Schrijf je in

Krijg toegang tot onze bibliotheek vol met gratis freebies. Blijf op de hoogte van het nieuwste blogs en shop items. Krijg exclusieve leden aanbiedingen.

50 manieren om je creativiteit terug te vinden

Een creatief moment is goed voor de nodige ontspanning in je leven. Maar hoe blijf je creatief wanneer je even in een creatieve dip zit. Ik heb wat tips voor jou…

Creatief zijn kan van alles betekenen. Het schrijven van een gedicht, boek, blog of schilderen. Creatief bezig zijn is meer dan kunstzinnig bezig zijn.

Creativiteit is nieuwe dingen zien, doen of maken.

Het is dus meer dan kunstzinnig bezig zijn. Een ondernemer die belastingaangiftes in orde maakt voor anderen kan net zo creatief zijn. Bedenken hoe je een grotere groep klanten kan bereiken is ook een vorm van creatief bezig zijn. Oplossingen bedenken voor problemen binnen je werk enzovoorts.

Creativiteit zit in alles om ons heen.

Het is dan ook niet gek dat jouw creativiteit soms even in een dip zit. En daarvoor heb ik de nodige tips. Tips die je zeker verder helpen. 

50 manieren om je creativiteit terug vinden

Schrijf al je ideeën op. Zo heb je op momenten dat je het even niet meer weet altijd een lijst met ideeën liggen. Ik heb daar mijn bullet journal voor en een dump pagina. Een lege pagina in je agenda of een app als Evernote werkt ook prima. Evernote gebruik ik voor onderweg als ik even geen pen en papier bij de hand heb. Als ik dan eenmaal in de buurt van mijn bullet journal ben schrijf ik alles daarin op.

Ga buiten je comfort zone. Doe eens iets wat je nooit eerder hebt gedaan. Een andere hobby of gewoon iets in je dagelijks leven. Je zal zien dat het je nieuwe energie en inspiratie op zal leveren.

Doe mee aan een challenge.

Er zijn online heel veel challenge. Op sociale media zijn er genoeg. Denk aan Inktober. Die niet alleen in oktober een maand lang een dagelijkse challenge heeft waar heel veel creatieveling aan mee doen. Maar ook een wekelijkse het hele jaar door. Zelf doe ik al jaren mee aan een challenge. Dit jaar is het de creatieve link party. Elke maand krijg je een voorwerp of onderwerp waarmee of over je iets moet maken. Wat dat is…. Dat is aan jou.

Doe de kleuren challenge. Teken of kleur iets met 1 kleur. Zo heb ik een kleurplaat ingekleurd met alleen maar de kleur blauw. Al mijn blauwe potloden, stiften en verf heb ik hierin verwerkt. Tekenen met deze challenge kan ook. Deze challenge zal je meer leren over de materialen die je gebruikt.

Luister naar muziek.

Kijk een film liefst een klassieker.

Muziek of een film kan een mooie inspiratiebron zijn. Even je gedachten op iets anders focussen kan op zich al wonderen verrichten.

Deel je grote fail. Als je dit durft te laten zien is er niks meer wat je ooit nog tegen kan houden om iets te creëren ook al is het niet perfect, mooi of gelukt is. Het is oké. Perfectie kan een mega valkuil zijn. Ik kan het weten. Laat het los om altijd iets perfects te creëren. Van je fouten, (als het al fouten zijn), leer je.

Sla een willekeurig boek open op een bladzijde, plaats je vinger ergens op de pagina en maak iets met dat woord of zin. Lukt het je dan nog niet om er iets mee te maken, lees dan de bladzijde.

Vraag op sociale media aan je volgers wat je moet doen.

Maak iets ouds opnieuw.

Neem even pauze. Niet creëren en even niet moeten kan al goed zijn om weer op te kunnen laden om er weer tegen aan te kunnen. Het moment dat je even niets moet kan al genoeg zijn. Even geen druk bij jezelf neer leggen.

Gooi je normale routine een keer geheel om.

Analiseer een kunstwerk die jij mooi vindt. Schrijf op wat je er specifiek mooi aan vindt. Maak aan de hand van je bevindingen jouw meesterwerk. En ook al is het geen meesterwerk, geniet van het proces.

Create and have fun

Geniet van het proces. Niet altijd hoeft een creatie gaan om iets moois te creëren. Soms is het proces leuker dan de uitkomst en dat is niet erg. Zolang je van jet proces kan genieten, komt het wel goed. Create and have fun… Het is niet voor niks mijn motto. Creëer en geniet van het proces. De uitkomst is minder belangrijk.

