4 okt, 2017 | Eropuit, Blog | 0 Reacties

52 Wat te doen in de herfst met gezin?

52x Wat kan je doen in de herfst met je gezin of alleen Ondanks dat de dagen korter worden en het weer slechter, zijn er genoeg leuke dingen die je kan doen, regen is geen excuus.

Omdat het verzinnen van leuke dingen soms best lastig kan zijn heb ik voor jou een leuk overzicht gegeven van wat je in de herfst allemaal kan doen. Een perfecte manier om je kinderen bezig te houden.

Pin de afbeelding op Pinterest voor later:

52 Wat te doen in de herfst met gezin

52x Wat te doen in de herfst?

Herfst decoratie. 

Koop of maak leuke dingen met je kinderen die voor een gezellige aankleding zorgt in je huis. Vul vazen met lichtjes en kastanjes, dennenappels enz. Maak een echte herfst tafel.

Pompoen brood bakken 

Een middagje brood bakken met je kinderen is altijd gezellig. Ze leren niet alleen koken, meten en wegen. Dit recept is ook nog eens gezond.

Ga buiten in de regen dansen. 

Klinkt misschien gek. Maar als het dagen achter elkaar regent dan willen mijn kinderen toch echt naar buiten. En ik ook. Kleed je op het weer en ga ervoor

Plassen stampen. 

Als je dan toch buiten bent. Laat het kind in je vrij en ga samen met je kinderen in de plassen stampen. Gooi je energie en frustraties eruit. Daarna lekker naar huis. Douchen, warme comfortabele kleding aan en geniet van een warme chocolademelk.

Herfst fotosessie. 

De natuur is zo mooi dus ga er op uit en maak foto’s van elkaar. Het zal mooie plaatjes opleveren.

Vroege ochtendwandeling. 

Juist als je geen ochtendmens bent is dit heerlijk om te doen. Op een gure zondagochtend. De ochtend dauw over de weilanden en straten.

Bordspel spelen. 

Doen mensen tegenwoordig niet zo vaak meer als gezin. Hier is het een kersttraditie, elk jaar krijgen de kinderen een bordspel met kerst. En heel vaak spelen we in de weekenden een bordspel.

Warme chocolademelk. 

Dit spreekt toch voor zich.

Herfst thee drinken. 

Er zijn zoveel verschillende soorten herfst thee.

Lekker lang in bed blijven liggen. 

Klinkt onmogelijk met kinderen. Maar neem je kinderen lekker bij je in bed. Lees samen een boekje of  kijk je samen een film van uit je bed. Lekker lui de dag door.

“Tijd die je spendeert om met je kinderen te spelen is geen verloren tijd.”

Maak een krans. 

Kransen maken zijn zo leuk vaak nog makkelijk ook. Plak er op wat je wilt en geef het een mooi plekje in huis. 

Lees ook eens:

Road trip. 

Stap in de auto en rij naar een plek op de kaart. Laat je kinderen bepalen naar welk dorp of stad of wijs blind op de kaart iets aan. Neem lekkere broodjes mee. Warme choco. En zing heel veel kinderliedjes samen. Wie weet hoe veel leuks je onderweg nog tegenkomt.

Lees ook eens: Hoe vermaak je kinderen tijdens een langer reis?

Maak samen kaarsen. 

Altijd leuk om te doen. Smelt oude kaarsen om. Of koop kant en klare DIY-pakketten om het zelf te maken.

Filmavond. 

Of het een avond is of overdag. Maak popcorn en warme thee en kijk een heerlijke Disneyfilm. Ik hou hier zo van.

Appels plukken. 

Bij mij in de buurt zijn appelbomen op openbaar grondgebied. Ideaal. Maar vaak hebben ook appelboeren dagen dat je mag komen plukken. Leuk en uniek dagje uit. En wie weet bevalt het wel zo goed dat het een herfst traditie wordt.

“Tijd is iets vreemds. Niemand heeft er genoeg van, maar iedereen kan het maken.”

Verzamel dennenappels, eikeltjes, kastanjes enz.

Waarom? Maak er een herfsttafel mee. Knutsel de leukste dingen. Pinterest staat er vol mee. Bovendien leren je kinderen zo de herfst kennen en te benoemen. Zeker met kleine kinderen leuk om te doen. Al doen mijn grote knullen net zo hard mee. (En ik stiekem ook.) Of maak er een herfst krans mee. Raap niet alles uit de natuur. Een handje vol is meer dan genoeg, zo hebben de diertjes genoeg te eten. Toen ik de kastanjer krans maakte had ik alles gepakt wat ver van bossen en bosdieren was. De boom stond in een tuin midden in de woonwijk.

Boswandeling. 

Vooral de Veluwe en Schoorl vind ik heerlijk vertoeven. En zeg nu zelf. In de herfst is een bos toch op zijn mooist.

