Schrijf je in

Krijg toegang tot onze bibliotheek vol met gratis freebies. Blijf op de hoogte van het nieuwste blogs en shop items. Krijg exclusieve leden aanbiedingen.

2 jan, 2020 | DIY, Blog, Feestje, Verjaardag | 0 Reacties

3d pop up kaart knutselen

Een bijzonder kaartje geven om te laten weten dat je aan de persoon in kwestie denkt, Een kaartje met een wauw effect. Een 3D pop up kaart ziet er moeilijk te maken uit maar is het eigenlijk niet. In ongeveer een uurtje maakte ik de kaart. 

Pak een A4 formaat stuk karton, een paar leuke plaatjes en knutsel de 3D pop up kaart stap voor stap met mij mee.

3d pop up kaart

Een kaart maken om te geven is net wat leuker dan een gekochte in de winkel. Al gaat het om het idee dat je aan iemand denkt. Deze kaart maakte ik voor het eerst en ook al maakte ik een paar kleine foutjes, hier kan jij van leren. Stap voor stap neem ik het met je door hoe je de 3D pop up kaart moet maken.

Vanaf vandaag zal elke eerste zaterdag van de maand een nieuwe creatieve linkparty online komen.

Samen met 3 andere bloggers maken we rond een thema onze interpretatie. Blijf tot het einde of scroll naar beneden als je hun creaties wilt zien, of zelf deel wilt nemen. 

Moeilijkheidsgraad:    

Tijdsduur: <60 minuten

Benodigdheden:

Werkbeschrijving:

Ik heb voor het maken van de doos een grote karton blok (30 x 30 cm) van de action, maar een A4 formaat stuk karton is voldoende om dit te kunnen maken.

3d pop up kaart

Teken de maten 30 x 16 cm en knip of snij dit het uit (zie bovenstaande afbeelding).

Vanaf de lengte om de 7 cm teken je het af. Op het einde hou je iets meer dan 2 cm over, (bij het gebruik van A4 formaat kan dit iets minder zijn).

In de breedte teken je vanaf de bovenkant 7 cm af. Vouw de middenlijn. Aan de bovenkant knip je de 7 cm in tot aan de midden (vouw) lijn in. Bij de 2,5 cm dat overblijft knip je de bovenste stuk schuin weg. Knip aan de onderkant van de 2,5 cm ook een stukje schuin weg.

Let op:

Op de kartonnen blokken van de Action staat 30×30 cm maar in het echt zijn ze iets groter, je komt dan uit met 2,5 cm in plaats van 2 cm. Hoe groot de laatste stukje is maakt niet zoveel uit. Belangrijkste is dat je minimaal 1 cm speling over houd om het vast te kunnen maken.

De doos is nu af

De flappen van de doos heb ik met een corner punch afgerond, dit is optioneel, maar maakt het wel af. Knip eventueel de hoeken rond af als je geen corner punch hebt. Gebruik het afgeknipte stukje (als een sjabloon) om de andere hoeken op precies dezelfde manier af te knippen.

3d pop up kaart

Met de overgebleven stuk karton maak je 3 stroken van 11 x 2 cm. Vouw aan beide uiteinden van de stroken na 2 cm om. Het middendeel is dan 7 cm (zie bovenstaande afbeelding).

3d pop up kaart

Plak de omgevouwen deel vast in de doos (zie bovenstaande afbeelding).

De basis van de 3D pop up kaart is nu klaar. Met diverse plaatjes kan je de doos versieren en er een thema aan geven. Ik maakte het kaartje voor een verjaardag.  Plaatjes kun je heel goedkoop kopen bij de Action of bij hobby winkels waar ze gespecialiseerd zijn in scrapbooking. Zoek op die-cuts.

3d pop up kaart

De flappen kleed je aan met wat je maar wilt. Dit kan een tekst zijn een stempel dat is ingekleurd, maak er iets moois van. Aan de binnenkant van de doos, kan je aan de stroken plaatjes vastplakken.

Wil je het hoger hebben dan dat het plaatje lang is… Plak het gewenste plaatje dan eerst op een smal strookje, (eventueel doorzichtig) en maak het dan vast aan de stroken van de doos. Dit kan je ook doen als je plaatje te klein is om goed vast te kunnen plakken zo verstevig je het plaatje.

3d pop up kaart
3d pop up kaart

Tip

Ten slotte nog een tip, let er op dat je de plaatjes niet te ver naar buiten plaats dit maakt de kaart groter. Ook moet je er op letten dat de kaart nog plat te maken is voor in de envelop. Bij mij heb ik de hartjes lolly iets te ver op de vouwlijn geplaatst waardoor het minder goed plat te maken is.

Lees ook eens:

Creatieve linkparty

Elke eerste zaterdag van de maand komt er een nieuwe creatieve uitdaging online. Samen met andere bloggers maken we een eigen creatie rond het thema. Onder onze blogs die, op de eerste zaterdag, online komen kan je een link naar je site of YouTube kanaal plaatsen met de uitdaging of oude relevante content. ( Dus ook onder deze blog.)

Voor iedereen die geen blogger of YouTuber is, kan via sociale media zoals Facebook en Instagram je creaties laten zien. Tag minstens 1 van ons om zeker te weten dat we jouw creatie te zien krijgen. Of gebruik hashtag #creatievelinkparty.

De creatieve uitdaging van deze maand is 3D.

De deelnemende bloggers zullen op de laatste zaterdag van de maand hun favoriet kiezen. Je werk zal dus met naam vermeld worden op sociale media en op onze blog. Hoe leuk is dat.

Ik hoop je creaties terug te zien.

Om je alvast te inspireren en je op weg te helpen met het thema 3D hebben de volgende bloggers hun creatie gemaakt. Neem vooral bij hun een kijkje.

De deelnemende bloggers:

Decoratie op een glazen potjes

en haar wens engeltjes

Voor de Amung us fans onder ons, Natascha maakte een knuffelbare crewmate.

Laat hieronder je link achter naar nieuw of oud relevante content.

You are invited to the Inlinkz link party!

Click here to enter

3d pop up kaart
Shares

Ik de blog kan maak ik soms gebruik van een Affiliate link. met deze link verwijs ik je naar een website waar je het desbetreffend product kan kopen. Hiervoor krijg ik een kleine vergoeding. Het heeft verder geen invloed op jouw aankoopbedrag.

Nieuw

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This