Ruim je creatieve werkplek op. Een rommelige plek kan de geest troebel maken. Alles opruimen kan de geest weer ruimte geven om te creëren.

Zoek je hobby/ werk spullen uit. Door het nog groter aan te pakken en eens grondig door al je materiaal te gaan ruimt niet alleen je geest op, maar wie weet vind je materiaal dat je allang vergeten was dat je het nog had. Doe ook gerust spullen weg die je toch niet van plan bent om te gebruiken.

Herindeel je werk ruimte. Door alles uit te zoeken, eventueel dingen weg te doen kan je alles weer herindelen en wie weet op een betere manier indelen. Dit kan ervoor zorgen dat je makkelijker bij je materiaal kan komen. Zodat je dingen gaat creëren die je al lang vergeten was om te gebruiken/ maken.

Creëer iets op een ongebruikelijke plek. Pakje schetsboek en ga in je tuin, balkon of park zitten. Verandering van omgeving kan de geest weer doen opbloeien. Altijd op dezelfde plek vast zitten is nooit goed voor de creatieve geest.

Pak 3 van je favoriete creaties en maak een nieuwe waarbij je de drie samenvoegt tot 1 nieuwe. Dit hoeven echt niet 1 op 1 kopieën te zijn. Elementen uit alle drie de creaties halen is al prima.

Ga naar Pinterest, zoek op je favoriete hobby en zoek naar iets wat je aanspreekt. Probeer het na te maken met de materialen die je in huis hebt. Een kopie hoeft het niet te worden. Door het werk van een ander te analyseren en de elementen eruit te halen creëer je iets. En dat iets kan je wellicht inspireren.

Werk samen met iemand anders. Daag elkaar uit of werk naast elkaar aan je eigen project.

Ga een hele dag offline. Leg je telefoon, tablet, computer of tv weg. Alle apparaten kunnen je geest vertroebelen. Even ontgiften van dat alles kan al wonderen verrichten.

Ga de natuur in zonder een apparaat bij je te hebben. Even 1 met de natuur.

Vergelijk jouw begin niet met die van een anders midden of eind. Hiermee bedoel ik als jij nog maar net met een nieuwe hobby bent gestart dan zal jouw werk vast niet zo mooi zijn als iemand die er al jaren mee bezig is. Maar dat is oké en begrijpelijk. Vergelijk jouw werk daar dan ook niet mee. Dit zal je ontmoedigen. En ja ook ik betrap mezelf daar wel eens op. Mijn motto is niet voor niks create and have fun…

Ga ergens naar toe waar je nog nooit eerder bent geweest. Een nieuwe omgeving kan je nieuwe inspiratie geven.

50 manieren om je creativiteit terug vinden

Manieren om je creativiteit terug te vinden.

Ga naar een stad of dorp en loop er doorheen. Kijk naar de gebouwen, bruggen, winkels en de details. Fotografeer wat je mooi of bijzonder vindt. Eenmaal thuis kan je de foto’s terugkijken en details nakijken en als inspiratie gebruiken.

Ga de natuur in en fotografeer wat je mooi vindt. Laat het je thuis inspireren om iets te creëren. Neem desnoods kleine dingen uit de natuur mee om iets mee te creëren.

Schrijf 52 woorden op die voor jou iets betekenen. 52 woorden is voor elke week een woord. Een woord om iets te creëren met dat woord als thema. En voilà voor elke week een uitdaging voor een heel jaar. De woorden kunnen heel random zijn zoals huis, zee, opa en oma. Denk niet te moeilijk.

Koop of leen creatieve boeken.

Boeken zoals:

  •  Smuk een prachtig boek vol mooie creaties om je te laten inspireren
  • Creatieve journal een handzaam boekje met 365 leuke creatieve opdrachten.
  • 52 creatieve uitdagingen een boek om je creatief uit te dagen en je technieken te verbeteren. Met uitleg en stap voor stap uitleg. Voor elke week een nieuwe opdracht.
  • Bullet journal methode Voor als je beter wilt leren plannen.
  • Miracle morning 6 gewoontes voor meer succes.
  • Opgeruimd Voor als opruimen en orde een dingetje is.