Strandwandeling. 

Op de niet zo winderige regenachtige dagen is dit toch heerlijk. Eigenlijk vind ik een strandwandeling het hele jaar door heerlijk. Zelfs als het koud is. Koud en moe ergens een restaurant of café binnen gaan en dan een heerlijke warme choco als beloning.

De niet zo alledaagse markt. 

Dan heb ik het niet zo zeer over de normale markt die dagelijks of wekelijks is. Maar de wat meer speciale markten. Markten met een thema. Rommelmarkten, hippie markten, misschien wel een herfstmarkt, dat soort markten.

Heerlijke pan soep maken.

Maak samen met je kind(eren) overheerlijke soep. Niet alleen gezellig, voedzaam maar ook nog leerzaam.

Windlicht

Maak zelf een windlicht. Maak het van een jampot, klei of maak van een oude weer iets moois.

Lees ook eens: Herfst waxinelichthouder knutselen met kinderen

Bak een taart. 

Niets is leuker dan een taart maken. En als je helemaal los wilt gaan. Een mega super lekkere taart. Lees dan het recept van mijn snoep taart.

Ruim je tuin op

Zeker in het begin van de herfst is het raadzaam om je tuin op te ruimen. Afhankelijk wat er allemaal in je tuin staat en hoe groot de tuin is, kan je hier wel even mee bezig zijn.

Je kan bijvoorbeeld:

  • Meubels opruimen/ afdekken
  • Bepaalde planten verpotten/ verplaatsen en of snoeien.
  • De dode bladeren aanvegen/ harken.
  • Bloempotten met 1 jarige planten legen en opbergen.

Lees een goed (herfst) boek.

Lezen is altijd goed en leuk om te doen. Maar zeker in de herfst. Lekker knus, onder een dekentje met een warme kop thee of chocomelk.

Herfst leesbingo gratis printable

Wil je jou kind aan het lezen krijgen/ houden? Download dan nu gratis de herfst leesbingo.

Lees voor

Is je kind te jong om zelf te lezen? Of vindt je kind het leuk om voorgelezen te worden? Maar en dan een gezellig momentje van. Maak desnoods een tent van wat dekens en ga er in zitten. Maak het bijzonder.

Wist je dat met voorlezen, de woordenschat van jouw kind ook wordt vergroot.

Middagje bibliotheek. 

De bibliotheek heeft vaak op woensdag en zaterdag leuke activiteiten. Zeker de moeite waard om langs te gaan.

Fietsen. 

Stap op je fiets en je kinderen ook. Het is goed voor lichaam en geest. Met de koudere dagen ben je toch geneigd om sneller de auto te pakken. Doe dit voor een keer niet.

Pompoen snijden. 

Je hebt het vast wel eens gezien. Van die pompoen ’s met enge gezichten. Binnenin een lichtje. Ik geef het eerlijk toe ik heb dit nog nooit gedaan. Maar staat al jaren om mijn lijstje om een keer te gaan doen. Echter komt het er niet van. Hopelijk dit jaar wel.

Zomer naar winterklaar maken van je garderobe en kast. 

Dit kan best wel even een werkje zijn. Maar zeker niet overbodig. Doe meteen alles weg wat weg kan. Dat ruimt je huis meteen op. 

Maak vogelvoer. 

Leuk om te doen en uiteindelijk geen overbodig voor de vogels. Mama duizendpoot heeft er een leuke blog over geschreven.

Ga naar de bioscoop. 

Naar de film gaan doe ik toch het liefst als het slecht weer is. Helaas denkt daar half Nederland hetzelfde over. Reserveer dus op tijd je kaarten.

Ga naar een museum. 

Er zijn zoveel leuke museums. En weet je dat er heel veel gratis zijn voor kinderen. Zelf ben ik groot fan van het Rijksmuseum en het Scheepvaartmuseum.  Het Rijksmuseum is gratis voor kinderen, altijd meegenomen.

“Wist je dat: sommige musea gratis zijn voor kinderen.”

Schilder de blaadjes die je buiten vindt. 

Rijg ze daarna aan een draad en je hebt een prachtige bonte herfst slinger.

Spring in een berg bladeren. 

Hier blaast de gemeente alle blaadjes op een hoop. Erg leuk om dan als kind er even op los te gaan. Misschien dat ik ook maar eens mee ga doen met de (buurtkinderen.

“Je stopt niet met spelen omdat je oud wordt. Je wordt oud omdat je stopt met spelen.”

Pin de afbeelding op Pinterest voor later:

Wat te doen in de herfst met gezin?

Bak en versier koekjes. 

Altijd leuk. Altijd lekker.

Heb een indoor picknick. 

