed droog is voordat je met de andere aan de slag gaat. Denk hierbij aan een de lucht dat je maakt met de wet on wet techniek met daarvoor een vogel en bomen met de wet on dry techniek.

Tonal (licht naar donker)

Deze techniek kan je ook wel ombré noemen. Hier combineer je de wet on wet en de dry on wet techniek samen. Maak met je penseel een stukje van de oppervlakte nat. Breng hier de gewenste kleur aan. Werk dit uit. Steeds minder water en steeds meer verf.

Je kan het ook andersom doen. Eerst met de wet on dry techniek beginnen. En dan de oppervlakte steeds iets natter maken. Ik laat het hier met een kleurzien. Uiteraard kan je dit ook met twee kleuren doen. Begin dan aan beide uiteinden met de gewenste kleur. Gebruik dan de wet on dry techniek. 

Werk de kleuren naar elkaar toe. In het midden maak je gebruik van de wet on wet techniek. De kleuren lopen in elkaar over op een natuurlijke manier.

Hier zie je goed wat slechte kwaliteit papier doet. Als je goed kijkt zie je dat bij het donkere deel witte vlekjes zitten. Dit komt doordat het papier hier is gaan rullen (opkrullen).

Chloor

Verf je werk. Voeg hierna met een oude kwast of met een wattenstaaf chloor druppels toe aan je werk. Hierdoor ontstaan lichter vlekken nadat het droog is. Perfect om hierover bloemen te schilderen als je eerst de achtergrond hebt gemaakt.

Hier zie je ook direct wat er gebeurt met goedkopere verf. Mijn verf is niet zo heel erg gepigmenteerd als vele betere merken. Hierdoor heeft deze techniek minder effect. 

Zout

Verf wat je ook wilt verven. Zorg dat het verf niet te nat meer is. Anders is het effect niet zo groot. Voeg wat zout korrels op de gewenste plek. 

Laat de verf goed drogen. Ik was iets te snel met het verwijderen. Hierdoor is het effect niet zo goed als ik had gewild. Op de plekken waar het zout heeft gezeten zie je lichtere stippen.

Deze techniek werkt bijvoorbeeld super goed als je een Galaxy aan het schilderen bent. Het zout zorgt voor lichtere plekken (stippen) wat kan duiden op sterren. In combinatie met witte verf voor de sterren geeft dit een mooi effect.

Vershoudfolie

Schilder je oppervlakte. Breng dan een stukje vershoudfolie eropaan. Bewerk het met je handen naar waar jij de kreukels wilt hebben. Laat dit goed drogen. Het drogen kan wel een uur duren. Geduld is dan ook geboden. Ik heb geen geduld en ook dit was nog net niet geheel droog. Hierdoor zijn de kreukels minder scherp te zien. Maar als je dit ook niet wilt dan kan je dit een geslaagd project noemen. LOL

9 Waterverf technieken voor beginners

Boterham zakje

Dit kan met alles wat plastic is maar vooral de stevige boterham zakjes of insteek hoesjes werken hier perfect voor. Maak je zakje iets nat. Plaats hier en daar verf. Diverse kleuren kan je gebruiken. Ik heb blauw en roze gebruikt. Als je genoeg hebt aangebracht dan maak je je papier nat. 

Zoals je dat met het wet on wet techniek zou doen. Plaats hier en daar verf. Diverse kleuren kan je gebruiken. Ik heb blauw en roze gebruikt. Als je genoeg hebt aangebracht dan maak je je papier nat. Zoals je dat met het wet on wet techniek zou doen. Plaats hier het zakje met verf op. Haal dit er af en laat de natuur de rest doen. De kleuren zullen hier en daar wat door elkaar heen gaan lopen maar dit kan en mag. Laat het papier droog als je de kleuren minder in elkaar wilt laten lopen.

Ik gebruik deze techniek vooral om achtergrondjes te maken voor handlettering en kaarten.