Ruil met 1 of een groep mensen van creatieve spullen. Maak een doosje met wat resten creatieve spullen en stuur dat naar elkaar op. Met die spullen moet je iets maken. Ook dit is een soort van uitdaging. Buiten je comfort zone misschien zelfs gaan. En dat is nu net de bedoeling….

Je hebt vast wel iets liggen wat je ooit zou gebruiken voor een project. Ik heb er een mand vol van. Pak een willekeurig item en maak er iets mee.

Maak iets wat je ooit hebt gemaakt opnieuw. Kijk naar je werk van toen en nu, zie je wel!!!! je bent al beter dan toen. Dus laat los dat je altijd perfect moet zijn. Door te creëren verbeter je ten allertijden.

Maak iets opnieuw wat totaal mislukt is. Wie weet lukt het nu wel.

Lees een boek. Laat de woorden je inspireren.

Maak een Bob Ross na. Weet je niet wie hij is. Dit is de legende onder de creatieve personen. Deze man maakte schilderen toegankelijk voor iedereen. Zoek heb op YouTube en maak er een na. Ook al is schilderen niet jouw nummer 1 hobby. Veranderen van hobby doet je misschien wel een verborgen talent ontdekken of je creatieve motor aanwenken.

Gebruik mijn verhaalkaartjes. Met de kaartjes en de dingen die daarop staan moet je iets creëren. Laat het jouw prompt of challenge zijn.

Zing je favoriete liedjes zo hard mogelijk mee. Uit volle borst. Lekker he, een bevrijdend gevoel. Net wat je nodig hebt.

Maak iets af.

Of het nu een project is waar je aan werkt of een project is wat je nooit hebt afgemaakt en ergens stof aan het happen is.

Maak een inspiratie bord. Of het nu een bord aan je muur is f in je bullet journal of schetsboek. Plak plaatjes, schrijf tekst met alles wat jou inspireert. Pak dit erbij als je het even niet meer ziet.

Omring je met soortgelijke creatieve mensen. Je wordt zoals de 5 mensen waarmee je het meest omringt bent.  Omring je daarom met soortgelijke geesten en je zult zien dat ze jouw inspiratiebron zijn.

Volg nieuwe creatieveling en op sociale media. Wie weet inspireren deze mensen jou wel.

Neem een nieuwe hobby. Wie weet inspireert het jou.

Slaap er een nachtje over. Een dag of week niet creëren is echt niet erg.

Haal alles wat je afleidt weg van je werkplek. Laat je niet afleiden en dwing jezelf om te focussen.

Spring en dans zo gek als je kan op de meest gekken muziek. Laat alles los.

Laat je angsten los. Loslaten is de belangrijkste blokkade om verder te komen.

Durf om kritiek te vragen.

Laat andere iets zeggen over je werk. Gebruik de kritiek om je werk onder de loep te nemen. Kritisch zijn kan je ook verder helpen. Maar verwar het niet met perfectie, dat houd je vaak tegen.

Probeer een hobby waar je tot nu toe belabberd in bent. Wie weet lukt het nu wel. Verder komen is vooruitgang.

Maak een fragment uit je favoriete boek of film na.

Don’t give a fuck van wat andere mensen van je vinden.

Creëer voor je zelf. Als andere mensen het mooi vinden dan is het leuk. Maar laat het je niet belemmeren. 7,7 miljard mensen op de wereld en iedereen heeft wel een mening. Niet alle meningen zullen zijn wat jij leuk vindt om te horen. En dat is oké. Veel van de kritieken kan je naast je neer leggen. Doe wat met de kritiek dat jou verder helpt. Laat los wat je niet verder helpt. Niet iedereen heeft immers het beste met je voor.

50 manieren om je creativiteit terug te vinden. 

Ik hoop dat er genoeg ideeën tussen zit voor jou. Iedereen is wel eens zijn “drive” kwijt. Even niks kunnen bedenken of de inzet om er mee bezig te zijn. En dat is oké. Je er tegen verzetten gaat zeker niet helpen. 

Vaak is het een blokkade die je moet weghalen. Laat alles even los. Dus ook je perfectie als dat je in de weg zit. Dat is echt het beste advies wat ik je kan geven.  

Lees ook eens:

50 manieren om je creativiteit terug vinden
Shares

Ik de blog kan maak ik soms gebruik van een Affiliate link. met deze link verwijs ik je naar een website waar je het desbetreffend product kan kopen. Hiervoor krijg ik een kleine vergoeding. Het heeft verder geen invloed op jouw aankoopbedrag.

Nieuw

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This