Meubels aan de kant. Kleed op de grond. Lekker eten en drinken erbij en genieten maar.

Bezoek een (kinder-) boerderij.

Zeker voor kleine kinderen altijd leuk en leerzaam.

Lees ook eens: Kinderboerderij speurtocht gratis printable

Bouw een tent van lakens en dekens. 

Dat is toch machtig mooi. Ik vond het geweldig als kind.

Verf een pompoen. 

Uitsnijden nog eng om te doen. Schilderen kan ook. Ook hier staat Pinterest vol mee. Vergeet niet om mij daar te volgen voor nog veel meer ideeën.

Maak zelf klei. 

En maak er de mooist creaties van. Bijvoorbeeld  paddenstoelen.

Tekenen thema herfst. 

Geef elkaar opdrachten om te tekenen. Uiteraard over iets wat met herfst te maken heeft.

Speel verstoppertje. 

Mijn dochter kon nog niet eens lopen en had al de grootste lol als ze haar broer moest gaan zoeken. Zelfs nu veel kinderen om mijn heen tieners zijn, is verstoppertje nog altijd een leuk tijdverdrijf.

Ga naar het park. 

Veel parken hebben leuke activiteiten. En zo niet. Rolschaatsen, fietsen, steppen of wat dan ook kan ook een gezellig middagje tijdverdrijf zijn in een park.

Bezoek opa en of oma. 

Vaak zijn we zo druk met onze eigen leven dat we familie vergeten. Of er gewoon geen tijd voor maken. Zo belangrijk. Zeker onze opa’s en oma’s. Ik heb ze niet. Maar mijn kinderen gelukkig nog wel. Maak voor je gaat je oma of opa na van strijkkralen, en geef het cadeau.

Bedenk een indoor zoektocht (schat zoeken).

Verstop wat briefjes en schrijf op elk briefje een clue. Als ze de clue juist hebben opgelost zullen ze het volgende briefje met een clue er op vinden. Ga zo even door en aan het eind vinden ze een verrassing. Aan jou wat dat is.

Verkleden. 

Duik ik de kledingkast of verkleedkist en leef je uit. Schmink elkaar. Wees even weer kind.

Maak samen een puzzel. 

Het liefst een zo groot mogelijk puzzel et duizend stukken. Daar ben je vast wel even mee bezig. Maar als je als gezin eraan werkt zal het geen dagen duren.

Ga samen knutselen 

Genoeg leuke te vinden op mijn blog. (In de zoekbalk kan je herfst of knutselen intoetsen voor de overzicht.)

Maak zelf appelsap/ appelmoes. 

Nadat je genoeg appels hebt gezocht een leuke aanvulling op je dag.

Maak gekarameliseerde appels.

Simpel om te maken en een heerlijke snack. Voor het recept ga naar Baktotaal

Maak iets leuks met strijkkralen

We zijn er bijna…….

Naar de speeltuin. 

Op de droge dagen als je kinderen te veel energie hebben. Ook al is alles nat van de net gevallen regen. Lekker doen. Vies worden hoort bij het kind zijn. Wel in de gaten houden dat het niet te veel afkoelt met natte kleding.

Maak een kijkdoos. 

Ken je het nog. Ik maakte ze vroeger zo vaak. Ik was altijd zo trots op het eindresultaat. Vandaag de dag zie ik ze vrijwel nooit meer. Zonde toch. Dus pak die oude schoenendoos. Beplak het en maak er iets moois van. Met Halloween dat er aan komt is het misschien wel leuk om een spookhuis na te maken. Koop het Halloween doeboek en je krijgt er diverse materiaal bij om een kijkdoos te maken.

In de shop heb ik doeboeken voor extra vermaak:

Herfst doeboek

2,99

Halloween doeboek

2,99

Dat was het alweer 52 leuke dingen die jij met je gezin kan doen.

Quality time met je kinderen doorbrengen.  Niets zo zo belangrijk dan dat. Vanaf nu kan je niet meer zeggen ik weet niks om met ze te doen.  Met deze lijst zijn er geen excuses meer.

Denk je na deze opsomming ik heb nog meer inspiratie nodig. Lees dan eens: 75 manieren om je kind bezig te houden.

Ik hoop dat je geïnspireerd bent om de soms toch wel sombere dagen door te komen. Wat lijkt jou het leukst om te doen? Wat doe jij graag met je gezin in de herfst?

Lees ook eens:

Pin de afbeelding op Pinterest voor later:

52 Wat te doen in de herfst met het gezin
Shares

Ik de blog kan maak ik soms gebruik van een Affiliate link. met deze link verwijs ik je naar een website waar je het desbetreffend product kan kopen. Hiervoor krijg ik een kleine vergoeding. Het heeft verder geen invloed op jouw aankoopbedrag.

Nieuw

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This