3x Valentijnsdag zonnevanger knutselen

De Valentijn zonnevanger is simpel en snel te maken. Het ziet er leuk uit en is perfect voor jonge kinderen. Leuk cadeau voor Valentijn, Moeder- of Vaderdag. Of zomaar omdat je iemand lief vindt.

Valentijnsdag zonnevanger knutselen

Moeilijkheidsgraad:    

Tijdsduur: < 20 minuten

Benodigdheden:

 • Crêpepapier of vlieger papier in wit en rood/ roze
 • Karton
 • Potlood
 • Passer nodig
 • Lijm
 • Schaar
 • Lint/ touw
 • Stanleymes

Werkbeschrijving:

Om een cirkel te kunnen maken gebruik ik een passer. Als je dit niet hebt gebruik je een omgekeerd bord. Hoe groot jij de cirkel wilt hebben is aan jou. Die van mij is ongeveer 20 cm doorsnee.

Na het tekenen moet je een kleinere cirkel in de cirkel tekenen. Heb je geen passer gebruik dan een kleiner formaat 

Zorg dat de krans ongeveer 4 cm breed wordt. Hoe dunner hoe mooier maar ook hoe moeilijker het wordt om het te maken. Hoe dunner de krans hoe sterker het karton moet worden. Denk hier goed over na. Bedenk wat je kind aankan. Ik heb een redelijk brede rand omdat het op deze manier voor de jongste kinderen al te maken is.   

Valentijn zonnevanger

Maak in de krans een gaatje en doe hier touw of lint Ik vond nog een stukje kerst lint wat ik hier perfect bij vind passen.

Knip het witte papier ongeveer 2 cm ruimer uit dan de krans.

Plak het papier vast aan de krans. Sla hierbij het papier om de krans heen en lijm het vast. Hou er rekening mee dat je op de plek van het lint een kleine inkeping maakt. Met een inkeping bedoel ik een stukje knippen zodat het papier er omheen kan. Nu is de basis van de liefde vanger af.

Omdat ik de sjablonen al in een eerder project heb gemaakt, ga ik er niet verder op in. Wil je meer weten ga dan naar sjablonen. Hier krijg je een uitgebreide uitleg.

Hartjes

Trek zoveel hartjes om als je denkt nodig te hebben voor de liefde vanger. Als je genoeg papier hebt kan je er natuurlijk later altijd nog een paar hartjes maken, mocht je toch nog te kort komen. 

Hou er rekening mee dat crêpepapier snel scheurt dus wees voorzichtig met erop te tekenen. Bij jonge kinderen kan je de crêpepapier harten vervangen voor een wat steviger papier .

Nu heb je genoeg hartjes omgetrokken. Dan kan je nu beginnen het uit te knippen. Nogmaals hou er rekening mee dat crêpepapier niet de makkelijkste papiersoort is om uit te knippen. Het scheurt makkelijk en is niet makkelijk om in model te knippen.

Plak nu de harten op het witte papier.

Hang het voor het raam. Nu kan je hopelijk onder het genot van het beginnende voorjaarszonnetje genieten van je liefde vanger.

Tip: 

Vind je de Valentijn zonnevanger zoals het nu is, is nogal simpel dat kan. Wil jij meer uitdaging of beter gezegd jouw kind? Maak dan een kleine dromenvanger.  Het begin blijft hetzelfde om te maken. Alleen maak je nu aan de onderkant een aantal gaatjes. Haal hier draad/ lint doorheen en hang er iets leuks aan.  Zoals veertjes, kraaltjes of nog een paar mini Valentijn zonnevangers om eronder te hangen. Dan heb je een soort dromenvanger/ zonnevanger.

Valentijnsdag zonnevanger knutselen

Is je kind nog heel erg klein maar wil je toch iets leuks maken. Dan heb ik nog een leuke variatie op de vorige Valentijn zonnevanger voor jou.

Moeilijkheidsgraad:    

Tijdsduur: < 20 minuten

Benodigdheden:

 • Lamineerhoezen
 • Lamineer apparaat (optioneel)
 • Gekleurd vliegerpapier of crêpepapier
 • Schaar

Werkbeschrijving:

Teken een zo groot mogelijk hartje op een lamineerhoes

Laat je kindje nu de lamineerhoes bekleden met verschillende stukjes papier.

Maak de lamineerhoes nu dicht. Heb je geen apparaat zoals ik dan kan je het ook een strijkbout Vergeet er dan niet een theedoek tussen te leggen. Anders smelt de lamineerhoes vast aan je strijkbout en dan wil je niet.

Als de hoes goed aan elkaar zit en afgekoeld is, kan je het hartje nu uitknippen.

Maak een gaatje in de hart en doe er een lintje doorheen.

Klaar is de Valentijn zonnevanger

Valentijnsdag zonnevanger knutselen

Werkbeschrijving:

Dit idee heb ik van Pinterest. Al een tijd geleden kwam ik dit idee daar tegen. En ik moest het toch een keer uitproberen.

Helaas stond er geen goede beschrijving bij en moest ik het zelf maar uitzoeken. Ik ben tot de volgende conclusie gekomen. En denk dat dit de manier is om deze zonnevanger te maken.

De oven heb ik aangezet op 100 graden

Zorg dat je een bakplaat hebt die oud is. Je moet het niet erg vinden als er een kraaltje aan blijft plakken.

Valentijnsdag zonnevanger knutselen

Leg in de bakvorm bakpapier. Zorg dat dit over de rand heen komt en knip het eventueel wat bij.

Op de foto op Pinterest stonden alle kraaltjes recht op. Het geeft zeker een mooier effect. Maar ik vind persoonlijk het ingestoken werk niet opwegen tegen het resultaat. Aan jou de keuze. Ik heb alle kralen op de bakplaat gelegd en vond dat prima.

Laat wat ruimte op de bakplaat voor de hartjes vorm. Liever wel een ijzeren vorm zodat het mee kan de oven in. Ik had er 1 van plastic en heb het daardoor niet mee de oven in kunnen doen. Na afloop moest ik het hart iets bij knippen.

Plaats het geheel in de oven Als het gesmolten is dan moet je het zo spoedig mogelijk eruit halen. Laat het iets afkoelen maar probeer het wel zo warm mogelijk eruit te halen. Ik heb het erg laten afkoelen waardoor het moeilijker was om los te maken.

Druk nu ergens een kraal eruit en haal er een stuk lint doorheen.

De zonnevanger is klaar om te schitteren in de zon.

Wat vind je van de Valentijn zonnevanger? Welke vind jij het leukst?

Lees ook eens:

Pin de afbeelding op Pinterest voor later:

Valentijnsdag zonnevanger knutselen
Shares

Ik de blog kan maak ik soms gebruik van een Affiliate link. met deze link verwijs ik je naar een website waar je het desbetreffend product kan kopen. Hiervoor krijg ik een kleine vergoeding. Het heeft verder geen invloed op jouw aankoopbedrag.

Nieuw

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This