9 Waterverf technieken voor beginners

Spetters

Pak een niet al te kleine penseel. Doe hier verf op met redelijk wat water. Tik het penseel tegen je vinger en de verf komt in spetters van het penseel neer op het papier. Je kan dit herhalen met verschillende kleuren. Let er wel op dat het niet te nat wordt anders lopen de kleuren in elkaar over en gaat het effect verloren. Laat desnoods de kleuren steeds drogen voordat je verder gaat.

Deze techniek wordt vooral veel gebruikt als je de sterrenhemel wilt na bootsen. Zoals ik het nu hebt gemaakt gebruik ik het als een achtergrond voor een kaart of handlettering.

9 Waterverf technieken voor beginners

Rietje blazen

Plaats een druppel verf op het papier en ga ertegen blazen. De verf zal zich gaan verplaatsen. Vooral leuk voor een achtergrond voor handlettering.

Tips:

 • Gebruik twee bakjes met water. Eentje om je kwast in schoon te maken. Eentje om schoon water te hebben om mee te mengen of je papier nat te maken. Dit voorkomt dat je kleuren niet meer mooi zijn.
 • Plaats ook altijd twee stukjes wc-papier of keukenrol bij je. Eentje om je kwasten mee te drogen en eentje om eventueel fouten snel weg te kunnen halen.
 • Een stukje wit papier. Zodat je je gemengde kleuren kan testen. Zo zie je hoe de kleur er uit gaat zien op papier.
 • Wees niet bang voor fouten. Alleen door fouten te maken zal je het leren. Je eigen style ontdekken. Ik ben echt geen expert. Bij lange na niet. Maar ik vind kliederen met verf altijd zo leuk. Ga er dan ook gewoon voor als je het wel wat lijkt.

Doordat ik nu met goedkope spullen werk zijn niet alle technieken even goed gelukt. Ik hoop dan ook binnenkort hetzelfde nog een keer te maken met kwaliteit spullen zodat je het verschil goed kan zien.

Ik hoop dat ik je enthousiast hebt kunnen maken voor waterverf. Het is echt een heerlijk medium waarmee je heel veel kan maken. Ik heb nog lang niet alle technieken aan jou laten zien. Dit zijn wel de technieken waarmee je veel leuke dingen kan maken zonder al te veel verstand ervan te hebben. Perfect voor een beginner als ik.

Werk jij wel eens met waterverf? Zo ja wat maak jij graag er mee?

Lees ook eens:

9 waterverf technieken voor beginners
Shares

Ik de blog kan maak ik soms gebruik van een Affiliate link. met deze link verwijs ik je naar een website waar je het desbetreffend product kan kopen. Hiervoor krijg ik een kleine vergoeding. Het heeft verder geen invloed op jouw aankoopbedrag.

Nieuw

1 Reactie

 1. A

  Deze techniek kan je ook wel ombré noemen. Hier combineer je de wet on wet en de dry on wet techniek samen. Maak met je penseel een stukje van de oppervlakte nat. Breng hier de gewenste kleur aan. Werk dit uit. Steeds minder water en steeds meer verf.

  Je kan het ook andersom doen. Eerst met de wet on dry techniek beginnen. En dan de oppervlakte steeds iets natter maken. Ik laat het hier met een kleurzien. Uiteraard kan je dit ook met twee kleuren doen. Begin dan aan beide uiteinden met de gewenste kleur. Gebruik dan de wet on dry techniek.

  Werk de kleuren naar elkaar toe. In het midden maak je gebruik van de wet on wet techniek. De kleuren lopen in elkaar over op een natuurlijke manier.

  Hier zie je goed wat slechte kwaliteit papier doet. Als je goed kijkt zie je dat bij het donkere deel witte vlekjes zitten. Dit komt doordat het papier hier is gaan rullen (opkrullen).

  bedoel je in zin 2 wet on dry?

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This